Celta, ett lag som länge varit lika svårslagna på hemmaplan som hjälplösa på bortaplan, har i årets ligainledning visat andra tendenser. De tre första bortamatcherna har slutat med segrar – tre i följd är nytt klubbrekord (!) – varpå laget förlorade tre i följd. Hemma är Celta fortfarande utan förlust, men nu förbereder sig Celtaspelarna för ett möte som historiskt varit svårast av alla tänkbara möten i nuvarande högsta ligan. På 19 försök har Celta skrapat ihop 2 ynkliga poäng! Racing sedvanliga hemmastyrka har det varit si och så med å andra sidan, men ett sargat Celta med en tuff Uefacupmatch i benen borde vara drömmotståndet för Santanderlaget.

Celtaspelarnas respass ur cupen måste ha varit mycket frustrerande: I returmötet med skotska Celtic vann Celta med otillräckliga 2-1 men chanser saknades inte. Celta hade kommandot över spelet i så gott som hela matchen, men ett stenhårt kämpande Celtic – framsjungna av en hel långsida med supportrar – tätade till och spelade snålt efter Hartsons kvitteringsmål efter en dryg halvtimmes spel. För att vara mer precis spelade faktiskt skottarna upp sig just efter kvitteringsmålet och hade fram till pausen sin bästa period i matchen. Efter paus var det åter Celta som hade kommandot. I och med McCarthys tämligen snabba kvittering (snygg styrning av ett inlägg/skott från López) syntes det ljusare för det dominerande hemmalaget. Visserligen hade ett Celticmål dödat matchen men matchbilden viskade om annat.

Efter matchen sågs ett antal frustrerade Celtaspelare i fruktlös diskussion med domaren för att poängtera bland annat hur fult Celtic spelat. Visserligen borde Thompson åkt ut efter ett par riktigt fula kapningar på Luccin och Jesulí, men Celta var något för omständliga även om José Ignacio och i viss mån Edú, Gustavo López och Jesulí (som tvärtemot förhandssnacket fick spela från start) lyckades med en del kreativa uppdrag som resulterade i målchanser. Nämnde Jesulí hade de två bästa och kan knappast vara i mental topptrim för tillfället, trots en mycket bra genomförd match och inledande av målskyttet. Celtic vidare efter en verklig batalj, en fysisk tillställning i två akter som knappast kan betraktas som bra förberedelse inför resan till mardrömsarenan El Sardinero.

Visserligen går det att hävda att matchen mot Celtic kan få laget tänt, men den typen av resonemang köper jag inte. Det kan inte vara positivt för Celta att ha gått en holmgång, åkt ur Uefacupen och fått ytterligare spelare till skadelistan. Juanfran – också framträdande mot Celtic – kan nu adderas till tidigare skadade Mostovoi och Velasco. Hans ersättare Méndez är också tveksamt startande plus att en handfull spelare är slitna efter intensivt matchande. Celta har reserver att fylla på med men inte på alla platser och inte utan att laget försvagas. Catanhas återkomst efter cupavstängningen är ett starkt tillskott och framöver blir Celta nog att räkna med då man är ett av de få lagen i tabelltoppen som enbart har ligaspelet att tänka på.

Racings uppställning har växlat fram och tillbaka, varför en elva är svår att förutse. Att duktige centrale mittfältaren Ismael är tillbaka från skada är en klar förstärkning jämfört med förlustmatchen mot Valencia.

2,50 i odds på hemmaseger är mot bakgrund av ovanstående ett bra spel hos SF-Betting.

Matchfakta Uefacupmatchen

Celta: Pinto; Méndez (Vagner 59), Cáceres, Berizzo (Jandro 84), Juanfran; Luccin, José Ignacio; Jesuli, Edu, G. López; McCarthy

Celtic: Douglas; Agathe, Valgaeren, Balde, Laursen; Lennon (Lambert 54), Thompson, Petrov; Larsson, Sutton, Hartson (McNamara 62)

Mål: 1-0 Jesuli (22), 1-1 Hartson (36), 2-1 McCarthy (53)

Varningar: McCarthy och Cáceres, Celta. Valgaeren och Hartson, Celtic.Möjliga laguppställningar Racing-Celta

Racing: Lemmens; Pineda, Moratón, Juanma, Sietes; Pablo Sierra, Nafti, Ismael, Regueiro; Munitis; Javi Guerrero

Celta: Cavallero; Coira, Cáceres, Berizzo, Sylvinho; Vagner, Giovanella; Coudet, Edu, Jesuli; Catanha