Sista omgången och en riktig nedflyttningsstrid väntar Celta, Espanyol och Valladolid på söndag. Vilka två lag som får sällskap av Murcia ner i Segundan avgörs först efter att alla lagen har spelat klart.

För Celta kommer slutstriden i sista omgången efter att ha kämpat en längre tid för överlevnad. Laget borde teoretiskt ha varit utslagen för två månader sedan men har mirakulöst lyckats hålla sig kvar genom ett flertal vinster och oavgjorda matcher mot svåra motsåndarlag. T ex slog Celta Barcelona vilket ingen trodde var möjligt.

Celtas öde vilar dessvärre inte enbart i egna händer utan hänger dessutom på hur det går för övriga lag.

Om Espanyol vinner mot Murcia är saken klar men om Espanyol spelar oavgjort eller förlorar kan mycket hända:

Skulle Celta vinna mot Mallorca måste Espanyol vinna över Murcia för att säkra kontraktet i La Liga och därmed tippa omkull Celta. Oavgjord räcker inte eftersom Celta och Espanyol då skulle sluta på samma poäng vilket ger förtur till Celta som har bättre målskillnad. Om Celta spelar oavgjort och Espanyol förlorar blir saken dramatisk - då kan Valladolid springa om genom en vinst mot Villareal.

Om Celta spelar oavgjort, Valladolid och Espanyol förlorar kan saken bli ännu mer intressant. Beroende på hur mycket Espanyol förlorar med kan det bli ett avgörande särspel mellan Celta och Espanyol om vem som skulle få stanna kvar i serien. Förutsättningarna är följande: Espanyol får bara förlora med ett uddamål, fler mål ger Celta segern. Om Espanyol förlorar med endast ett uddamål måste laget göra fler mål totalt. Skulle Espanyol göra ett mål till slutar lagen på exakt samma poäng. Eftersom båda lagen i inbördes möten har förlorat och vunnit med lika många mål kan regelboken inte avgöra vilket lag som får gå vidare. Ett exempel är om det blir 0-0 mellan Celta-Mallorca samtidigt som det blir 1-2 mellan Espanyol-Murcia. Då kan endast ett särspel på neutral plan mellan Celta och Espanyol upplösa knuten.

En möjlig anledning till att Murcia spelar bra trots vetskapen om att de är nerskickade till Segundan kan bero på att spelarna vill marknadsföra sig själva inför motståndarlagen. Genom att spela bra ökar möjligheten för spelarna att bli uppköpta eller utlånade till motståndarlagen till nästa säsong - en teori som Celta-spelaren Etú framför i en intervju. Juanfran i Celta stödjer teorin om att Murcia spelar bättre nu än tidigare eftersom spelarna vill säkra egna kontrakt i La Primera. Backen i Celta poängterar också att spelarna i Murcia spelar bättre nu när pressen har släppt.

På träningen i veckan såg spelarna i Celta fokuserade ut. Ingen spelare kostade på sig några leenden då allt kretsar kring den avgörande matchen mot Mallorca. En risk som har framförts är att Celta oroar sig mer för matchen mellan Espanyol- Muricia än för sin egen mot Mallorca. En oro som kan kosta Celta dyrt.

Juanfran i Celta frågade sig hur Espanyol klubben mådde rent psykologiskt som tappade en 2-0 ledning mot Mallorca med 25 minuter kvar att spela. Espanyol var i princip räddade och säkrade i La Liga när Mallorca vände matchen. Juanfran tror att matchen måste ha påverkat självförtroendet på Espanyol-spelarna negativt.

I Celta ser spelarläget dystert ut. Sex spelare kommer inte att kunna spela. I backlinjen är mittlåset Sebastián Méndez och Eduardo Berizzo avstängda. På mittfältet saknas Alexander Mostovoi, Everton Giovanella, Vagner och Jesuli som är skadade.

Den största nyheten i Mallorca är att lagets stora stjärna Etoo inte kommer att spela på grund en skada.