Athletic fick en smakstart i den regniga hemmamatchen mot Racing med två mål inom loppet av tio minuter, tidigt i första halvleken. 

Racing vägrade dock att ge upp. Santander-laget reducerade två gånger om, men lyckades aldrig komma ikapp Athletic i målprotokollet. En mycket underhållande match med böljande spel och snygga mål.

Matchen tog som sagt fart i 13:e minuten då Llorente nickar in Gabilondos hörna på äkta ”Janne Eriksson”-manér. En start som fick fart på hemmalaget. Man pressar högt upp och stör Racing tidigt i banan.

I den 18:e minuten så tar Llorente emot ett inkast på vänsterkanten och sulfintar sig förbi sin back och kommer ned på kortlinjen och passar snett inåt bakåt till Toquero som bara kan bredsida in bollen.

Athletic kunde mycket väl ha gjort även ett tredje mål efter de två första. Man tryckte på och fortsatte att skapa chanser. Man fick känslan av att det kunde avgöras till lejonens fördel redan i efter 45 minuter.

Javi Martinez gör som han vill på mittfältet och Athletic pressar Racings backlinje sönder och samman. Athletic är både etta och tvåa på bollen och det gör att Racings reducering känns som en riktig kalldusch.

Det är Canales som i 41:e minuten slår ett inlägg som till slut hamnar hos Tchité, som trycker in bollen bakom Iraizoz. Bra spel från Racing som gör mål på första farliga chansen man har och matchen ändrar karaktär.

Racing börjar vinna närkamper och Canales kommer i en farlig kontring men får inte iväg skottet i tid utan Athletic-försvaret hinner samla sig. Mycket farligt dock och nu är det verkligen match igen.
Racing har smugit sig in i matchen.

I andra halvlek fortsätter Racing att skapa farliga chanser med Canales i spetsen. Han har en frispark tidigt i andra halvlek som Iraizoz med nöd och näppe kunde styra ut till hörna. Athletic behöver göra några ändringar då Racing börjar ställa till det ordentligt på mittfältet mot våra två unga herrar på mitten.

Caparrós tar ut Iturraspe, som inte synts till speciellt mycket, och sätter in rutin och styrka i form av Gurpegui. Förmodligen för att få bättre defensiv balans på mittfältet. Athletic försöker få till lite längre anfall men faller lite för långt tillbaka i banan och Racing kommer allt närmare men utan att skapa några riktigt heta chanser.

Racing byter in Arana och tar ut Munitis. Det är småfarligt när inläggen droppar in mot Canales och Tchité i mitten, och man anar att det kommer att straffa sig genom att försöka säkra vinsten så här tidigt skede av matchen.

Men så kommer chansen till att vända på steken igen. Ett inlägg slås in mot Llorente i 76:e minuten och han faller i närkampen med sin back. Straff för Ahletic, och nu infinner sig det här jobbiga läget med en straff i ett avgörande läge i matchen. 

Straffspöket lurar i faggorna, men Llorente sätter straffen säkert mitt i målet. En suck av lättnad blandas med en känsla av att vinsten är klar.
Under Llorentes förberedelser inför straffen så passade Racing på att byta in Bolado, och denne skall ta Racing åter in i matchen i den 81:a minuten med en fantastisk cykelspark.

Oriol lyckas därefter att få två varningar på två minuter och visas ut. Nu är det chanser åt båda håll och Caparrós säkrar än mer bakåt genom att ta ut Llorente och sätta in David Lopez.

I den 88:e minuten så kommer spiken i kistan då Iraola sticker in en boll i djupet på Susaeta som är fri med Coltorti och kan enkelt rulla in 4-2. Men skam den som ger sig tänker Bolado och skickar in 3-4 i 93:e minuten. Men det är det sista som händer i matchen.

Med Peders inför-rapport i minnet så efterlystes utdelning på målchanserna och det blev mycket mål framåt. Dessvärre så blev det även ett par stycken bakåt också, men tre poäng och en sjätteplats just bakom Sevilla i tabellen.

4 - Athletic Club: Iraizoz; Iraola, San Jose, Amorebieta, Castillo; Susaeta, Javi Martínez, Iturraspe (Gurpegui 56'), Gabilondo; Toquero (Muniain 79'), Llorente (David López 87').

3 - Real Racing Club: Coltorti; Pinillos, Henrique, Oriol, Christian; Munitis (Arana 70'), Colsa, Lacen, Serrano (Pape Diop 65'); Canales,Tchité (Iván Bolado 80').

Källa: elcorreo.com