När: Lördag 3 april kl 20.00
Var: Camp Nou, Barcelona
Hur: TV4 Sport

Så nära men ändå så långt bort. Det är en klyscha som beskriver skillnaderna mellan Barcelona och Athletic om man ser till tabellposition. Barcelona är tvåa och Athletic är sexa, men det skiljer hela 29 poäng mellan lagen.

Det är skilda världar: Barcelona med Champions League-matcher på de största av arenor, och Athletic med ligan som enda fokus efter att Europaspelet tog slut allt för hastigt för deras del. 

Men dessa skillnader spelar en mindre roll när det väl är dags för match. Då gäller det för båda lagen att koppla bort alla andra matcher och fokusera på den här lördagsmatchen i ligan.

Athletic vann senast hemma mot Racing i en målrik tillställning. Viktigt med vinst där då man inte lyckats vinna på tre matcher innan dess. Viktigt även med resultat framåt i form av mål.

Athletic har inte vunnit på Camp Nou sedan i november 2001. Då lyckades man ta en 2-1 seger med Ezquerro och Urzaiz som målskyttar. Yeste och Orbaiz är de enda i den uttagna truppen som var med den lördagskvällen i Barcelona. Lite talar väl för en repris av den matchen, men det finns alltid en chans att störa katalonierna.

Tittar man på truppen som Caparrós tar med sig till matchen så ser det ganska defensivt ut. Det beror delvis på att skador ställer till det i anfallet. Muniain vilas och De Marcos är fortfarande skadad. De Cerio är inte med. Det betyder att Llorente och Toquero är de enda utpräglade anfallarna i truppen.

Iraizoz, Toquero, Koikili, Ustaritz, Amorebieta, David López, Muñoz, Llorente, Yeste, Gabilondo, San José, Armando, Susaeta, Iraola, Gurpegi, Castillo, Javi Martínez and Iturraspe.

Trolig laguppställning:

Iraizoz
Iraola – San José – Amorebieta – Castillo
Gurpegui – Javi Martinez – Iturraspe – Gabilondo
Toquero – Llorente

Det kan hända att Caparrós sätter Susaeta som lite släpande forward bakom Llorente. Han skapar mycket med sin teknik och snabbhet till skillnad mot Toquero som är mer kraftfull, och starkare i boxen. Vi får se vilken typ av anfallsspel han väljer mot Barcelona.

Barcelona kommer från en matchen i London mot Arsenal, men får nog möta ett mer engelskt lag i Athletic än i Arsenal. Jag tänker på Arsenals sätt att spela fotboll liknar mer ett spanskt, medan Athletic spelar lite engelskinspirerad fotboll.

Dani Alves uppges vara avstängd, annars är det nog inga konstigheter. Jag har inte lyckats hitta någon officiell trupp från Barcelonas sida. Media verkar mest vara intresserade av att diskutera Arsenalmatchen. En spelare vi får se upp med är Zlatan som gjorde två mål senast mot Arsenal och har spelat upp sig ur den lilla svackan han hade.

Barcelona är naturligtvis skyhöga favoriter i den här matchen men Athletics chans ligger i att sätta sina chanser och att se till att stänga till bakåt. Det blir tufft för Castillo att ha Messi emot sig, men han har spelat stabilt efter att Koi varit skadad.

De fasta situationerna gäller det att förvalta väl och där finns det chans för de ståtligare baskerna att få till målchanser.

Matchen i matchen mellan Zlatan och Amorebieta ska bli intressant att följa. Båda med aggressivt spelsätt och hett temperament.

Llorente gjorde en fenomenal insats senast och firades av fansen när han gick ut och fortsätter att jaga en plats i landslaget. Han är i form och är enligt mig en komplett anfallare. Han visade mot Racing prov på passningsskicklighet, teknik och kvickhet.

Förutom dessa egenskaper så är han oerhört fysiskt stark och otroligt bra på huvudet, men det har väl inte undgått någon i Spanien. Jag tycker Del Bosque gör bort sig om han inte tar med honom till Sydafrika. Han gör lite för få mål för att komma upp i nivå med Villa och Torres, men som tredjeval tycker jag han är självklar.

Aupa Llorente!
Aupa Athletic!