Athletic kom till spel med en något överraskande uppställning. Castillo fick förnyat förtroende som vänsterback trots att de flesta tippat Koikili på den positionen. Vänsterbacken fick mer överraskande Gabilondo framför sig istället för Susaeta. På topp startade dessutom Oscar De Marcos istället för Toquero.

En något defensiv uppställning då Gabilondo är klart mer skicklig i defensiven än i offensiven. Vilket han dock snart kom att motbevisa...

Först hann dock hemmalaget ta ledningen redan i matchens femte minut. En snygg variant friställde Capdevilla som dundrade in 1-0 på ett mycket vackert sätt.

Athletic var dock det bättre laget och kvitteringen hängde i luften. Spelet var öppet och chanser fanns även för hemmalaget.

Det blev ock kvitterat på ett mycket vackert sätt. Gabilondo stänkte in 1-1 målet med en sträckt vrist från en bra bit utanför straffområdet. Sjukt snyggt!

Spelet fortsatte att bölja och det var bra kvalitet. Passningarna satt där de skulle och det var lägen för mål för båda lagen. Llorente och Gurpegi var närmast för Athletic. Pires hade en bra chans för hemmalaget.

I den 44e minuten tog så hemmalaget ledningen med 2-1 då Nilmar sprang igenom i mitten. En fantastiskt vacker djupledsboll letade sig in bakom den långsamme Amorebieta. Cani fick dock stå märkligt ohotad trots tre, fyra rödvita spelare runt sig.

En sprudlande halvlek slutade med underläge för lejonen. Det kunde lika gärna varit tvärt om. vi saknar det lilla flytet som tog oss upp i toppen av tabellen innan jul.

Domaren var svag och osäker. Delade ut en horribel varning till Orbaiz och linjelärkan var i gladaste laget. Viftade av Athletic för offside vid i princip varje anfall. Flera gånger helt felaktigt. Hemmalaget fick dessutom två totalt feldömda frisparkar kring Athletics straffområde. 

Den andra halvleken blir så klart sämre. Villarreal kontrollerar matchen ganska bra. Båda lagen har dock chanser. Den bästa fick Iraola i matchens sista minut.

Iker Muniain fälls i straffområdet och domaren blåser solklar straff. Iraola missar dock straffen och i den efterföljande kontringen är hemmalaget millimeter från 3-1 när Pires frispelas.

Efter det utbruter totalt kaos. Javí Martinez blir utvisad. Caparrós visas upp på läktaren och en hemmaspelare blir också utvisad.

Den svaga domaren tappade till slut matchen helt och Orbaiz får sin andra varning och visas ut även han. Kommer Ni ihåg att den första varningen var ett skämt. Den andra är nästan lika tveksam. Jag är säker på att han spelar när jag sitter på San Mamés nästa helg. 

Undrar om alla som kollar på fotboll tycker att domarna är lika dåliga. I vilken liga det än må vara!? Eller är det bara i Spanien som de suger i match efter match!?

Hur som helst var det här ytterligare en iraden av hedersamma förluster. Vi kunde ha vunnit. Oavgjort hade speglat matchen väl. Nej, det är tomt på turkontot för Athletic. Det har konsumerats i cupsagan förra säsongen, flytet i EL och toppkänningen under hösten. Nu är det slut på tur.

Kan inte förstå att vi spelar med ett så defensivt lag och ändå släpper till så pass många chanser som vi gör. Tyvärr fastnade även spelet i den andra då backarna inte spelade längs marken utan valde att lyfta långt om och om igen. Inte så smart med Susaeta och Muniain inbytta.

Dessutom var centrallinjen riktigt svag. Framförallt Amorebieta och San José men även Orbaiz och Javí hade en dålig dag.

Nu glädjerjag mig dock åt att se de kommande två matcherna på plats i Bilbao!!

Aupa Athletic

Statistik:
1 Iraizoz 
15 Iraola 
12 San José 
5 Amorebieta 
22 Castillo 
18 Gurpegi 59' 
16 Orbaiz - utvisad (2 gula)
24 J.Martínez - utvisad (rött direkt)
11 Gabilondo 71' 
28 De Marcos 80' 
9 Llorente 
14 Susaeta 59' 
27 Muniain 71' 
2 Toquero 80' 

1-0 Capdevila 5'
1-1 Gabilondo 24'
2-1 Nilmar 44'