Vinsten på söndag är helt nödvändig trots att Albacete är en svår motståndare och matchen en komplicerad historia.

I senaste omgången av La Liga spelade Celta oavgjort mot Sevilla. Resultatmässigt var detta inte en stor bragd men spelmässigt kan Celta åtminstone prata om att deras försvar har stärkts. I två matcher i rad har laget lyckats hålla nollan vilket kan ses som en delseger. I matchen mot Athletic lyckades Celta hålla nollan på bortaplan trots hemmalagets massiva anfall. I förra omgångens möte med Sevilla kunde Celta hålla nollan emot Sevilla trots endast tio man på plan. För att Celta riktigt skall kunna accelerera loss måste målskyttet också fungera. En negativ händelse i förra omgången var att Mallorca drog ifrån i tabellen efter sin seger mot Betis med 0-2. Nu leder Mallorca med sex poäng mot Celta. Espanyol spelade oavgjort hemma mot Albacete vilket lämnar tabellen oförändrad. En uppsida är att Celta fått en nytt lag att ta rygg på, nämligen Valladolid.

För att Celta skall kunna hålla sig kvar i La Liga krävs tolv poäng av 16 möjliga, enligt tränaren Ramón Carnero. Celta måste med andra ord vinna fyra matcher av sex eller vinna tre och spela lika många oavgjorda. Mot Vallodolid måste de ta upp sex poäng vilket inte är helt omöjligt eftersom Valladolid möter Deportivo la Coruña borta i denna omgång för att sedan ta sig an Mallorca i omgången efter. Mot Mallorca behöver Celta endast plocka upp tre poäng fram till sista omgången då lagen möts i en "finalomgång".

Under veckan gick Mostovoi ut i pressen och deklarerade att han inte trodde att han skulle fortsätta i Celta. Spelaren deklarerade: -"om Celta åker ner, är det spelare som redan ser sig borta från laget". Mostovoi redogjorde att hans kontrakt går ut och ingen i Celta har tagit kontakt med honom för att diskutera framtiden. I samband med detta uttalande tog sportchefen Félix Carnero kontakt med Mostovoi och redogjorde för Celtas intentioner att behålla ryssen även till nästa år. Mötet ska ses som informellt då inga förhandlingar fördes mellan parterna och inga beslut togs. Genom det informella mötet vill Celta undvika att hamna i samma situation som i fjol. Då försvann Mostovoi från klubben efter att hans kontrakt gått ut och ingen visste om han någonsin skulle komma tillbaks. Trots sportchefens informella löfte att ha Mostovoi kvar i klubben kan Celta inte lova något. Celta måste först veta om de kommer att vara kvar i högsta ligan innan förhandlingarna om nya kontrakt kan påbörjas med gamla och nya spelare. Spelare som Giovanella och Cáceres befinner sig i samma situation som Mostovoi då deras kontrakt också går ut i år. Mostovoi är för övrigt den spelare, med sina åtta säsonger, som spelat längst tid när Celta befunnit sig i division ett. Ryssens uttalande kommer inte att medföra någon sanktion från klubbens sida. Dock gav sportchefen ryssen en viss reprimand när han i pressen talade om Mostovois ibland negativa inställning till fotboll. Mostovoi kommer inte att spela på söndag. Om detta beror på hans axelskada eller på spelarens negativa inställning förblir osagt.

Alla diskussioner om klubbyten och spelare som erbjudits övergångar till andra lag irriterar Celtas president Horacio Gómez. Presidenten har nu meddelat att klubbens ekonomi tillåter spel i tvåan under minst ett år utan att behöva sälja av spelare. Presidenten gör gällande att ingen spelare är på väg från Celta i detta känsliga läge. Presidenten får medhåll från Berizzo och Sergio som uttalar att de som har orsakat Celtas nederlag och nedflyttningsrisk också är de som ska kämpa sig tillbaks till ettan. Båda spelarna bedyrar att inga spelare i laget pratar om att lämna Celta.

Domen mot Vagner för en incident 2001 i samband med ett polisingripande har nu avkunnats. Vagner får sju månaders fängelse. Dessbättre kommer Vagner inte att behöva att avtjäna straffet i fängelse eftersom han inte tidigare är straffad. År 2001 kom Vagner i bråk med två poliser när han skulle parkera sin bil utanför Balaídos-stadion. Samtidigt som Vagnar parkerade sin bil talade han i mobiltelefon - en handling som är straffbelagd i Spanien är att köra bil och samtidigt prata i mobiltelefon. När poliserna bad Vagner att identifiera sig ska brassen försökt lämnat platsen vilket föranledde ett polisingripande. Via Vagners advokat kommer domen att överklagas då rättegångshinder förelåg. Vagners advokat menar att rätten har dömt brassen på felaktiga grunder eftersom åklagaren yrkande inte stämmer överens med brottsrubriceringen i domen.

På söndag kan en ironisk situation uppstå. Albacetes målvakt Almunias lojalitet kan sättas på hård prövning. Almunia är nämligen utlånad till Albacete av Celat och kan komma att återvända till Celta inför nästa säsong. Om Almunia gör ett bra arbete på söndag kan detta riskera att Celta trillar ner i tvåan vilket skulle innebära att målvaktens huvudsakliga arbetsgivare tvingades spela i en lägre nivå. Om åt andra sidan Almunia spelar dåligt och släppa in många mål har Celta en möjlighet att klara sig kvar i La Liga. Målvakten i Albacete skulle med andra ord gynnas av att spela dåligt på söndag. I avtalet med Celta står det inte hur målvakten bör förhålla sig till det uppstådda situationen. Bäst vore om Almunia slapp spela helt anser Celtas sportchef Félix Carnero, då skulle ingen kunna ifrågasätta hans lojalitet. Vissa bedömare tror att risken att Almunia skulle spela dåligt med flit är liten och jämför Morientes match mot Real Madrid i Chamipons League. Albacetes tränare Cesar Ferrando gjorde klart för Celta att problemet med Almunias lojalitet är Albacetes ensak och inte Celtas: -"Om Almunia sänker Celta, så tråkigt!".

Följ fortsättningen av artikeln i del 2