Det är fint väder med sol när hemmalaget Celta Vigo tar emot Barcelona på Balaídos. Barcelona får inkast på egen planhalva och kastar in bollen. Celta Vigo sätter snabbt in en hög press. De vinner tillbaka bollen på offensiv planhalva och flera spelare går direkt framåt i en kontring.
    Efter tre passningar får Alexander Mostovoi bollen utanför straffområdet. Den ryske mittfältaren får stanna upp för att ta emot bollen och för ett tag verkar den farliga kontringen vara över. Mostovoi får snabbt en Barcelona-spelare på sig som försöker ta bollen. Med högerarmen lyckas ryssen hålla bort motståndaren och avancera in i straffområdet. Där får han en till motståndare på sig men Mostovoi lyckas få iväg ett skott. Skottet går förbi målvakten och in i mål.
    Målet innebär att Celta Vigo tar ledningen med 2-1 på hemmaplan. Mostovoi hade gjort mål igen. Senare i matchen Celta gör ett mål till och vinner matchen med 3-1. Det är en meriterande seger för laget från Vigo och det fina spelet ska hålla i sig i flera säsonger.
    En spelare som bidrog till det var Alexander Mostovoi. Han kom till Celta Vigo när han var 28 år gammal ifrån franska klubben Strasbourg. Där hade han spelat i 3 år och gjort 15 mål. Men det var i Ryssland som karriären började.

Alexander Mostovoi föddes den 22 augusti 1968 i dåvarande Sovjetunionen. Sin ungdomskarriär inledde spelaren i klubben Krasnaya Presnya från Moskva. Men snart fick storklubben Spartak Moskva upp ögonen för Mostovoi och han flyttade dit när han var 18 år gammal.
    I Spartak Moskva spelade den unge Mostovoi i fem år. 1991 blev han lagets främsta målskytt i ligan tillsammans med Radchenko. Båda spelarna gjorde 13 mål. Mostovoi utmärkte sig i den ryska ligan och Benfica värvade honom 1992.
    Men i den portugisiska klubben gick det sämre för ryssen och han flyttade därifrån efter bara en säsong. Flyttåget gick vidare till Frankrike och Caen. Där blev det också bara en säsong. Mostovoi spelade 15 matcher och gjorde 3 mål för Caen, innan han flyttade till Strasbourg.
    Strasbourg var en klubb som ville framåt och med spelare som franske Franck Sauzée och Mostovoi tog sig laget till cupfinal 1995. Finalen förlorades mot Paris Sanit-Germain med 0-1. Året efter var klubben även med i UEFA-cupen men åkte ut mot Milan i andra rundan.
    Mostovoi ville mer och bytte lag än en gång. Nu hamnade han i nordvästra Spanien i staden Vigo. Hamnstaden Vigo ligger i regionen Galicien och är hem för Celta Vigo. Celta Vigo köpte mittfältaren för knappt två miljoner pund. Det var här som Mostovoi skulle spela sin bästa fotboll och bli känd.

Ryssen kom till en klubb som etablerat sig i Spaniens högsta division och spelat där de senaste fyra åren. Men första säsongen för Celta Vigo och Mostovoi blev ingen succé, klubben slutade på sextonde plats i ligan men tog sig till semifinal i spanska cupen. Det var en ljusglimt och det skulle bli bättre.
    Säsongen efter höjde sig klubben rejält och tog sig upp till en sjätte plats i ligan. En placering som innebar att Celta Vigo kvalificerade sig för UEFA-cupen nästa säsong. Det här var början på en framgångsrik period för både Celta och Mostovoi.
    Tillsammans med Valeri Karpin bildade Mostovoi ett starkt innermittfält där Mostovoi var den mer offensiva av de två. Säsongen 1999/00 spelade Mostovoi totalt 34 matcher för Celta Vigo och gjorde 8 mål. Det bidrog till att klubben vann Intertotocupen efter att ha slagit ryska Zenit med totalt 4-3.
     Mostovoi var en bra fotbollsspelare som var kreativ och gjorde viktiga mål. På det sättet styrde han Celta Vigos mittfält i flera år. Men han hade även ett temperament som ibland ställde till det för honom och hans tränare. Hans temperament kom att påverka hans spel i det ryska landslaget.

Mostovoi inledde sin landslagskarriär i Sovjetunionen och fortsatte spela i det som blev ryska landslaget. Han deltog i världsmästerskapen 1994 i USA och i europamästerskapen två år senare.
    Mostovoi blev även uttagen till att spela världsmästerskapet 2002 men han blev skadad och kunde inte spela några matcher. Nästa mästerskap skulle inte heller bli vad den offensive mittfältaren ville.  
     Men innan dess skulle ryssen hinna med att spela Champions League för Celta Vigo. Säsongen 2002/2003 slutade klubben fyra i spanska ligan, en poäng före Valencia, och tog sista kvalificeringsplatsen till Europas finaste turnering för klubblag. Efter att ha slagit ut Slavia Prag i kvalet med totalt 3-2, där Mostovoi gjorde ett av målen, var Celta Vigo klara för Champions League. Den spanska pressen döpte Celta Vigo för Eurocelta eftersom att klubben kvalificerade sig för spel i Europa sex säsonger i rad.
     Men Champions League tog slut i åttondelsfinalen där Arsenal blev för svåra. Säsongen skulle bli ännu dystrare för Celta Vigo eftersom ligaspelet inte alls stämde. Mostovoi fortsatte att göra mål och spela matcher men han började bli äldre. Att spela i Europa och i Spanien slet på ryssen och de andra spelarna i Celta.
    Mostovoi kunde inte hindra Celta från att åka ur spanska högsta divisionen 2004. Klubben slutade näst sist och skulle nästa säsong spela i Segunda division. Det var ett hårt slag mot en klubb som samma säsong spelat i Champions League.
    Flera spelare lämnade klubben, anfallaren Savo Milosevic, Mauricio Pinilla, försvaren Fernando Caceres och Alexander Mostovoi var några av de spelare som försvann från Celta.
    - De kommer inte att fortsätta spela i Celta Vigo eftersom vi inte har råd med deras löner i andra divisionen, sa klubbens president Horacio Gomez till den spanska tidningen Marca.
    Men Mostovoi skulle få annat att tänka på när han blev uttagen till det ryska landslaget som skulle spela sommarens europamästerskap i Portugal. Ryssland mötte i sin första match Spanien och förlorade med 1-0. Mostovoi startade matchen med tröja nummer tio på sig, men han var inte nöjd.
     - Vi var helt färdiga. Jag tror inte Spanien tvingats träna så hårt inför turneringen som vi. Jag är verkligen upprörd över det och jag tror inte vi kommer att gå vidare nu, sa Mostovoi till spanska radiokanalen Onda Cero efter inledningsmatchen.
    Rysslands tränare Georgi Yartsev tyckte inte om kommentaren och slängde ut mittfältaren från laget.
    - På grund av sina oetiska kommentarer kan inte Alexander Mostovoi stanna kvar med laget längre, sa tränaren Yartsev. 
    Mostovoi lämnade det ryska lägret och tränarens beslut att skicka hem en av lagets viktigaste spelare delade landets medier och fans i två delar. Vissa tyckte att beslutet togs för snabbt medan andra förstod vad Yartsev menade. Efter att Mostovoi lämnat mästerskapet slutade Ryssland sist i sin grupp.
    Det blev Mostovois sista match för det ryska landslaget. Men han skulle senare delta i turneringen Legendernas cup, en turnering för pensionerade fotbollsspelare som är äldre än 35 år, när Ryssland vann 2009.
    Efter att ha blivit utslängd från EM spelade inte Mostovoi fotboll på åtta månader, han vilade från fotbollen ett tag. Han funderade på att pensionera sig från fotbollen.
    - Jag är vid ett vägskäl i min karriär nu och det är möjligt att jag avslutar min karriär, sa Mostovoi till tidningen Sovietsky Sport.
    Ryssen hade haft en lång karriär och spelat i flera olika klubbar men han var inte nöjd med sin karriär.
    - Jag vann två ligatitlar i Sovjet, jag vann även U-23 EM med det sovjetiska landslaget men nu när jag ser tillbaka på min karriär känner jag inte att jag har vunnit något värdefullt, förklarade mittfältaren.
    Mostovoi var avundsjuk på ryske fotbollsspelaren Dmitrij Alenichev som vunnit Champions League och UEFA-cupen med Porto. Mostovoi var inte heller nöjd med behandlingen han fått av medier och tränaren Yartsev efter senaste europamästerskapet.
    - Det var min sista stora internationella turnering och jag förtjänade inte ett sådant kränkande farväl, sa Mostovoi.
    När journalister frågade vad han skulle göra med sitt liv om han slutade spela fotboll visste inte Mostovoi vad han skulle svara.
     - Jag vill inte titta för långt framåt. Man lever vanligtvis ett fullt liv tills man är 50 eller 60 år så jag vill njuta av livet tills dess. Jag har tjänat tillräckligt med pengar för att göra det, jag har alltid gått min egna väg och inte böjt mig för någon annan, berättade ryssen.

Men han var inte klar med fotbollen för i mars 2005 skrev han plötsligt på för Deportivo Alavés som spelade i Spaniens andra division. Mostovoi hade fyllt 36 och ville ge karriären ett nytt försök. Mostovoi var sugen på att spela igen och kanske ville han försöka vinna någonting större. Han skrev på för säsongen ut och kontraktet kunde förlängas ett år om laget tog sig upp till högsta divisionen.
     - Jag är nöjd med att förhandlingarna med klubben har gått bra. Jag känner mig fysiskt redo och ser fram emot att spela, sa mittfältaren.
     I sin första match för klubben hoppade han in när det återstod tolv minuter av matchen mot Cadíz. Mostovoi gjorde mål men Alavés förlorade ändå med 1-3.
    Det skulle bli hans enda match för Alavés. Efter 30 dagar bröt Mostovoi kontraktet när han fick problem med ryggen. Det blev en kort vistelse i Deportivo Alavés men desto längre spelade han för Celta Vigo.
    Där ledde han klubben till flera bra placeringar i ligan och efter flera års fina spel, mål och framspelningar blev spelaren med nummer tio på tröjan känd som Tsaren av Balaídos.  
 
Källor: celtavigo.net, wikipedia, uefa.com, dn.se, lfp.es, football-espana.net, espn.com, marca.es.