Yestes nuvarande kontrakt sträcker sig till 30 juni 2010. Därefter är hans framtid, än så länge, osäker. Han tränar med Athletic men har inte spelat en tävlingsmatch sen förlusten mot Anderlecht. 

Senast 15 mars så skriver El Correo att Deportivo skulle vara intresserad av honom. Jag har försökt att ta reda på mer om hans nuvarande situation i klubben.

Eftersom klubben inte vill någon officiell förklaring till varför Yeste ser Athletics matcher från läktaren, så skapar det naturligtvis en hel frågor spekulationer.

Rykten har florerat ända sedan i höstas om att engelska och franska ska vara intresserade av Bilbao-sonen, med Sunderland som största intressent. Han har tidigare sagt att han är öppen för en flytt utomlands i sommar, skriver Sky Sports i november 2009.

Men det är på senare tid som spekulationerna har nått nya höjder. Efter förlustmatchen i Bryssel, mot Anderlecht, så har Yeste inte funnits med i Caparrós laguttagningar. Med undantag för vänskapsmatchen mot Paraguay, där Caparrós ställde upp med ett ungt och reservbetonat lag.

Med tanke på att han spelade hela matchen mot Anderlecht och att det var många spelare som underpresterade i den matchen, så låter väldigt underligt om det skulle vara skälet till hans frånvaro.

En fråga man ställer sig är: Hur är förhållandet mellan Caparrós och Yeste? Jag vet ingenting om Yestes personliga egenskaper förutom det man sett på planen, men jag anar att han har en del tankar och önskningar om hur laget ska spela. Kan det råda vissa slitningar mellan Yeste och Caparrós, eller är det beslut från högre höns som håller Yeste utanför truppen?

Spelsystemet som tränaren från Sevilla använder sig av i dagsläget passar inte Yeste. Han har trivits bäst i rollen som offensiv innermittfältare eller trequartista i ett 4-2-3-1 system som spelats under stor del av 2000-talet. Där kommer han till sin rätt med sina offensiva egenskaper och en kreativ frihet.

Caparrós vill dock ha ett mittfält som består av tvåvägsspelare av mer traditionella mått. Ett klassiskt 4-4-2 system där kreativiteten och snabbheten finns på kanterna. På vänsterkanten har Yeste hamnat och det är ingen position som han lyckats speciellt bra i. Caparrós har valt att inte bygga laget kring Yeste och det har skapat svårigheter för ”kreatören på mitten” att hitta sin roll laget.

Ska man titta lite i backspegeln så har hans spel tappat lite i kvalitet de senaste säsongerna. Förra säsongen så drog Yeste på sig fler röda kort och såg mer obalanserad ut än han gjort tidigare. 

Är det dags för honom att prova sina vingar på annat håll? En ny utmaning och ett lag som söker en spelare som de kan bygga laget kring? En tränare som kan ge honom den fria roll på mittfältet som han så väl behärskar?

Sen återstår turerna kring kontraktsförhandlingarna. Enligt El Correo så kräver Yeste högre lön, medan klubben velat ge honom en lägre summa pga den ekonomiska situationen. 

Klubben resonerar som så att eftersom Yeste är 30 år och utmärker sig mindre i sitt spel, så tycker de inte att han är värd mer helt enkelt. Förhandlingarna ska även handla om längden på kontraktet. Där råder också oenighet mellan parterna.

Med tanke på att förhandlingarna dragit ut så på tiden så talar inget för att klubben kommer att ändra sig. Särskilt med tanke på att Caparrós inte spelar med honom. Samtidigt har klubben två unga lovande mittfältare i Muniain och Javi Martinez som knutits till klubben med stora monetära medel över lång tid. Räcker pengarna till ett, för Yeste, godtagbart avtal?

Han har ingen bra förhandlingssituation. Utan förtroende från tränare, utan speciellt starka insatser på senare tid och utan en passande position i spelsystemet ser det inte ljust ut.

Jag hoppas och tror att det inte handlar om pengar. Han gör säkert allt för att förhandla sig till ett kontrakt som gör att han är kvar i Athletic karriären ut. Men känner han inget stöd från klubben, eller att de möter de krav han kan tänkas att ha, så kommer han att finnas på annan adress nästa säsong.

Vi får se om han tas ut till matchen mot Getafe på lördag. Han ska enligt rykten vara helt återställd efter småskador han dragits med på senaste tiden.

Vi hoppas på en så bra lösning för Yeste som möjligt.

Källor: skyport.com, elcorreo.com, deia.com, elpais.com