När: Söndag den 2 maj kl 21:00
Var: San Mamés, Bilbao
Hur: TV4 Sport / Canal+Sport HD

Blir det Europaspel nästa säsong? Det beror till stor del på om Athletic kan bärga nio poäng på de tre hemmamatcherna som är kvar. 

Mot Mallorca, Málaga och Deportivo. Det ser inte omöjligt ut men med Athletics dåliga form så är det inte helt självklara trepoängare. 

Mallorca är först ut, av de tre ovan nämnda lagen, och en direkt konkurrent i kampen om Europaplatserna. Det skulle naturligtvis smaka gott med en vinst här, men då krävs det att man börjar göra mål igen. Lejonens hunger har försvunnit och de har inte gjort mål på tre omgångar.

Förlust mot Valencia 2-0 och två efterföljande 0-0 matcher mot Zaragoza och Osasuna. Det är inga imponerande resultat, men det känns som ett resultat av en lång säsong och trötta spelare. Man mäktar inte med att anfalla med mycket folk för då riskerar man att tappa bakåt.

Samtidigt så har baskerna lidit av mycket missade målchanser på bortaplan, efter jul. Man har faktiskt skapat en hel del chanser och varit det bättre laget i många matcher. Man har bara haft förbaskat svårt att ta fram det lilla lilla extra för att sätta dit de där chanserna.

Men nu är det hemmaplan igen och där är det en helt annan historia. Precis som Mallorca så är det hemma man tar sina poäng. Det handlar till mångt och mycket om att Caparrós ställer upp ett helt annat gäng på planen på San Mamés än han gör på bortagräs.

En typisk hemmamatch i Bilbao startar i ett rasande tempo från hemmalaget och de går för en tidig knockout. Det första målet kommer i mitten på första halvlek. Inte allt för sällan på en fast situation. Jag tror även att det är medicinen för vinst mot Mallorca. Full fart framåt från början ,så att Mallorca inte får en chans att hitta något spel.

Mallorca har inget bra självförtroende på bortaplan och det måste Athletic ta vara på. Men skulle målen dröja eller att Athletic slår av på takten då kan det straffa sig. Mallorca är ett bra lag med mycket duktiga spelare. Aduriz brukar trivas mot sina gamla lagkamrater och ställer ofta till det med sina djupledslöpningar.

Caparrós kommer troligtvis att ställa upp med följande laguppställning:

Iraizoz
Iraola - San José – Amorebieta – Koikili
Susaeta - Gurpegui - Javi Martínez - Yeste
Toquero - Llorente

Ustaritz, Gabilondo, Armando, Castillo, Iturraspe, Muniain och De Marcos får sitta på bänken.

Sen kommer De Marcos och Muniain att stoppas in om det inte blir några mål framåt.

Mallorca har en aningen mer stigande formkurva än Athletic. De är obesegrade på de senaste fem matcherna, men de fick dock bara en poäng hemma mot ett nedflyttningshotat Málaga senast. Efter slutsignalen så utbröt slagsmål mellan Aduriz och Keita efter ett läge där Aduriz tyckte att han skulle ha fått bollen.

Trots lagets stora framgångar denna säsong så verkar det inte råda total harmoni i laget från semesterön. Om det beror på de ekonomiska svårigheterna eller andra faktorer kan man bara spekulera kring, precis som Mallorcaredaktionen skriver.

Hur som helst så kommer Mallorca till Bilbao med följande trupp:
Lux, Mattioni, Josemi, Rubén, Mario, Varela, Webó, Julio, Castro, Aouate, Keita, Nunes, Ayoze, Víctor, Martí, Aduriz, Bruno China, Corrales, Valero.

Säsongens viktigaste match hittills för Athletics del. Nu gäller det att visa att man är värd att spela i Europa nästa säsong.

Aupa Athletic!