Etxeberria gjorde sitt sista framträdande i den rödvita tröjan i en match som inte betydde något, rent sportsligt, för något lagen. Europa var inte längre möjligt men Athletic ville ändå visa varför man fanns med i toppen ända in i det sista.

Etxeberria fick spela från start i sin avskedsmatch och hade ett par bra chanser i matchen att få avsluta med att hamna i målprotokollet, men lyckades inte få in den bakom Manu i Deportivo-målet.

Athletic ställde upp med en offensiv uppställning. Så som man - lite naivt - hade gått och hoppats på att de skulle göra även när det gällde. Muniain och Susaeta på varsin kant och båda ungtupparna Javi Martínez och Iturraspe i mitten på mittfältet.

Nu kan det vara att det var en match som inte betydde någonting som gjorde att anfallsspelet fungerade väldigt bra, eller så var det för att vi hade ett mittfält fyllt med entusiasm, kreativitet och passningsskicklighet.

Athletic satte fart direkt och skapade mycket framåt, och det är skönt för Llorente att slippa göra allting själv där uppe. Muniain springer över hela planen. Susaeta sprintar längs kanten och in i mitten. Både Javi Martínez och Iturraspe fyller på bakifrån. Sprudlande spel helt enkelt.

I 19:e minuten så öppnar Muniain målskyttet med en riktig strut. Han driver längs vänsterkanten vrickar sig förbi Manuel Pablo och skickar in den i bortre krysset. Ett riktigt klassmål. 1-0 till hemmalaget.

Athletic fortsätter att trycka på för fler mål och äger matchen totalt fram till de sista fem minuterna i första halvlek. Då kom Deportivo upp lite i banan och kunde hota Armando en aning. Halvleken slutar i alla fall med ledning för baskerna.

Andra halvlek är lite mer jämn med ett lite piggare bortalag, fast det märks att Deportivo haft svårt med målskyttet i år. De har ingen sån där riktigt vass avslutare framåt. Även Llorente fortsätter att ha lite svårt att få dit bollen. Han hade en skott i ribban och en handfull halvchanser men får inte till det.

Det blir istället Javi Martínez som får sätta spiken i kistan i den 79:e minuten med en karaktäristisk tempohöjning på mitten, en tvåfotare och sen ett distinkt skott i bortre hörnet. Utom räckhåll för Manu. 2-0 till hemmalaget. Ett mål som tillägnas trotjänaren Etxeberria som lämnade San Mamés i tårar när han hyllades av fansen, lagkamraterna och motståndarna bara några minuter tidigare.

En en match som ta ger oss hopp om framtida framgångar och vi tackar av våra spelare för denna säsong. Vi tackar och hyllar i synnerhet en mycket betydelsefull spelare i Joseba Etxeberria. En spelare som var ett av skälen till att undertecknad blev intresserad av klubben från Bilbao.

Tack Athletic och tack Joseba.
Nu väntar en sommar med silly season och annat spännande. 


Aupa Athletic!

 
 

Athletic 2  

 

 

Deportivo 0  

 

 

----------------  

 

 

----------------  

 

 

Armando  

 

 

Manu  

 

 

Iraola  

 

 

Manuel Pablo  

 

 

San José  

 

 

Ze Castro  

 

Ustaritz  

 

 

Lopo  

 
Koikili  

 

 

Filipe  

 

 

Susaeta  

 

Sergio 80'  

Iturraspe 60'  

 

Antonio Tomas  

 

Javi Martínez 77'  

J. Rodriguez  

 

Etxeberria 72'  
Valeron  

 

 

Muniain  

 

Adrian 26'  
Llorente  

 

Lassad 65'  

 

----------------  

 

 

----------------  

 
Iraizoz  

 

 

Aranzubia  

 

Gurpegui 77'  
Laure  

 

Muñoz 60'  

Diego Colotto  

 
De Marcos  

 

Juca 80'  

 

Gabilondo  

 

Iván Pérez 26'

 

 

David López  

 

Mista 65'  

Toquero 72'  

 

Riki