Det höll inte hela vägen den här gången för de rödvita. Orbaiz lyckades göra mål och bli utvisad på inte mindre än 40 min i första halvlek. Llorente satte trots det 2-1 på straff i slutet av andra. Getafe lyckades dock knipa en poäng genom en kvittering i 86:e minuten.

Med en helt förväntad laguppställning kom Athletic till start. Med Gurpegui med utgångspositionen till höger på mittfältet, med uppdrag att avlasta Iraola bakåt när denne går på offensiven. Precis som vanligt.

Matchens inledning är lite trevande men Athletic skaffar sig några hörnor som blir resultatlösa. Getafes Manu hotade tidigt med skott som Iraizoz måste rädda till hörna.

Tempot ökar successivt och i den 14:e minuten slår Llorente en passning snett bakåt till Orbaiz, som strax utanför straffområdet placerar in 1-0 med bredsidan i Codinas vänstra hörn. Orbaiz första mål för säsongen. Det ser stabilt ut och hemma brukar det gå vägen när vi gör första målet.

Lagen byter sedan några halvchanser med varann och Athletic slår av lite på tempot och låter Getafe komma djupare ned i banan. I den 34:e minuten så kommer ett svepande inlägg från Manu som letar sig förbi både Amorebieta, San José och så även Iraizoz och kvitteringen är ett faktum.

I och med kvitteringen så går det lite tyngre ett tag, medan Getafe får mer att säga till om. Det blir lite grinigt och hårda tacklingar emellanåt. I den 36:e minuten händer det som inte får hända. Orbaiz gör en riktigt ful eftersläng, efter en närkamp med David Cortes. Rött kort till Orbaiz. Helt korrekt domslut. Orbaiz får än en gång blackout. Oerhört tråkigt att se.

Caparrós får dra ned Toquero lite i banan samtidigt som Gurpegui går in er centralt. Resultatet står sig i halvtid och det ser inte bra ut för lejonen.

Men glädjande nog så sätts Muniain in direkt i andra till förmån för Gabilondo. Ett tecken på att den här matchen inte ska säkras eller fegspelas på något sätt. Athletic fortsätter att anfalla och med Muniain på planen så får vi mer snabbhet och teknik på planen.

Athletic ger allt framåt och försöker med alla möjliga medel att få domaren att blåsa straff, frispark, dela ut kort osv. Det blir mest en jakt på frisparkar och fördelar istället för att försöka spela fotboll, vissa stunder.

Athletic skapar en hel del halvchanser och varje gång det ser farligt ut så får Boateng en tå eller en rastafläta på bollen. Mycket bra match av mannen från Ghana. Han är överallt och rensar bort bollar och stoppar farligheter.

Getafe är även farliga i sina attacker så det känns lite riskabelt till och från med bara tio man och många som fyller på i offensiven.

I 76:e minuten sätter Caparrós in Susaeta istället för Toquero som har en mindre lyckad kväll. Susaeta lyckas med sin första bollkontakt i matchen stjäla bollen efter slarv i Getafes backlinje. Med öppet mål rivs han ned av Miguel Torres, som visas ut. Susaeta faller lätt i det läget men domaren, som avskrivit två ”straffsituationer” tidigare i matchen, kan inte göra annat än att blåsa straff i detta läge.

Den här gången får Llorente ta straffen utan inblandning från medspelare, och det är en bra straff. Otagbar för målvakten, nere i vänstra hörnet.

Getafe slänger in lite offensiv kraft i form av Kepa och Adrian och skapar lite tryck. I 86:e minuten så tar sig Pedro Leon in i straffområdet och fintar bort Gurpegui och drar iväg ett skott som touchar på San Josés ben och letar sig in bakom Iraizoz.

I slutet har Athletic en gyllene chans att sätta 3-2 men när Llorente ska sätta foten till bollen på Iraolas nickpassning så dyker – gissa vem – upp och stör honom tillräckligt för att komma ur balans. Ja, just det Boateng. Mycket fint förspel till den chansen av Muniain och Susaeta, som varje gång de kommer in får fart på mittfältet.

Matchen slutar med ett oavgjort resultat. Mycket beroende på uppförsbacken efter Orbaiz utvisning och på två billiga mål i baken. Athletic missade chansen att ta sig förbi Mallorca i tabellen, men lyckades ta sig förbi Deportivo upp på sjätte plats i tabellen. Deportivo som åkte på en nit hemma mot Valladolid. 0-2 på Riazor.

Laguppställningar:

Athletic: Iraizoz, Iraola, San José, Amorebieta, Castillo, Gurpegui, Orbaiz, J.Martínez, Gabilondo, Toquero, Llorente

Getafe: Codina, Cortés, M.Torres, Rafa, Mané, Boateng, Casquero, Pedro León, Parejo, Manu, Miku