När: Lördag 8 maj kl 21:00
Var: Santiago Bernabéu
Hur: Canal+ Sport 1

En bortamatch mot de gamla antagonisterna i Real Madrid stundar för baskerna. En match av stor betydelse. Inte bara med tanke på Europaspelet nästa säsong, utan även av tradition och stolthet. 

Jag skall inte gå in på allt för djupa politiska aspekter – vet inte om jag tillräckligt insatt ens – men det man kan konstatera att det är förmodligen en av världens svåraste bortamatcher för ett lag.

För Athletics del så kan en förlust betyda både en förnedrande förlust mot rivalerna, samtidigt som det kan betyda att chansen till att knipa sjätteplatsen är helt borta. Det skulle inte vara en värdig avslutning på säsongen.

För Reals del så är det ligaguldet som står på spel. En förlust skulle med största sannolikhet betyda en svidande andra plats i tabellen. Vid vinst däremot så kan det bli väldigt spännande i sista omgången. Barcelona spelar en svår bortamatch mot Sevilla imorgon kväll och det är ingen självklar vinst för katalanerna.

Caparrós har tagit ut följande trupp till matchen i huvudstaden:

Iraizoz, Toquero, Koikili, Ustaritz, Amorebieta, Llorente, Yeste, Gabilondo, San José, Armando, Susaeta, Iraola, Etxeberria, Gurpegui, Javi Martínez, Iturraspe, Muniain, De Marcos.

Med tanke på laguttagningarna på senare tid så har fler missnöjda röster höjts mot Joaquín Caparrós sätt att coacha laget. Förmodligen inte bara från Athletic-redaktionen på Svenska fans med Peder i spetsen.

Det har, på bortaplan, varit ett allt för defensivt och förutsägbart spel. Vissa matcher på hemmaplan har även de haft en allt för defensiv utgångspunkt. Motståndarna har ofta läst att uppspelen går långt och när medspelarna blir pressade så är det svårt att pricka huvudet på en hårt bevakad Llorente.

Om man kikar tillbaka på säsongen som gått så har de flesta matcherna Athletic vunnit avgjorts i första halvlek genom ett tidigt mål. Det har aldrig varit så att man vänt ett underläge och vunnit, förutom mot Xerez på hemmaplan.

Därför ställer jag mig ytterst tveksam till Caparrós coachning. Att ställa upp med ett lag som har en defensiv utgångspunkt och på så vis bjuda in motståndarna att anfalla. Då åker man många gånger på ett baklängesmål och har svårt att vända på ett underläge. Trots att det finns offensiva spelare att sätta in. Lite så har det sett ut efter jul. Framför allt på bortaplan.

Med facit i hand borde ett offensivt lag ställas på planen från start och försöka få första målet och sedan försöka försvara ledningen istället. Nu ska vi möta Real på bortaplan och då kanske ett allt för offensivt lag inte är den bästa medicinen. Även om tanken på en Muniain och Susaeta på varsin kant lockar lite.

Jag tror det blir en vanlig uppställning där Gurpegui har utgångsposition på högerkanten. Javi Martinez är tillbaka och det tackar vi för. Det såg lite tunt ut på mitten utan honom senast.

Castillo är skadad så det blir Koikili på vänsterbacken. Mittfältet är en riktig cirkus. Särskilt på vänsterkanten där David Lopez, helt plötsligt, fick spela från start förra matchen mot Málaga. Jag gissar att Gabilondo är tillbaka på den positionen imorgon och Iturraspe får fortsätta på mitten. Det ger denna startelva:

Iraizoz
Iraola - San José - Amorebieta - Koikili
Gurpegui - Iturraspe - Javi Martínez - Gabilondo
Toquero - Llorente

Real Madrid har fem raka vinster och är otroligt starka på hemmaplan. Bara en förlust. Inga skador på betydande spelare.

Pellegrini har denna trupp till sitt förfogande: 

Casillas, Dudek, Arbeloa, Sergio Ramos, Marcelo, Albiol, Garay, Metzelder, Gago, Diarra, Kaká, Lass, Guti, Drenthe, Xabi Alonso, Granero, Cristiano Ronaldo, Benzema, Higuaín.

Enligt Real-redaktionen så spelar förmodligen dessa spelare från start:

Casillas; Arbeloa, Ramos, Albiol, Marcelo; Lass, Xabi Alonso, Granero; Kaká; Ronaldo, Higuaín.

Matchen i matchen står mellan två baskiska centrala mittfältare. Xabi och Javi. Nutiden mot framtiden i landslaget kanske?

Mycket står på spel för båda lagen. Inte minst prestige och stolthet. Athletic kommer att göra allt för att sabba Reals chanser till ligaguldet och samtidigt ta sista chansen till att nå sjätteplatsen.

Aupa Athletic!