Bortamatch för Athletic på senaste årens mardrömsarena Santiago Bernabéu i Madrid. Två lag med liknande start på säsongen, sex poäng vardera med knaggligt spel möts i den tidiga söndagsmatchen.
 
Athletic ställer upp med ett defensivt orienterat lag med Herrerín i mål,backlinje med Iraola, Gurpegui, Laporte och Balenziaga som är tillbaks. Två defensiva mittfältare i form av Iturraspe och debutanten Mikel och nyförvärvet Mikel Rico i en 4-2-3-1 uppställning där de offensiva delarna är Beñat, Muniain och Susaeta. På topp spelar man Aduriz.
 
Madrid startar med Lopez i mål, Arbeloa, Pepe, Ramos och Marcelo i backlinjen. På mitten sedan Khedira och Modric bakom Di Maria Isco och Ronaldo. På topp Benzema.
 
Uppsaeendeväckande men kanske ändå inte är såklart att Madrids Iker inte får spela och att Ander Herrera inte heller spelar. Vad gäller Ander så är frågan om det här är ett äkta bevis på att Uniteds intresse är på riktigt eller om det bara beror på att Valverde ville balansera laget mer defensivt idag.
 
Så till matche. Det var två lag som öppnade mycket avvaktande. Madrid verkade ha tanken att vi låter dom rödvita med sin nya tränare visa sina kort för att sedan kunna plocka isär dom som vi gjort dom senaste åren. Problemet den första kvarten var att Athletic inte visade speciellt många kort alls utan också var ganska avvaktande.  Detta fick till följd att Real mer och mer åt sig in i matchen och tog över. Vid ett par tillfällen använde Athletic en taktik där man ställde Madridspelare offside med hög backlinje, något som skulle visa sig vara farligt.  För i den 26:e minuten kombinerar Di Maria och Benzema fint innan ett instick kommer mot Isco. Iraola står och såsar i offsidefällan och isco gör inget misstag utan fri med Herrerín sätter han 1-0. Inte alls orättvist.
Halvleken lunkar sedan på utan den där riktiga intensiteten fram till halvlekens sista minut då Real får frispark mitt på offensiv planhalva. Di María slår den och det sista som händer innan domaren blåser av är att Christiano nickar in den stabilt. Känslan av ridå ner redan där är ganska stor.
 
Inför andra gör Valverde två byten. De Marcos och Herrerín kommer in. Iturraspe och Mikel Rico går ut. Inget byte av dåliga spelare(tycker att bägge hörde till dom bättre) men en mer offensiv balans i laget och fortfarande ingen Ander.
 
I andra öppnar också ett Athletic, utan något kvar att förlora, upp för ett mer offensivt spel. Matchen får mer liv men dom som får chanserna är det för dagen mycket stabilt spelande Madrid.  När väl halvchanserna kommer för Athletic efter ca. 20 minuter in i andra så kommer spiken i kistan. En spelvändning från Madrid, ett skott som från Isco som tar på Beñat och och så är det 3-0.
 
Om Madrid bevakat sin ledning tidigare så var det ännu tydligare nu. Dags att spela av en säker seger helt enkelt. Athletic får ett tröstmål i den 77:e av Ibai som kommit in för en, vad som verkar, småskadad Muiniain.
 
Sammanfattningsvis kan man säga att det inte alls var nära i en inte alls dålig match av Athletic. Man kan argumentera att det var ett individuellt misstag som gav 1-0, man kan hävda att frisparken som Aduriz gav bort som i sin tur gav 2-0 var helt onödig, man kan hävda att iscos 3-0 var en turlig studs och att Athletic borde haft en straff när Ramos gick in klumpigt och vårdslöst i andra halvlek men det var som sagt aldrig riktigt nära.
 
I hemmalaget plussar jag stenhård dom som borde känna sig mest hotade av Bales ankomst nämligen Modric och Di María och dessutom var Arbeloa (vars storhet jag aldrig riktigt har förstått) riktigt bra. Isco visar också att han kan styra det offensiva spelet med sina nya lekkamrater som är på en helt annan nivå än han varit på tidigare.
 
I Athletic är det förmågan att stänga ner CR7, det är en stabil Balenziaga på vänsterbacken, det är Laporte som ser mycket mer balanserad ut i år än i fjol. Dom två i paus utbytta Iturraspe och Mikel Rico gjorde det också riktigt bra. Muniain och Beñat visar potential men har en bit kvar. På minuskontot sätter jag Iraolas defensiva spel, Gurpeguis långsamhet och Aduriz totala oförmåga att skapa farligheter. För mig är det också en gåta att ingen tränare riktigt kan hitta en plats för Ibai. Han skapar målchanser, målgivande passningar och mål och det är något Athletic behöver. Jag skulle gärna se en chans för Kike Sola och Ibai från start i nästa match.