Ja visst är det så, nu skulle man kunna skriva en lång lång artikel om Athletics och Reals rivalitet de senaste 80 åren som eskalerade under diktator Francos tid men jag låter nog det mesta av det vila i frid.

För dem som vill läsa mer om Baskisk historia klicka här.
Eller läs en lite mer komprimerad version på Real Madrids inför rapport.

För mig själv som varken är Bask eller gillar historia speciellt mycket handlar rivaliteten mer om olika syn på fotboll och det klassiska David mot Goliath känslan,

I synen på hur ett lag/klubb skal skötas är de 2 klassiska klubbarna ljusår ifrån varandra, Real Madrid har åtminstone på senare år blivit en lika köpglad klubb som  ex Chelsea eller Man City men på något sätt klarat sig undan kritiken betydligt bättre än de brittiska klubbarna.

Snacket om Zidane Y Pavones är väl i princip glömt och bortsett från Granero är det väl endast "gamlingarna" Casillas, Guti och Raul som är från Madridområdet.

Personligen tycker jag att det är lite synd då jag tycker laget tappar en hel de av sin själ.
Självklar håller inte merparten av den yngre skaran Real Madrid supportrar med om det utan vill givetvis bara ha de "bästa" spelarna...

"Lilla" Athletic har ju som de flesta vet bara spelare med Baskiskt ursprung i sina led och det ger laget och supportrarna den där extra lagkänslan och kärleken till sitt lag som jag tror många storlag saknar. Tyvärr är det ju inta alltid det räcker dock...

David mot Goliath, ont mot gott, fattiga mot rika, köpa eller fostra, klubbkänsla mot underhållning... tja det går att hålla på hur länge som helst men för mig handlar det  om en match mellan 2 olika ideologiska sätt att se på fotboll och då är det är mer än bara 3 poäng som står på spel!

Inför matchen:
Det nya året har väl börjat sådär för Athletic, 0-2 förlust borta mot Mallorca är väl kanske inte mycket att säga om men fegspelet man visade upp borta mot bottenlaget Malaga var allt annat än bra.

Nu fick man visserligen med sig en något turlig poäng efter att Llorente gjort mål på en mycket tveksam straff men spelet var långa stunder bedrövligt.

I båda matcherna har man långa stunder sett tunga och omotiverade ut vilket ju som tur är knappast lär hända mot Real.

Real å andra sidan såg riktigt bleka ut i 0-0 matchen mot Osasuna samtidigt som man följde upp med en lysande insats mot Mallorca veckan efter vilket då ger Real lite fördel rent formmässigt.

Hur har det sett ut senaste åren då? Tja för oss Athletic supportrar har det mer eller mindre sett nattsvart ut. 4 raka förluster på San Mames och med en sammanlagd målskillnad på 3-12 gör ju ingen Bask glad.

2-5 förlusten från förra säsongen svider ju också lite extra men vi skall komma ihåg att trots en tidig utvisning på Yeste stod det 2-2 i halvlek. Tyvärr orkade man inte hela matchen och en för dagen fullständigt lysande Robben mosade Athletic i andra halvlek.

Klar fördel Real där alltså.

Vad gör vi för att glömma dessa negativa fakta, tja vi minns gamla goda tider!

Säsongen 2003/2004  Athletic - Real Madrid   4-2
Fantastisk match där vi får njuta av Del Hornos storhetstid, klicka på bilden!Säsongen 2004/2005   Athletic - Real Madrid  2-1

 

Härliga tider...

Ehh tillbaka till verkligheten och bataljen på San Mames.

Athletics trupp är i princip helt skadefri och Caparros har tagit ut följande lejon till matchen:
Iraizoz, Toquero, Koikili, Ustaritz, Amorebieta, David López, Llorente, Yeste, San José, Armando, Susaeta, Iraola, Orbaiz, Etxeberria, Gurpegi, Javi Martínez, Iturraspe, Muniain och De Marcos. 


Och vi tror att han ställer upp med följande startelva:
Tidigare matcher har jag varit väldigt kritisk mot ovantående startuppställning då man ställer upp med ett lag som saknar väldigt mycket kreativitet. Mot Malaga förra helgen såg den ut på samma sätt förutom att den enda kreativa spelaren (Yeste) satt på bänken till förmån för Susaeta.

Inget ont om Susaeta men nån playmaker är han inte. Resultatet blev således att man knappt fick ihop 3 passningar i följd och fick ständigt jaga boll mot ett lag som man borde kunna vara bollförare mot.

Däremot tror jag att uppställningen kan vara perfekt i en match mot Real Madrid där vi inte behöver föra matchen ens på hemmaplan. Med Toquero, Gurpegi, Javi Martinez och Orbaiz har vi 4 aggressiva spelare som alltid växer i matcher med den här typen av atmosfär.

Det kommer inte bli något skönspel direkt men vi vet att dessa herrar kommer slita sina hjärtan ur kroppen för att vinna och det kan betyda mer än alla överstegsfinter i världen.

Skulle detta inte fungera har vi den tekniska reserven på bänken. I Muniain, De Marcos, Susaeta och Etxeberria har vi 4 bra alternativ med kreativitet, teknik och passningsspel för att ändra en matchbild.

Canales i Racing visade upp sig förra helgen och nu hoppas vi 17 årige Iker Muniain gör samma sak i en stormatch denna helgen!

Vi får dock inte glömma en viktig ingrediens, kylan kylan och åter kylan...
I dessa typer av matcher är det otroligt lätt att bli övertänd liksom Yeste blev förra säsongen och drar vi på oss ett rött kort är nog matchen garanterat körd.

Så låt oss spela aggressivt men smart  för vi behöver 11 spelare på plan för att klara av den här mycket svåra matchen.


Presskonferensen:

Caparros vill bla "att athletic skall spela med väldigt hög press för att störa Reals speluppbyggnad" och att utnyttja att "dem har släppt in en hel del mål på fasta situationer"

"vi måste göra en fantastisks match både i försvar och i anfall och vara effektiva när chanserna väl dyker upp" samt "undvika misstag som i matchen förra säsongen"(Yestes utvisning)

Caparros ramlade in på samma spår som jag gjorde tidigare när han sa:
"Real Madrid har spenderat all pengar i fotbollsvärlden och det är sant att vi med vår filosofi, vi är i andra änden"
"Men vi är mycket nöjda med den modell vi har och vi trivs i den"

Ber om ursäkt för eventuell översättningsfel då min Spanska är ganska begränsad...

Lite historisk statistik:
Spelade matcher på San Mames: 78
Oavgjorda: 16
Vinster: 35
Förluster: 27 


Formguide:
Athletic 
Oavgjord 1-1 (a) Malaga (Liga, January 10) 
Förlust 2-0 (a) Mallorca (Liga, January 3) 
Vinst 2-0 (h) Osasuna (Liga, December 20) 
Förlust 3-0 (h) Werder Bremen (Europa League, December 17) 
Vinst 2-1 (a) Real Zaragoza (Liga, December 12)

Real Madrid 
Vinst 2-0 (h) Mallorca (Liga, January 10) 
Oavgjord 0-0 (a) Osasuna (Liga, January 3) 
Vinst 6-0 (h) Real Zaragoza (Liga, December 19) 
Vinst 3-2 (a) Valencia (Liga, December 12) 
Vinst 3-1 (a) Olympique de Marseille (Champions League, December 8)


Motståndet:

Real Madrids trupp:
Real Madrid: Casillas, Dudek, Albiol, Arbeloa, Garay, Marcelo, Metzelder, Ramos, Xabi Alonso, Gago, Granero, Drenthe, Guti, Lass, Ronaldo, Benzema, Kaká y Raúl.

Trolig startelva:Läs Real redaktionens inför rapport
här.


Mitt tips:
Efter 4 raka förluster tror jag att det äntligen är dags för en vinst igen, Athletic vinner en urtuff match med 2-1. Llorente nickar in en hörna i första halvlek och Raul hoppar in och kvitterar i andra halvlek men Muniain blir stor matchjälte när han gör ett fantastiskt solomål i 85e minuten!

AUPA ATHLETIC!


Vad: Omgång 18, La Liga
Var: San Mames
Hur: TV4 SPORT 
Domare: González Vázquez 
Tid: Lördag 16/1 20:00

Eftersom det inte finns någon åldersgräns i artikelkommentarerna är vi som vanligt tvungna att stänga av den inför mötena mot Real Madrid.