När Real Madrid och Barcelona spelar måste motståndarna nästan alltid ha ett visst mått av tur för att inte de två stora lagen skall vinna. Dessutom måste giganterna alltid bränna en handfull klara målchanser.

I lördagens mycket underhållande match på San Mamés hade Athletic turen på sin sida och när Real dessumtom brände sina chanser stod hemmalaget, inte helt oförtjänta, som segrare.

Athletic formligen exploderade i matchens inledning och innan det spelats 2 minuter hade hemmalaget träffat stolpen två gånger och dessutom gjort ett mål. 

Llorente nickade in 1-0 efter en hörna och San Mamés exploderade i glädje! I det läget helt logiskt om man kan säga så efter två spelade minuter.

Giganterna från Madrid jobbade sig ganska snabbt in i matchen men de skapade förhållandevis lite trots allt. Benzema hade en boll i stolpen och Iraizoz gjorde ett par bra räddningar under halvleken. Athletic var dock nära att ta ledningen med 2-0 i halvlekens andra övertidsminut. Återigen var det Llorente som hade chansen att nicka in bollen efter ytterligare en mästerlig fast situation från Yestes vänstersko. Märkligt nog missade Llorente bollen annars hade det varit mål.

1-0 i halvtid. Inte helt rättvisande men rejält skönt. Real hade bollen mest. 58% enligt statistiken.

I den andra halvleken fortsatte Real att pressa och det kändes mer och mer som om kvitteringen skulle sitta i nätet bakom Gorka Iraizoz

Hemmalagets målvakt hade dock en av sina bästa kvällar någonsin. 7-8 räddningar på kontot. Imponerande spel av Iraizoz.

Athletic hade så klart chansen att kontra. Ett par halvhjärtade försök var dock allt det slutkörda hemmalaget mäktade med. Susaeta som kommit in istället för Orbaiz var kvick och låg bakom ett par lägen.

Llorente hade en chans med kvarten kvar när han vände bort Real försvaret duktigt men aldrig kom till avslut. Den vanligtvis klockrena spanska tv produktionen missade määrkligt nog att visa en repris på Llorentes magiska nummer i straffområdet.

David López kom in när Yeste var knäfärdig och Toquero behövde syrgas när De Marcos kom in med dryga fem minuter kvar.

Llorente skulle nog haft straff när han klipptes ner i straffområdet på övertid. 

Domaren var dock en svag typ. Viftade med korten alldeles för mycket. Blåste av för små saker och släppte kapningar. Ingen säker domare och det slutade till slut med en utvisning av Gurpegi. Onödigt och dumt. Både av Gurpegi och domaren som varnat Gurpegi redan i inledningen av matchen för en ganska lätt fällning. Osäkerheten lyste igenom från första sekund. 

Gurpegi var för övrigt så arg att han ville ge lagkaptensbindeln till Guti. Stor humor och ironi från hemmaspelaren.

Publiken på San Mamés var, som vanligt numera, helt magisk. Stämningen på topp hela matchen. Jag måste verkligen åka dit snart igen! Det är synd att den anrika arenan sjunger på sista versen. Bara ett par år kvar innan det nya San Mamés skall stå klart. 

Skönt att få ha lite flyt mot Real och Barcelona. Fyra poäng hemma på San Mamés mot ärkerivalerna känns otroligt bra. Det är inte varje match vi plockar poäng mot dessa lag. Nu har vi dessutom nått halvtidsmålet på 30 poäng. Det känns lite som om det är vår säsong trots allt.. även om ryggstudsarna på Mallis fick mig att börja tvivla.

Rättvist, nej. Skönt, ja! Tre poäng mot Real är nog den skönaste segern Athletic kan tänka sig. Matchen som betyder allt för laget från Baskien. Skulle vi bara få en seger per säsong är det den här jag skulle välja. Att Baskiens stjärnor kan slå världens stjärnor känns bra..

Aupa Athletic!!

Laget:
1 Iraizoz 
15 Iraola 
12 San José 
5 Amorebieta 
3 Koikili 
18 Gurpegi (utv 89e)
16 Orbaiz 64' 
10 Yeste 73' 
24 J.Martínez 
2 Toquero 84' 
9 Llorente 

14 Susaeta 64' 
7 David López 73' 
28 De Marcos 84' 

1-0 Llorente 2'