Kort-kort historik:

Athletic är ju faktiskt storebror och Atletico startades av 3 Baskiska studenter i början av 1900-talet och tog då namnet Athletic Club de Madrid som i modern tid blivit Club Atlético de Madrid.

Till en början fick inte lagen mötas i några officiella matcher då de räknades som samma klubb men 1921 blev Atletico "självständiga och oberoende av Athletic och förlorade samma år lite ironiskt nog Cup finalen mot just storebror Athletic.

Athletics rödvitrandiga tröjor(som Baskerna faktiskt snodde av Southampton) finns än idag kvar men på senare år har likheterna klubbarna emellan bara vuxit sig större.

Lite Försnack

Presskonferenser och intervjuer har duggat tätt i veckan och vi plockar lite
godbitar ur dem.

Llorente säger i Marca att "Vi ska sätta hög press från början och försöka få ett tidigt mål" och "Atletico har bevisat att dem är kapabla att göra bra ifrån sig i Champions League"

Gurpegi
förklara förväntansfullt att "Det är våran första match på San Mames, vi  möter ett stortlag och matchens spelas på en lördag vilket kommer ge en fantastisk atmosfär"

och till sista förklarar Javi Martinez att Atletico har "värvat förstärkningar till försvaret som gör dem väldigt balanserade" och säger vidare att "matchen kommer bli väldigt svår och den kommer också fungera som en måttståck på hur bra vi är i år"

Laget

Caparros har tagit ut följande trupp:

Iraizoz, Toquero, Ustaritz, Amorebieta, San José, David López, Iturraspe,
Llorente, De Marcos, Gabilondo, Raúl, Susaeta, Iraola, Orbaiz, Gurpegi, Javi
Martínez, Muniain och Aurtenetxe.

Enda skillnaden mot premiären mot Hercules är att De Marcos ansluter och Castillo
petas ur truppen.

En hel del spelare har dragits med småskador sen premiäromgången men det enda frågetecknet inför morgondagens match är anfallaren Toqueros medverkan.

Toquero ådrog sig en rejäl stukning i premiären och läkarna räknade med minst 4 veckors vila, men som så många gånger förr visade sig Toqueros läkekött vara nära inpå omänskligt och han har således tränat normalt under veckan.

Ett litet bakslag kom dock igår då han avstod träningen, jag skulle nog tro att det handlar om en försiktighetsåtgärd och kan med all säkerhet säga att han står på San Mames gröna matta imorgon.

Hur ser då startelvan ut?(Snygg inklippning av Aurtenetxe inte sant?)

Som ni ser är startelvan väldigt lik den som vann mot Hercules i premiären men det finns några frågetecken som Caparros måste räta ut. 

Målvakt och backlinje är solklar och Susaeta samt Javi Martinez flyttar Caparros inte på, det intressanta är platsen bredvid Martinez på mitten och vem som skall ta hand om vänsterkanten.

Beroende på hur Bossen tänker sig matchen kan han välja Gurpegi för ett krigar mittfält med resultatet att anfallspelet blir väldigt beroende av kanterna och lyror upp mot fyrtornet llorente.

Eller...

Det lite mer spännande alternativet(som jag föreslår ovan) med Itturraspe jämte Javi Martinez. Visst blir det mer öppet bakåt och man lämnar mer ytor åt Forlan & Agüero men man får en helt annan dimension i anfallspelet och dessutom betydligt mer bollinnehav vilket jag personligen föredrar hemma i katedralen.

Hur vågad är Caparros?

Till vänster då? Ja tyvär gissar jag nog att gamle Gabilondo tar platsen framför supertalangen Muniain, förklaringen ligger helt enkelt i Gabilondos känsliga vänsterfot.

Även om han knappt syns under matchens gång levererar han alltid hörnor och frisparkar med dödlig precision vilket han återigen bevisade med frisparken som Llorente nickade in mot Hercules.

Hade varit helskönt om man kunde byta in honom på fasta situationer likt Amerikansk fotboll och sen skicka upp honom på läktaren när spelet kommer igång.

Med Muniain på motsvarande plats blir det en helt annan fart på vänsterkanten och publiken lär bjudas på en helt annan underhållning med ynglingens snabbhet & dribblingsraider.

Dessutom hade det varit riktigt roligt att se ligan yngsta vänsterkant med Aurtenetxe 18 år och Muniain 17 år.

Jag håller tummarna för det ialalfall!

Anfallet är heller inget att diskutera, Toquero och Llorente funkar fint ihop och förhoppningsvis håller landslagsanfallaerns målform i sig då han förutom målet i premiären även nätade för Spanien i veckan.

Motståndet:
Atletico har enligt mig värvat rätt för första gången på länge och sväng-gänget har stabiliserat den ihåliga försvarsdelen och kan bli hur farliga som helst denna säsong...men hur många gånger har man inte sagt det...

Quique har iallafall tagit ut fölajnde trupp:

De Gea, Joel; Valera, Antonio López, Domínguez, Perea, Filipe Luís, Godín; Mario,
Tiago, Camacho, Raúl García, Paulo Assunção, Reyes, Simão; Forlán, Kun och Diego
Costa.

Inga större avbräck förutom då Ujfalusi.

Enligt Atletico redaktionen här på SF förväntas man starta enligt fölajnde.

De Gea; Valera, Godín, Domínguez, Filipe Luís; Paulo Assunção, Raúl García/Mario,
Reyes, Simão; Forlán och Agüero.

De 4 där framme är ju rena rama mardrömmen för vilket försvar som helst och är givetvis den delen av laget man ororar sig mest för.

Att sen både Forlan och Agüero verkar få hybris varje gång de beträder San Mames matta gör ju inte saken bättre. Bara på de 4 senaste säsongerna har duon gjort hela 6 mål och också tagit 9 av 12 möjliga poäng.

Ingen vidare statistik men förhoppningsvis bröts trenden förra året då Javi Martinez gjorde enda målet inför en fullsatt katedral.

Matchen:
Athletic kommer som Llorente sa troligtvis att rivstarta matchen men hög press och intensitet för att försöka få ett snabbt mål. Får man det kommer man troligtvis låta Atletico föra matchen och ligga på kontring trots hemmaplan.

Kommer inte målet i början tror jag ända att Athletic kommer spelar relativt försiktigt då jag vet att Caparros är livrädd för Atleticos fartfyllda kontringar.

Hur som helst kommer det garanterat bli en härlig match med mycket intensitet och högt tempo där publiken kommer att bidra till en fantastisk atmosfär! 

Och sóm Javi Martinez sa kommer denna matchen visa oss var Athletic står 2010, på gott eller ont...

Aupa Athletic!

Datum: 11/9
Matchstart: 22:00
Plats: San Mamés
TV: Canal +
Stream: bet365
Tips: 2-1 till Athletic & Toquero gör båda!