Det har tagit sin tid, men Atlético-ledningen har lyckats övertyga Andrea Berta om en fortsättning i röd-vitrandigt. Den italienske sportchefen har haft ett flertal klubbar efter sig de senaste åren, men det var först den här säsongen som man verkligen oroade sig för hans framtid. PSG är på jakt efter en ny sportchef och har försökt värva Berta under en längre tid, något som gjorde att huvudpersonen själv tänkte igenom sin situation i Atlético innan han gav fransmännen ett slutgiltigt svar. PSG:s ägare Nasser Al-Khelaïfi erbjöd Berta ett attraktivt projekt där han skulle få bygga ett framtida mästarlag i Europa samt en bra mycket högre lön i Atlético, men italienaren sade nej. 

Anledningen till Bertas negativa respons är kopplad till Diego Simeone, men också Miguel Ángel Gil Marín som båda övertygat italienaren om att fortsätta i Atlético. Simeone meddelade Atléticos majoritetsägare om Bertas potentiella övergång till PSG vilket sedermera gjorde att Gil Marín tvingades agera snabbt för att behålla italienaren. Det innebär förstås även en löneförhöjning för en av arkitekterna till det Atlético som vi ser idag. 

En annan viktig faktor till Bertas beslut att stanna är den starka relationen till Simeone. De båda är väldigt nära vänner vilket är en av anledningarna till att klubbar som Inter och PSG har försökt värva italienaren. Det gick dock inte den här gången heller. 

Bertas roll i Atlético har blivit allt större och viktigare i takt med tiden gått. Hans primära uppgift är att tillfredsställa Simeones behov i form av spelarrekryteringar utanför Spaniens gränser där han dessutom har ett brett nätverk av kontakter. Berta jobbar ihop med José Luis Caminero och klubbens scouter, men förhandlar också diverse övergångar (även om majoritetsägare Gil Marín har det sista ordet) och han är en viktig komponent i klubbens sportsliga struktur.