Uppdaterat  7/2

Den officiella övergången blev något försenad men idag bekräftar både Athletic, Zaragoza och Anders representant att affären är avklarad. Som vi rapporterat  innan skriver Ander på ett 5 årskontrakt med en utköpsklausul på 36 miljoner euro de 3 första åren och 40 miljoner de avslutande 2.  Än så länge har inga officiella uppgifter kommit fram ang hur mycket egentligen Athletic betalar för ynglingen men vi får väl gissa att tidigare uppgifter stämmer. Ander ansluter till Athletic den 30 juni. 

Uppdaterat 1/2

IDag förväntas allt bli officiellt och enligt El Correo kommer Ander att skriva på ett 5 års kontrakt med Athletic. Han kommer ha en utköpsklausul på runt 40 miljoner euro och enligt El Correo kommer han kosta 7,5 (+ ev 1,5) miljoner euro och inte 11 miljoner som en del medier rapporterade igår.

Uppdaterat 29/1!

Enligt medier möttes presidenterna igår och slutförde affären kl 21:30, Athletic betalar cirka 4 miljoner euro nu i Januari och ytterliggare 3,5 i juni. Dessutom kan Zaragoza få cirka 2 miljoner till beroende på Anders prestationer i Athletic. Lite olika uppgifter har kommit fram ang längden på Anders kontrakt men troligtvis skriver han på för 5 år.

Enligt uppgifter snabbade president Macua på förhandlingarna då det framkommit att Villarreal matchat Athletics bud och dessutom likt Athletic gått med på att låta Ander spela kvar säsongen ut i Zaragoza.

Det verkar också som Ander själv varit en stor del i de sista förhandlingarna då han förklarat att han vill spela för Athletic och inte Villarreal.

Inget officiellt har skrivits på respektive lags hemsidor men vi kan nog förvänta oss att det dyker upp under dagen.

Vi återkommer med mer info under helgen...Ni kanske redan har läst både Zaragozas och Villarreals artiklar om Ander Herrera och den försäljning som kanske Zaragoza blir tvungna till så jag skall försöka hålla mig kortfattad.

Ander Herrera är alltså född i Bilbao och har också stora delar av sin släkt kvar i staden,  däremot är han "uppväxt" i klubben Zaragoza där hans far Pedro Herrera  spelat och varit en del av styrelsen i många år.

Athletic har försökt värva unge Ander vid ett flertal tillfällen men fått nobben av antingen klubben eller Ander själv.

I December tog så förhandlingarna fart igen och förutom Athletic så har även Villarreal lagt ett officiellt bud. De båda skiljer sig en del åt och som det ser ut nu lutar det mesta åt Athletic.

Tidigare har Athletic lagt ett bud där man betalar 4 miljoner euro nu och 4 i juni och där Ander spelar färdigt säsongen med Zaragoza. Villarreal har lagt bud på ca 7 miljoner euro men med en omedelbar övergång.

Nu verkar det som Macua & Agapito möttes igår igen och nu ryktas det om ett bud där Athletic betalar 7 miljoner direkt och ev ytterliggare 2 miljoner beroende på Anders prestationer på plan och som tidigare "lånas" han ut till Zaragoza resten av säsongen.

Lägg därtill också att pappa Pedro och resten av släkten helst ser Ander i Athletics tröja så ser ni vilket håll det lutar åt...

Ander själv har också sagt att om han blir tvungen att lämna Zaragoza så skulle han isåfall helst spela för Athletic som är hans "andralag" i Spanien.

Är själv lite kluven i den här frågan, givetvis skulle det vara en fantastisk värvning men 2 aspekter oroar mig. Först och främst gillar jag inte att man "tvingar" någon att lämna sin moderklubb(favoritklubb) och för det andra börjar man undra vilken plats i laget han skall spela på?

Om nu Caparros får fortsatt förtroende som det nu verkar finns det ju gentligen ingen naturlig position för Ander, på det centrala mittfältet föredrar Caparros fysiska spelare med inriktning på defensiven och jag ser inte heller Herrera som en naturlig yttermittfältare. Enda alternativet jag kan se och som jag också gillar är om man låter Llorente spela som ensam anfallare och då med Ander i en fri mittfältsroll.

Under Valverdes styre spelade Athletic framgångsrikt och underhållande med en liknande formation där  Urzaiz huserade ensam på topp och med Yeste i positionen bakom.

Problemet är bara att Caparros lag INTE  spelar så...

Hur det än slutar hoppas jag att det är rätt beslut för alla parter, Athletic får en fantastisk framtids spelare, Zaragoza får in pengar för att lösa en del av de ekonomiska problemen och Ander hjälper dem att hålla sig kvar i la Liga och förhoppningsvis kommer Ander att från och med i sommar trivas i sin födelsestad Bilbao.

Men sista ordet lär inte vara sagt i Herrera såpan och it ain't over 'til the fat lady sings...