Athletic tog en komfortabel hemmaseger mot ett håglöst Almería ikväll på San Mamés. Efter förlusten med 4-1 borta mot Barcelona så kunde de rödvita vända formkurvan uppåt igen genom att ge Almería en rejäl omgång i ”Katedralen”.

Almería börjar piggt och offensivt. De offensiva vindarna mojnar dock nästan omgående och blåser inte in mer under matchen, förutom i väldigt få små pustar.

Istället är det hemmalaget som tar tag ordentligt om tillställningen. Man sätter ordentlig press på Almería och har nick stolpen och även vad som ser ut en hands i Almerías straffområde.

I den 13:e minuten innan Athletic tar ledningen, som så många gånger förr på hemmaplan, genom en fast situation och nickmål. Den här gången är det Gabilondo som lägger hörnan från vänster och Javi Martinez når högst och kan nicka in 1-0.

Hemmalaget spelar bra och vinner mycket mark offensivt och Javi Martinez är överallt. Flera bra chanser skapas mycket tack vare Toquero som tar sig fram längs högerkanten med vilja, kraft, tur och en aning skicklighet. Han får in många farliga inlägg mot Llorente och mittfältare som fyller på. Gabilondo missar helt öppet mål i ett sådant anfall.

Toquero blir nedknuffad bakifrån i straffområdet, men utan åtgärd av domaren och det kommer inget andra mål. Almería försöker att jobba sig in i matchen men det blir mest sena tacklingar som följd. De får inte till något spel alls utan kommer fel och tvingar på sig frisparkar emot sig.

Susaeta har en farlig frispark i mitten av första halvlek och Toquero fortsätter att dominera högerkanen och skickar inlägg efter inlägg in mot boxen. Det är bara en tidsfråga innan andra målet skall komma.

Gabilondo tar revansch för den missade chansen tidigare i matchen genom att i 32:e minuten panga in 2-0 via Diego Alves högra stolpe. Den mannen gör inga enkla mål, det är bara kanonskott som gäller.

Athletic dominerar matchen totalt och är ute efter fler mål. Toquero blir neddragen igen i straffområdet i slutet av halvleken och denna gången blåser domaren straff till de rödvita. Llorente som har växt fram som förste straffläggare tar hand om den.

Han väljer att lägga den i andra hörnet (högra) än vad han brukar göra. En lös straff och en bra räddning av Diego Alves. Här kunde matchen ha avgjorts men som så många gånger förr så är det som förgjort när det gäller att stänga till matcherna. Särskilt svårt är det att göra det från straffpunkten.

Almería börjar andra med ett försök till att störa hemmalaget men det resulterar även denna gång, mest i frisparkar emot laget och de kör fast långt nere i banan.

Javi Martinez utnyttjar Almerías problem i försvaret när han i 49:e minuten kliver fram och snor bollen från en försvarare och vänder ut och in på de tre andra och sätter snyggt 3-0. Ett riktig klassmål av dagens gigant på mittfälet.

Strax därefter så stormar Toquero fram längs högerkanten igen och får in bollen till Llorente som hårt bevakad får en fot på bollen och 4-0 på San Mamés. Llorente som förövrigt hade lite svårt med avsluten den här kvällen.

Matchen är naturligtvis över men Almería sätter in Piatti och Soriano för att få lite fart framåt och rädda lite av hedern. Athletic fortsätter att anfalla med mycket folk och den föga sysselsatta backlinjen slarvar lite och Piatti kommer fri på Iraizoz men avslutar tamt.

Almería får nu tag på spelet lite bättre och en aning självförtroende skymtas. Det är Piatti och Soriano om är piggast framåt och skapar friläget och ett halvfarligt skott över. Svenske Goitom har även en chans i slutet att får till ett mål men får inte riktigt träff på styrningen från en hörna.

De Marcos gör comeback efter skada, Yeste kommer in och även Orbaiz får komma in mot slutet. Matchen är avgjord och en mycket stark insats av Athletic.

Jag vill ge mest beröm till vår viktigaste spelare Javi Martinez. Nu lär storklubbarna dra i honom än mer. Hans arbetskapacitet är otrolig och med teknik, snabbhet och styrka i huvudspelet så är han ovärderlig för klubben. Vilket mål han gör dessutom.

Bra insatser igen av Gabilondo som blir allt mer säker som vänsterytter. Han visar bra teknik och vilket skott han kan ta fram när det behövs. Även Toquero skall ha extra beröm. Han skapade mycket farligheter även om han inte fick göra mål.

Drömmen om Europa lever kvar.

Athletic 4 Almería 1
Iraizoz
Iraola
San José
Amorebieta
Koikili
Susaeta
J.Martínez 84'
Gurpegi
Gabilondo 77'
Toquero 68'
Llorente
------------------
De Marcos 68'
Yeste 77'
Orbaiz 84'
------------------
Armando
Ustaritz
David López
Castillo
Diego Alves
Pellerano
Guilherme 57'
Cisma
Corona
Michel
Ortiz 79'
Acasiete
Goitom
Vargas 57'
Bernardello
------------------
Piatti 57'
Soriano 57'
Crusat 79'
------------------
Esteban
Uche
M'Bami
Borzani