Debut för tränarduon Carnero och Sáez på söndag när Celta möter Athletic på bortaplan efter Antic plötsliga men inte oväntade avsked. För tränarparet innebär mycket att vinna och lite att förlora med tanke på Celta-supportrarnas tidiga resignation. Ännu finns mycket kvar att spela för Celta. Fyra poäng att hämta upp på åtta matcher - en halv poäng per match. Upphämtningen mot Espanyol och Mallorca är långt ifrån omöjlig.

Tränarduon har redan efter tre dagar satt upp en strategi som ska behålla laget kvar i La Liga. Strategin bygger på en trestegsraket där laget först och främst måste få tillbaks så många skadade spelare som möjligt i spel. För tillfället har Celta spelare som Giovanella, Israel, Delgado, Luccin och Sergio Fernández på skadelistan. Spelarna Juanfran, Sylvinho, José Ignacio och Berizzo är tillbaks från sina tidiga skador. Om strategin ska hålla gäller det för tränarparet att säkerställa att inflödet av tillfrisknade spelare är större än utflödet i laget - en ekvation som hitintills varit omöjlig att få ihop. Om Celtas ledare ser till att nya spelar inte skadas kan laget vara näst intill fullt inom ett par veckor eftersom många skadade spelare är på bättringsväg.

Den andra delen i strategin bygger på att stärka moralen i laget. Fram tills nu har stämningen i laget varit i botten, både på plan som i omklädningsrummet. Med tanke på att Antic lämnade laget, kan en vändning vara på väg. Utifrån alla uttalanden från spelarna i media är det svårt att tro att någon direkt sörjer Antics frånvaro. För vissa spelare som Juanfran och Edú har tränarbytet t o m inneburit en seger. Kanske kan detta, tillsammans med andra faktorer, innebära att några spelare hittar glädjen i spelet och att detta smittar av sig på de övriga.

Den tredje och sista delen av strategin bygger på att förstärka varje lagdel i sig utan att för den delen byta ut hela systemet. För tränarparet är det viktigt att förstärka koncentrationen på försvarsspelet. Dessutom anser båda tränarna att dynamiken kan förbättras och att varje spelare måste övertyga sig själv att spela bättre.

Nyheterna inför matchen på söndag på San Mamés bygger på många förändringar i Celta-laget. Som vi tidigare skrev är spelarna Giovanella, Luccin och Sergio Fenández borta p g a skador samtidigt som Fernando Cáceres är borta på grund av avstängning. Juanfran, som är tillbaks efter tre månaders skadekonvalesens, kommer så fort han hittar formen att återfå sin backplats på vänsterkanten, parallellt med Juan Velasco på högerkanten. I mittförsvaret hittar vi bägge argentinarna Sebastián Méndez och Eduardo Berizzo som under hela veckan varit osäkra om de har kunnat spela. I målet har vi som vanligt Cavallero. Framför backkedjan kommer Jandro att återfinnas för att snabbt och kontrollerat kunna föra över bollen till Ángel, José Ignacio och Mostovoi. På toppen kommer Celta att spela med två anfallare när Milosevic får sällskap av Jesuli.

I Athletic-laget är Dani Aranzubia tillbaks efter sin skada i vänstervaden. Tränaren i Athletic Ernesto Valverdes enda bekymmer är att ersätta sina två avstängda spelare Mari Lacruz och Luis Preto med centerparet Aitor Karanka och Carlos Gurpegui som mittbackar. En annan nyhet är att Tiko kommer in för att fylla upp Gurpeguis lucka på mittfältet. Tanken är att Tiko ska spela ihop med Pablo Orbaiz.

Athletic har pressen på hemmaplan eftersom de måste vinna. Laget behöver poäng för att säkra en plats i UEFA-kuppen men laget från Baskien har alltid haft det svårt mot trötta lag. Dessutom är formen - sedan den senaste månaden - inte som den borde och tränaren Valverde är oroad: -"Celta har problem, men för mig är våra problem större", berättar Bilbao-tränaren för tidningen AS.

Det som talar mot Celta i matchen mot Athletic är framförallt alla skador. Dessutom har Celta-laget haft sex stycken spelare borta under veckan pga landslagsspel. Den nya tränarduon ha precis börjat och deras nya strategi har inte hunnit få effekt. Dessutom kan det nya spelsystemet innebära vissa omställningar som behöver tid.

Fördelarna för Celta är att den värsta pressen är borta för tillfället eftersom Antic-dramat fått all fokus, dessutom spelar laget på bortaplan. Det nya systemet och tränarbytet kan innebära ny inspiration för laget. Det som också talar för Celta är att Athletics form dalat den senaste månaden. Athletic har dessutom visat svagheter mot trötta lag. Athletic måste vinna för att säkra sin plats i UEFA vilket kan vara jobbigt för spelarna att bära. En ytterligare detalj som talar för Celta är att laget, efter Valecia, är La Ligas största målmaskin på bortaplan.

Sammantaget är Athletic de Bilbao klara favoriter inför kvällens match. Om Celta vinner får man 3,85 ggr pengarna på Expekt.com. Dock kan Celtas svagheter lätt omvandlas till styrkor om spelarnas motivation och självförtroende kommer tillbaks. Om Celta spelar bra och får ett oavgjort resultat kan laget åka hem nöjda. Ska Celta överleva i La Liga hänger mycket på hur det går för de övriga lagen. När denna artikel skrivs har Espanyol precis förlorat på bortaplan mot Sevilla med 1-0. Om Mallorca förlorar mot Real Sociedad kan Celta ha en chans att komma ikapp - en sensation som skulle ge laget ytterligare motivartion.

Trolig startelva:

Athletic: Aranzubia; Javi Gonzáles, Gurpegui, Karanka, Del Horno; Orbaiz, Tiko; Joseba Etxeberria, Yeste, Ezquerro; Urzaiz

Celta: Cavallero; Velasco, Méndez, Berizzo, Juanfran; Ángel, José Ignacio, Gustavo López, Mostovoi; Jesuli, Milosevic

Domare: Esquinas Torres

Avspark: söndag 4 april 2004, kl 1730

Plats: San Mamés

Källor: AS, Marca, La Voz de Galicia, Celtas officiella hemsida.