Det var aldrig något snack om vilka i Atlético de Madrid som skulle springa ut på San Siros gräsmatta när den portugisiske domaren Pedro Proença blåste igång den första åttondelsfinalen mellan de sjufalldiga UEFA Champions League-mästarna AC Milan och den spanska huvudstadsklubben. Diego Simeone bestämde sig tidigt för startelvan mot italienarna och tränade med samma manskap som han skickade ut på planen. Den belgiske landslagsmannen Thibaut Courtois vaktade målet samtidigt som han hade en fyrbackslinje framför sig i form av Juanfran till höger. Miranda gick rakt in i startelvan efter att ha vilats mot Real Valladolid den gångna helgen och bildade således mittlås tillsammans med Diego Godín. Det faktum att Atlético tvingades klara sig utan en alltjämt skadad Filipe Luís gjorde att argentinaren Emiliano Insúa fick möjligheten att revanschera sig för hans insatser de senaste veckorna.

Simeone använde sig av Mario som lagets ankare på mittfältet eftersom Tiago skadat sig ett par veckor innan tillställningen i Milano. Det i sin tur betydde att Mario gjorde sin tredje raka match från start efter ett långt skadeuppehåll. Han hade Gabi med sig på lagets centrala mittfält där det var tänkt att lagkaptenen skulle leda sin trupper. Atlético ställde upp i ett sorts 4-4-1-1-system där Kokes och Ardas utgångspositioner var på kanterna i försvarsspelet, men där båda hade den sedvanliga friheten att röra sig betydligt friare i anfallsspelet. Den stora nyheten avslöjades av diverse medier redan i måndags, dagen innan laget tog sig till Milano där Raúl García gjorde Diego Costa sällskap i lagets anfall. Det skall dock sägas att den sistnämnde hade en betydligt mer utpräglad anfallsroll samtidigt som Raúl García återfanns i en mer släpande sådan.

Primera parte
Det gick inte att ta miste på Diego Simeones direktiv och Atlético-spelarnas intentioner inledningsvis. Den röd-vitrandiga huvudstadsklubben gjorde en stark inledning där man framförallt gick in bra i presspelet och lyckades behålla bollen väl när Milan-spelarna försökte vara aggressiva i rygg. Det hade gått ungefär en minut när Raúl García var på väg igenom sedan Milan hamnat i trångmål efter bra presspel från Simeones manskap. Den gången utmynnade det hela inte i någonting eftersom Raúl García kom ur vinkel och aldrig fick iväg något skott. Atlético försökte ta intiativet inledningsvis och Milan försvarade sig en hel del utan boll i inledningen, en ganska oväntad matchbild då Atleti sällan har mer boll än sina motståndare. Efter sju minuters spel kombinationsspelade de röd-vitrandiga till sig ett läge längs högerkanten där Juanfran tog tag i bollen efter en passning längs marken innan han mottade in bollen mot Raúl García inne i straffområdet. Navarra-sonen förlorade nickduellen med Daniele Bonera och nådde inte riktigt fram i tid för att utnyttja sitt huvudspel. Strax efter den här situation går Atlético-spelarna ned i banan någorlunda och väljer att ge över bollinnehavet till Milan. Vi hade spelat ett tiotal minuter när Miranda drog på sig en frispark i kamp om bollen med Mario Balotelli. Det hela slutade med att anfallaren lade upp bollen, siktade in sig och försökte skjuta direkt mot Courtois mål. Lyckligtvis var den missriktad och gick utanför belgarens högra stolpe. Milan började sakta, men säkert att växa in i tillställningen efter just det läget, även om det var väldigt ofarligt och såg ut som ett mellanting: varken ett helgjutet skott eller inlägg. Inget av lagen skapade några större målchanser innan den 15:e matchminuten. Nu hade visserligen Koke ett läge att frispela Juanfran efter fint samspel och Nigel de Jong försökte från distans utan att hitta målet. Matchbilden skulle dock komma att ändras ganska rejält efter just den 15:e minuten. Efter riktigt bra samspel och en god mottagning av Balotelli lyckades han få med sig Miranda i djupet innan han spelade fram Kaká som i sin tur hade fyllt på och intagit just Mirandas plats. Ingen följde upp anfallsspelaren utan man lät honom skjuta och det kunde ha slutat med katastrofala följder: bollen tar nämligen i ribban via Courtois som lyckas styra undan med nöd och näppe till en resultatlös hörna. Plötsligt kunde man höra San Siros berömda vrål som dundrade genom hela arenan.

Någon minut senare har Atlético återigen problem med Milans uppspel, ofta från ytterbackarna och allt som oftast också via Atléticos vänsterkant där man hade problem i det kollektiva försvarsspelet. Den här gången är det återigen en långboll som spelas upp av Mattia De Sciglio där man använder sig av sin anfallare som i sin tur lockar ut en av motståndarna och skapar ytor i mitten av straffområdet. Det hela slutar med att Adel Taarabt slår ett enastående inlägg med högerfoten som slutligen når Andrea Poli inne i just mitten. 24-åringen nickar och bollen är på väg i mål, men Courtois gör en magnifik räddning och bollen går i stolpen innan Atlético-spelarna lyckas rensan undan densamma till inkast. Nu är laget under press och det syns. Man spelar inte heller särskilt bra i det kollektiva försvarsspelet. Minuten därpå uppstår en dubbelsituation där först Arda gör ner De Jong sedan han misstimat en tackling, men just när domaren skall blåsa i sin pipa åker De Sciglio i marken sedan Insúa gjort ned honom med en brysk tackling. Argentinaren belönas med en varning. Tumult uppstår, men ingen av Atlético-spelarna går på motståndarnas provokationer och det är bara Insúa som får sitt straff. Det skulle visa sig att De Sciglio inte kunde fortsätta efter den flygturen. Atlético har problem under en period på ungefär tio minuter då man varken lyckas etablera något anfallsspel eller försvarar särskilt väl kollektivt. Dessutom har framförallt Miranda problem med Balotellis och Kakás avledande löpningar vilket leder till att de röd-vitrandiga öppnar upp sig en del i försvarslinjen.

Vi har spelat ungefär 25 minuter när Raúl García får ett läge att nicka på mål sedan Juanfran tagit sig runt på högerkanten och slagit ett inlägg. Bollen gick dock rakt på Christian Abbiati som inte hade några som helst problem. Det var dock en positiv intention, något att bygga vidare på för de röd-vitrandiga. Strax därpå tvingas även De Sciglio gå av banan skadad. In kommer istället Ignazio Abate. Ett byte som skulle komma att bli avgörande i slutändan. Spelmässigt lugnar det hela ned sig under en fem minuter lång period och Atlético behåller bollen på ett bättre sätt. I den 31:a matchminuten skapar dock Milan ett jätteläge igen. Det är återigen Balotelli som är involverad i förarbetet där han drar med sig spelare hos gästerna vilket öppnar upp för hans lagkamrater. Precis som kvarten innan så är det Kaká som får ett jätteläge att göra mål, men även den här gången skjuter brasilianaren över mål. Skillnaden är dock att det är ett högerfotat skott och att det inte tar i målramen, utan går på fel sida av nättaket.

Atlético-spelarna börjar skärpa sig i det kollektiva försvarsspelet och läser av motståndarnas intentioner bättre under den sista kvarten av första halvlek. I den 36:e matchminuten har man även ett läge att göra mål sedan en hörna slagits in i straffområdet, men precis när Raúl García tror att bollen kommer dimpa ned framför fötterna på honom lyckas Abate styra undan. På den efterföljande hörnan som slås av Koke, lyckas Godín komma högst i luftrummet, men bollen kan enkelt räddas av Abbiati som inte förtar sig på något vis. Fem minuter innan halvtidsvilan har Milan återigen gjort det man så uppenbart tycker om att göra: lockat ut en central Atlético-spelare och fyllt på med spelare i den fria ytan. Den här gången är det Poli som återfinns i mitten av gästernas straffområde när en boll plötsligt dyker upp framför näsan på honom, men Raúl García lyckas avstyra i sista stund och det ser faktiskt ut som om han träffar italienaren på reprisen. Där kom Atleti undan med något som mycket väl kunde ha blåsts straff för, å andra sidan har vi ju haft några riktigt miserabla domslut emot oss på senare tid.

Det händer en del innan första halvlek är över. Mario blir exempelvis varnad när han tar ett gult kort för laget i och med att Balotelli gjort bort Miranda i steget med hjälp av sin kvickhet. Frisparken, som är i ett bra läge blir resultatlös och helt ofarlig. Det kan man dock inte säga om Balotellis skott någon minut innan vilan. Han skjuter med vänsterfoten, men bollen går utanför mål. Innan den portugisiske domaren blåser av för paus tunnlar Koke inhoppande Abate och italienaren drar på sig en varning.

Segunda parte
Det faktum att Atlético inte gör någon bra första halvlek gör att Simeone är ännu mer på alerten inför starten av den andra. I mångt och mycket kan man också se att de röd-vitrandiga försöker vara betydligt mer aktiva i anfallsspelet när domaren blåser igång matchen efter paus. I den 48:e minuten dyker ett läge upp för Raúl García sedan man borrat sig igenom Milans lagdelar med ett kvickt kortpassningsspel längs marken. Slutligen var det Diego Costa som spelade fram Raúl García som överraskade de flesta och drog till med ett skott på mål med vänsterfoten. Tyvärr gick bollen långt utanför Abbiatis högra stolpe. Simeones manskap hade vaknat rätt rejält efter halvtidsvilan. Efter 52 minuters spel är det Gabi som lyckas hitta Diego Costa med ett överlångt inlägg som blir perfekt för anfallaren. Han timar densamma väl innan han kastar sig och försöker ge Atlético ledningen med en cykelspark. Bollen går dock några meter över Abbiatis ribba. Det hade varit riktigt snyggt. Den goda starten i andra halvlek leder också till en hel del övermod från vissa spelares håll. Gabi slår några riktigt undermåliga passningar efter Diego Costas målchans vilket leder till kvicka kontringar för hemmalaget. Kontringar som man dock lyckas avstyra eftersom man är snabba hem i sina positioner. Atlético är det bättre laget under de första tio minuterna av andra halvlek, men precis som i första så växer Milan in i andra också.

Nu faller Atlético-spelarna en del i sina positioner, igen och det leder till att Milan får ett större bollinnehav. Det i sig gör också att Taarabt får ett jätteläge sedan han lyckats frigöra sig från sina bevakare i den 58:e minuten. Hans skott är dock undermåligt och går rakt på Courtois som bara plockar det i famnen. Annars en jättebra position för ytterforwarden. Minuten senare är det Kaká som lyckas skapa sig ett läge. Den här gången försöker han rikta bollen mot mål, men den går utanför den enda stolpen i ganska hög fart. Under den här perioden har dock Atlético en spelare vid sidlinjen: det rör sig om Raúl García som fått sig en smäll på vaden och börjat blöda. Efter 61 minuters spel åker Bonera på en varning sedan han gjort ned Diego Costa. Det fanns inte så mycket att prata om i just den situationen. Milan skapar en hörna i den 65:e minuten. Den slås in av Urby Emanuelson och landar i mitten av Atléticos straffområde. Väl där dyker plötsligt Michael Essien upp, men hans nick, som måste vara bättre, går utanför Courtois högra stolpe och ut till en inspark. Där kunde det lika gärna ha varit ledning för hemmalaget.

Efter 69 minuters spel åker Diego Costa på en varning sedan han gjort ned Balotelli ungefär 35 meter från Courtois mål. Det hela slutade med att italienaren åkte på en axelskada som han också tvingas utgå med i slutet. Den efterföljande frisparken lovade mycket med spelarens mål mot Bologna färskt i minnet, men det blev en enda stor besvikelse då han bara träffade muren. Det blir ganska statiskt spel efter den här goda perioden av Milan, som om de inte riktigt orkade trycka på mer efter att ha slösat alla målchanser. Simeone insåg att Atlético de Madrid behövde en injektion energi, därför tog han av Arda och ersatte turken med Cebolla Rodríguez i den 74:e minuten. Det skulle visa sig vara ett riktigt bra beslut.

Atlético skapade en god målchans i den 75:e minuten sedan man kontrat bort Milan för första gången på länge. Efter att ha tagit sig runt på högerkanten med hjälp av Diego Costa så spelade den kommande spanska landslagsmannen fram Raúl García inne i straffområdet, men Navarra-sonens avslut var återigen inte särskilt bra och bollen seglade över målet. Han skadade sig i samma situation, men reste sig upp och fortsatte spela några minuter till innan Cholo gjorde lagets andra byte. Ut gick alltså Raúl García och in kom istället..Adrián. Det var ett minst sagt överraskande val som dock slog ut ganska väl. Minuten innan hade även Milan tagit av Balotelli som klagade på just de där smärtorna i axeln. In kom istället Giampaolo Pazzini. Atlético tog över ganska mycket nu. Strax innan hade just Raúl García ytterligare en bra målchans efter bra samspel mellan Koke och Juanfran längs högerkanten där ytterbacken slutligen slog inlägget till anfallsspelaren. Även den här gången tog han inte vara på situationen och sköt över.

Milan såg ut att ha problem fysiskt. Atlético såg mycket fräschare ut under de sista tio minuterna och det skulle komma att stå hemmalaget väldigt dyrt. Vi är inne i den 83:e minuten när Atlético skapar en hörna till höger. Den slås in i boxen, men fastnar på första stolpen eftersom Abate nickar undan inläggsförsöket..trodde alla. Istället går den bakåt i banan och hamnar hos Miranda och Diego Costa som båda försöker attackera densamma. Det slutar med att Diego Costa nickar bollen med ganska stor bakåtvikt. Plötsligt är densamma på väg i mål och visst, det blir mål. 0-1 till Atlético de Madrid i den 83:e minuten genom just Diego Costa. Mycket viktigt mål. Clarence Seedorf försöker göra en sista ändring när han tar ut Poli, men Kevin Constant får inte mycket tid att förändra matchbilden. Trots det har Milan en sista bra målchans i den 87:e minuten. Efter att ha vunnit en frispark högt upp i planen får slutligen Adil Rami chansen att skjuta på kraft. Ett kort pet och en riktig kanon senare slutar bollen utanför Courtois högra stolpe. Belgaren är förbannad över att muren går isär. Det kunde ha kostat, men det gjorde det inte den här gången.

Innan matchen är slutspelad drar såväl Rami som Adrián på sig varningar. De sista två sekvenserna är en frispark precis utanför Milans straffområde där Gabi skjuter i muren och den andra där lite lätt kalabalik uppstår sedan Milan offrat allt i anfallsspelet för en kvittering som aldrig kom.

Atlético besegrar Milan med 0-1 på San Siro.

AC Milan: Abbiati; De Sciglio (Abate, 25'), Rami, Bonera, Emanuelson; Essien, De Jong, Taarabt; Poli (Constant, 85'); Kaká, Balotelli (Pazzini, 78')

Atlético de Madrid: Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, Insúa; Arda (Cebolla Rodríguez, 74'), Mario, Gabi, Koke; Raúl García (Adrián, 80'); Diego Costa

Målskyttar: 0-1 Diego Costa (83')

Domare: Pedro Proença

Varningar: Ignazio Abate (44'), Daniele Bonera (61'), Adil Rami (89'); Emiliano Insúa (20'), Mario (41'), Diego Costa (69')

Skott: 13-14
Skott på mål: 2-4
Skott utanför mål: 7-6
Skott i målvirket: 2-0
Blockerade skottförsök: 2-4
Bollinnehav: 52%-48%
Passningsprocent: 80%-85%
Regelöverträdelser: 15-20
Varningar: 3-3
Utvisningar: 0-0
Tacklingar: 15-21
Hörnor 3-6
Offsideavblåsningar: 0-3