Athletic kunde inte hålla jämna steg med - uppstickaren i Europastriden – Villarreal, utan fick nöja sig med oavgjort mot Osasuna i Pamplona. 

Det var – som vanligt – ett defensivt Athletic som ställde upp utan kantspel och hoppades förmodligen att Osasuna skulle snubbla in ett mål i de egna nätmaskerna.

En match som mer såg ut som en träningsmatch än en av de viktigaste matcherna på hela säsongen. Det verkade som att lejonen från Bilbao var nöjda med att inte förlora. Caparrós har säkert laddat allt krut på de tre hemmamatcherna som är kvar.

Matchen började ändå på ett positivt sätt. Yeste fick chansen från start och försökte ta sig fram på den vänsterkanten, som för kvällen var den enda med offensiv kvalitet. Även om Yeste aldrig riktigt har varit en kantspringare så lyckades han skaka fram några hörnor i inledningen.

På högersidan så fick Ustaritz agera högerback med Gurpegui framför sig, vilket betydde att på den kanten spelar vi helt enkelt inte. Slå upp bollar till Toquero som får springa ut i den ytan, var instruktionerna.

Toquero försökte få inte lite bollar till Llorente i mitten men utan att lyckas med annat än att träffa händerna på Ricardo i moståndarmålet. Långa bollar försöktes slungas upp mot Llorente och Toquero där uppe men de prickade aldrig sina mål utan kunde enkelt tas om hand av Osasunas försvar.

Osasuna ser till en början ut att avvakta lite och ligga lågt med laget, men flyttar upp lite efter 20 min i första halvlek. Skickar in lite inlägg från kanten men utan att få till det. Även några långa inkast kommer från - den för kvällen duktige – högerbacken i Osasuna, Azpilicueta.

Mittfältet i Athletic blir ofta inte inblandade i spelet då det mest skickas långa bollar mot anfallarna och det skulle krävas ett par hörnor i mitten av halvleken innan det kunde bli riktigt farligt. Llorente nickar och Ricardo gör en bra räddning.

Annars är det tafatt anfallsspel från båda lagen, och man sitter och längtar efter Muniain och Susaeta efter paus.

Andra halvlek drar igång på samma sätt. Athletic trycker på lite men alldeles för mesigt. Långa bollar sprids ut över sid- och kortlinjerna och det saknas kreativitet och speed, som så många gånger förr på bortaplan.

Susaeta kommer in 56 minuten och får en chans direkt att göra 1-0. Han tar sig in straffområdet och skjuter mitt på målvakten. Javi Martinez har senare ett inspel till Yeste som han så när får en tå på men det är bara halvcahnser. Ska till mycket mer än slumpbollar i straffområdet för att det ska bli några mål den här kvällen.

Toquero har i slutminuterna en chans att avgöra då han, fri med Ricardo, skjuter mitt på målvakten även han. Osasuna byter lite och tar in lite kreativa spelare men får inte till några riktigt farliga chanser. Mest skott utifrån som går över.

Om det skulle bli mål i den här matchen så skulle det komma från ett individuellt misstag, men några sådana gjorde inte något av lagen. Båda med defensiv stabilitet och uddlöshet framåt. Matchens behållning var Sergios hästsparksrensning ut ur stadion.

Feghet eller taktisk triumf från Caparrós sida? Svårt att säga. Vi får se hur det går nu i slutet. Athletic har som sagt tre hemmamatcher (Mallorca, Málaga och Deportivo) och en bortamatch (Real Madrid) kvar så där förväntas mer offensiv inställning. Annars blir det inget Europa League.

  Osasuna  0     Athletic  0  
  ----------------       ----------------    
  Ricardo       Iraizoz    
  Azpilicueta       Ustaritz  
  Sergio       San José    
Roversio       Amorebieta    
Echaide 77'     Koikili    
  Juanfran     Gurpegui 56'  
  Punal       Iturraspe    
Rúper 83'   J.Martínez
  Camuñas     Yeste 89'  
  Pandiani       Toquero    
Aranda 66' Llorente 84'  
  ----------------       ----------------    
Masoud 66'     David Lopez  
Fernandez   Gabilondo 89'  
Josetxo   Armando  
Oier 77'   Susaeta 56'  
  Galan       Castillo    
  Calleja     Muniain 84'  
Vadocz 83'     De Marcos