Den kanske viktigaste matchen för Celta detta år har spelats. Ett skadedrabbat Celta tog emot ett mycket starkt Arsenal hemma på Balaidos inför 25000 åskådare. Jag själv var hoppfull inför denna match. Många försökte nästan övertala mig, för att jag ska inse att det bara inte går att vinna över Arsenal. Men jag vägrade tro något annat, mitt Celta skulle bara ut och göra oss Celtafans en tjänst, och det enda vi ville denna kväll var att de skulle ut på plan och göra sitt absolut bästa.

Innan matchen levde Celta på statistiken i alla fall. Man hade innan denna match ca 22 raka hemmamatcher i europaspel utan förlust.

Celta Vigo började kanske till allas förvåning i ett ruskigt tempo. De första minuterna visade man hela Fotbolls-Europa att man fortfarande är ett bra lag som det inte är lätt att tampas med på sin hemmaarena. Men trots ett fint bollinnehav, var det Arsenal som skapade den första möjligheten till mål. Jose Antonio Reyes sprang sig fri från det för dagen något klena Celtaförsvaret men i vägen var vår målvakt Cavallero, som gjorde en fin fotparad.

Celta Vigo skulle inte börja deppa redan nu trots ett farligt genombrott av Reyes. Man försökte pressa tillbaka Arsenal vilket man lyckades med men återigen strax därefter, ett passivt Celta försvar som denna gång inte kunde göra något åt att Edu i Arsenal slänger sig framför Cavallero, träffar denne med foten rakt upp i ansiktet medan bollen smiter förbi under Cavallero retfullt och in i mål, som blev 0-1 i den 17 min.

Cavallero fick en ruggig smäll, det tog nästan fem minuter att reparera såren, många trodde inte att han skulle kunna fortsätta matchen, men denne hade något annat i tankarna. Med en vilja, med en "fightingspirit" genomförde Cavallero hela matchen.

Ett tänt Celta efter att Cavallero blivit omtumlad gav svar på tal, kort efter att Arsenal nätat, gjorde också Celta det. Sylvinho i Celta förvaltade en frispark som han slog stenhårt mot Arsenal försvaret. Där kunde Edu i Celta stå ostört och vackert nicka in 1-1. Detta resultat stod sig halvleken ut, med klar Celta fördel på poäng.

Andra halvlek

Om Celta började första halvlek med att pressa tillbaka Arsenal, kan vi gott och kort säga att Celta kom ut i den andra halvleken som ett nytt lag. Man märkte inte på spelarna att de hade spelat en redan.

Detta var nära att ge resultat då Mostovoi i den 46 minuten fick en boll, slagen av Edu rakt in i Arsenals straffområde, Mostovoi nickade stenhårt, men Lehman i Arsenal målet räddade på mållinjen.

I detta skede av matchen, med en omplåstrad Cavallero och med ett fanatiskt stöd från hemmapubliken kontrollerade Celta matchen. Men som många gånger förr, utnyttjade Arsenal de få men viktiga misstagen från Celta. Man i den 64 minuten lät Edu i Arsenal kontrollera bollen fritt i Celta försvaret, denne gjorde som han ville, och till slut ville han göra mål också, vilket han gjorde. Edu sköt ett otagbart skott i Cavalleros vänstra stolpe som betydde nu 1-2.

Mina herrar Celta vek inte ner sig för detta heller. Men krafterna började ta slut. Att tampas med de stora bjässarna i Arsenal är inte lätt, och man kan inte göra det hela matchen. Krafterna sviktade, Celta orkade med att göra 2-2 genom Jose Ignacio, men Arsenal gjorde som man ville med Celta försvaret och i den 80 minuten drogs ridån ner för Celta. Arsenal med fint kortpassningsspel fastställde slutresultatet till 2-3, vackert förarbete av Henry ledde till detta.

Returen om två veckor blir tuff för Celta. Under ett kokande Highbury ska Celta göra det omöjliga, men vi får inte glömma att Celta har gjort det omöjliga innan, och varför ska man inte kunna göra det om två veckor igen?

Arsenal seger blev det mycket tack vare att Balaidos inte bjuder till med en fin gräsmatta. Många gånger såg man i matchen när spelarna fastnade i gräset. Ni som såg matchen, såg säkert hur Edu rev upp gräset och sedan ilsket slängde tillbaka det. Celtaspelarna har innan denna match också kritiserat Balaidos gräsmatta. Detta är också anledningen till varför man trivs bättre med att spela på bortaplan. I ligan har man mäktat med bara 2 segrar på hemmaplan, och en ny arena liksom för Arsenal, planernas att byggas.

Domaren i denna match får klart underkänt av mig, då denne Herr Frisk, kanske inte var riktigt Frisk när han vid två tillfällen klart kunde blåsa straff för Celta. Säkert var det något virus som gick i Vigo denna kväll som inte fick herr Frisk riktigt Frisk.

+++ Målvakten Cavallero i Celta som visade en enorm vilja i denna match. Mostovoi som agerade som vi ville, han tog tag i spelet precis som en ledartyp ska göra för sitt lag. Edu, som trots sin ryggskada rent av utklassade stakars Clichy på högerkanten. Clichy vad kostar korven i Vigo ??

---(minus) Gräsmattan på Balaidos måste bli bättre om Celta ska ta de välbehövliga poäng man behöver i ligan. Domaren vår svenske vän Anders Frisk, håll dig till ditt vardagliga liv (försäkringsman) och jag hoppas vi inte ser dig i Vigo i alla fall.


Celta Vigo ikväll:

Cavallero, Velasco, Sergio, Berizzo, Sylvinho, Jose Ignacio, Luccin, Mostovoi, Angel, Edu, Milosevic.

Målskyttar Celta:
Edu 26min
Jose Ignacio 63min

Byten Celta:
Angel in för Vagner 64min
Edu ut för Pinilla 75min

Kort Celta:
Gult kort Sylvinho 45min

Celta till attack om två veckor i London !!


Hala Celta !!