Celta har återtagit sin position som det lag som gjort flest mål borta på bortaplan. Laget har gjort 30 mål på bortplan strax för Real Madrid med 29 och Valencia med 28 mål.

Första vinsten för Celta sedan 15 februari. Två månader och nio omgångar och lagets har gått sedan Celta besegrade Valladolid. Vinsten mot Albacete kom inte en dag för tidigt.

Tränaren i Celta, Ramón Carnero, var nöjd med utvecklingen i matchen trots det dåliga spelet från båda lagen. Carnero var mycket glad för att Celta fick göra det första målet som lika gärna hade kunnat gå till Albacete: -"Vi hade tur som fick göra mål först och sedan avgöra med ett andra mål i ett känsligt läge av matchen". För Celta gör det ingenting att det även gick bra för sina rivaler i nedflyttningszonen. För Celta är vinsten det enda som räknas. Med all säkerhet kommer tränarduon Carnero/Saéz att ställa upp med samma lag även i nästa match.

Försvarsspelet i Celta fungerade mycket bra denna gång med. Nu har Celta lyckats hålla nollan tre matcher i rad. För laget innebär säkerhet självförtroende och det är lättare att gå till anfall om man vet att försvaret är solid. I första halvlek tillät inte Celta att Albacete kom i närheten av ett skott mot mål.

Trots de fina försvarsspelet har Celta efterfrågat att anfallet skulle komma loss ordentligt. I matchen mot Albacete fick vi se ett effektivt anfall som tog till vara på sina målchanser. Första försöket i matchen kom från Edú som sköt utanför. I det andra försöket fick Celta en frispark tilldömd från vänster. Ánge López tog hand om frisparken som nådde Juanfrans panna i straffområdet och förbi målvakten Almunia i Albacete.

I andra halvlekens första minuter kommer Velasco i Celta från höger och skickar bollen till Gustavo López som inte behöver göra mer än att svara med en bredsida för att Celta skulle göra sitt andra mål. Resultatet 0-2 står sig matchen ut trots att Albacete gör flertaliga försök att reducera.

Juanfran, som gjorde första målet, spelade även bra defensivt. Giovanellas come back syntes i Celtas mittvältt då hans samspel med Borja skapade en balans i spelet - dessutom visade han som vanligt glöd genom sin otröttliga kämparanda.

Albacete gjorde en mycket dålig match och laget tycktes spela med en man mindre på plan. Vissa bedömare tror att Albacetes rädsla att förlora inverkade på spelet då de bara behöver en knapp vinst för att säkra kontraktet i La Liga inför nästa säsong. Parri i Albacete skadade sig i 26 minuten och fick utgå. Hans frånvaro syntes väl i Albacete.

Matchen var stundtals mycket fysiskt. Nio gula kort delades ut och två röda. Tränaren i Albacete som gjorde utspel mot domaren fick lämna i 82 min. Sylvinho som precis hade kommit in i matchen efter 80 minuter fick ett rött kort på övertid efter att ha orsakat en ful kapning.

Målvakten Almunia i Albacete som är utlånad från just Celta slapp kritik i matchen. Albacetes val att spela med Almunia blev kritiserad av många då målvaktens lojalitet sattes på spel. En del befarade att det fanns risk för att målvakten skulle lägga sig för att på så sätt gynna hans egentliga uppdragsgivare Celta. Samma kritiker menade att Celtas öde låg i Celtas utlånade spelare Almunias händer. Trots att Almunia släppte in två mål är det svårt att kritisera målvakten som i övrigt gjorde en godkänd insats. Dessutom kan Almunias inte lastas för målen som snarare berodde på dåliga markeringar och försvarstabbar av Albacete-backarna.

Laguppställningar med byten inom parantes:

Albacete: Almunia, Oscar, Siviero, Buades, Peña; Parri (Alvaro, 29), Viaud, Pablo Redondo, Pacheco (Mikel, 53), Munteanu, Fabiano (Aranda, 46).

Celta: Cavallero, Velasco, Méndez, Berizzo, Juanfran; Angel, B. Oubiña, Giovanella, Gustavo López (Jesuli, 53) (Ilic, 85), Edu (Silvinho, 80), Milosevic.

Mål: 0-1, Juanfran, 21 min, 0-2, Gustavo López, 46 min.

Domare: Miguel Angel Pérez Lasa

Utvisning: César Ferrando, 82 min, Sylvinho, 90+

Varningar: Oscar, Viaud, Peña, Pacheco, Redondo, Aranda, Gustavo López, Juanfran, Giovanella.

Plats: Carlos Belmonte

Publik: 16000

Väderförhållanden: Blåsigt

För Celta innebar en vinst nya förhoppningar trots det känsliga läget. Dessvärre behöver Celta, för att hålla sig kvar i La Liga, även hjälp från övriga lag. Mallorca förlorade hemma mot Villareal och är nu bara tre poäng ifrån. I sista omgången möts båda lagen och en vinst för Celta kan bli det som avgör vilket av lagen som får flytta ner. Espanyol vann imponerade borta mot Osasuna med 1-3. Om Espanyols form sitter i kan Celta få det svårt att komma i kapp katalanerna som leder med ett poäng i tabellen. I nästkommande omgång får Espanyol det svårt när de möter ett mycket formstarkt Barcelona borta. Om Espanyol förlorar derbyt kan Celta ta sig förbi. I matchen Deportivo-Valladolid räknade alla med en förlust för borta laget - spekulationerna till trots lyckades Valladolid spela oavgjort. Celta lyckades genom sin vinst ändå knappa in två poäng på Valladolid som fortfarande leder med fyra. En ny kandidat till nedflyttningszonen är Albacete som genom förlusten tappade avstånd till rivalerna.

Nedflyttningstriden i tabellen ser ut så här efter 33:e omgången:

15 Valladolid 37
16 Albacete 37
17 Mallorca 36
18 Espanyol 34
19 Celta 33
20 Murcia 20

Gränsen mellan att vara och att inte vara går för tillfället mellan Mallorca och Espanyol. Tre lag kommer att åka ur serien. Lagen som får slåss om överlevnad är Valladolid, Albacete, Mallorca, Espanyol och Celta. Celta behöver tre poäng för att ta sig förbi nedflyttningsgränsen. Murcia är definitivt ute.

I nästa omgång får Celta automatiskt en fördel eftersom Valladolid möter Mallorca. Oavsett hur matchen slutar är det sannolikt att Celta minskar avståndet till något av dessa lag.

Källor: Marca, AS, El Mundo del Deporte, Onda Cero