Redan innan man hunnit bänka sig framför burken small det på San Mamés. Athletic tog ledningen med 1-0 redan efter 45 sekunder. Målskytt från 30 centimeter var Yeste efter ett strålande förarbete av Llorente.

Athletic ställde upp med det väntade laget:

                     Iraizoz
Iraola-Ustariz-San José-Castillo
    Gurpegi-Orbaiz-Javí-Yeste
           Toquero-Llorente

Athletic fortsatte sedan att trumma på och helt plötsligt var passningsspelet bra. Chanserna radades upp och efter 12 minuter var det 2-0. Ett snyggt mål av Llorente som smällde in bollen med högern från en bit utanför straffområdet.

Efter 2-0 hade Gurpegi, Javí, Iraola och Llorente var sin solklar chans som borde resulterat i ytterligare något mål. 

Athletic försvarade sig lite längre ner i banan och lät Osasuna ha mer boll. Omställningarna var dock kliniska och passningarna satt där de skulle så snart Athletic erövrade bollen.

2-0 kändes i underkant i halvtid och jag väntade mig mer av den andra halvleken.

Det blev dock en inverterad Zaragoza match. Den andra halvleken var enormt seg. Osasuna hade bollen men skapade ingenting. De snabba omställningarna jag trodde skulle resultera i fler mål uteblev i princip helt. De Marcos slarvade bort ett läge att servera en tokren Muniain med 5 minuter kvar men annars var det dött.

Mest anmärkningsvärt var kanske den svaga domaren. Athletic blev sönderblåsta och drog på sig nästan dubbelt så många frisparkar som Osasuna. Högst ovanligt med en sådan sned fördelning av frisparkar och det kändes verkligen inte som om Athletic spelade fulare än Osasuna. Nästan tvärtom faktiskt.

I den andra halvleken fick Toquero, Llorente och Yeste kliva av till förmån för Gabilondo, De Marcos och Muniain.

Det bör sägas att Osasuna faktiskt var det sämsta laget jag sett spela i La Liga i år. Jag hoppas, för deras skull, att de bara hade en dålig dag. Det liknade mycket Athletic för ett par säsonger sedan. Inga löpningar, ingen tog ansvar och anfallen var stereotypa och förutsägbara.

Athletic har nu 26 poäng efter 15 spelade matcher och ligger på sjätte plats i ligan. En strålande höst i ligan.

Närmast väntar två matcher mot semesterlagen Mallorca, söndag den 3 januari klockan 19:00 så troligen TV sänd, och sedan Malaga helgen den 9-10 januari. Båda matcherna på bortaplan. Nästa hemmamatch på San Mamés är mot Real Madrid den 17 januari. Tre perfekta matcher att ligga och lura i försvar för att ställa om snabbt...

Athletic Club de Bilbao kan fira jul och nyår efter ett väldigt bra 2009. Cupfinalen i våras och höstens framgångar i Europa Leauge kan läggas till det stabila ligaspelet nu under hösten. Vi kan vara stolta över fotbollsvärldens mest lokala lag!

Aupa Athletic!

Laget:
1 Iraizoz 
15 Iraola 
4 Ustaritz 
12 San José 
22 Castillo 
18 Gurpegi 
16 Orbaiz 
24 J.Martínez 
10 Yeste 78' 
2 Toquero 85'
9 Llorente 73' 
28 De Marcos 73' 
27 Muniain 78' 
11 Gabilondo 85' 

Målen:
1-0 Yeste 1'
2-0 Llorente 11'