Då baskerna står och sjunger lovsånger i kör till sin tränare för hans mod att satsa på unga spelare måste vi fundera på hur Joakin Caparrós underhåller sin trupp. Att kalla tränaren för en idiot är så klart att svära i Katedralen men man kan ju fundera ibland på hur han tänker.

För ett lag där de flesta A-lagsspelare mer eller mindre är omöjliga att snabbt ersätta är det viktigt att truppen fungerar. Komplementspelare måste få speltid. De spelare på gränsen till startelvan måste få speltid så snart möjligheten ges. För Athletic går det inte att köpa nya spelare om missnöjda spelare lämnar klubben.

I den lilla värld av Baskiska fotbollsspelare som håller för spel i La Liga är det nästan omöjligt för Athletic att värva färdiga spelare. Självklart blir därför återväxten det viktigaste klubben har att arbeta med. För klubben är det dock nästan lika viktigt att hålla spelarna i A-truppen kvar i klubben. Målet måste vara att majoriteten av laget skall stanna kvar tills de lägger skorna på hyllan. Vi måste arbeta både med kontinuitet och att föryngra laget steg för steg.

Jag är därför starkt kritisk till hur Caparrós ställde upp laget i onsdagens match mot Werder Bremen.

Visst är det kul med lag som har låg snittålder men vad vinner vi på att spela en 17 årig vänsterback och en ung mittback som högerback i Europa League? Vi har ju två ytterbackar som delat på vänsterbacken, Castillo och Koikili. Självklart borde dessa fått speltid istället för Aurtenetxe och Etxeita.

Jag hade spelat denna backlinje: 
Koikili - San José - Etxeita - Castillo

På mittfältet var det ännu mer huvudlöst att starta med Muniain och Susaeta som kantspelare. Unga spelare som bättre behöver vilan än defensivt arbete framför osäkra ytterbackar.

Två av de senaste säsongernas stöttespelare lämnades återigen på bänken när Caparrós hade chansen att ge dem speltid. David López och Gabilondo skulle så klart ha startat på kanterna. Defensivt skickliga kantspelare. Centralt var valet dock givet. Det fanns ju bara två centrala mittfältare i truppen. Centralt hade Caparrós kunnat testa Iñigo Perez istället för Yeste. Att Yeste inte har några defensiva kvaliteter vet vi redan och det hade inte varit allt för vågat att spela Iñigo Perez jämte Javí Martinez om vi haft Gabilondo och David López på kanterna. Det hade gett bäst resultat för truppens mittfälte. Susaeta hade varit ett bra som alternativ med 20 kvar.

Jag hade spelat mittfältet så här:  
David López - Javí Martinez - Iñigo Perez- Gabilondo

I nnfallet hade vi möjlighet att testa DeDe. Men självklart var det TT som var förstvalet för Caparrós. Triathlon Toquero avverkade återigen ett par mil på topp utan att leverera en vettig passning... Muniain passar utmärkt i en fri roll långt uppe i banan. Utan defensivt ansvar och en liten bit bakom en ensam anfallare. Han hade kommit in och rört runt med kvarten kvar.

I anfallet hade jag spelat så här: 
De Cerio och De Marcos

Att matchen var förorad redan innan avspark kändes klart. Caparrós valde dock en sämre väg än han borde. Jag kan tänka mig att flera spelare sitter och funderar på sin framtid. Kanske kan vi ersätta Gabilondo och David López med ett par nya 17 åringar men nog känns dessa båda herrar som ganska högkvalitativa ersättare i A-truppen!?

Dessutom har vi haft stora problem med högerbacken och jag kan inte riktigt se varför han inte fortsätter att spela in Castillo där!? Skall verkligen Aurtenetxe vara alternativet nu?

Vi förundras även över hur bra San José varit sedan han fick chansen. Varför var Caparrós tvungen att vänta tre månader på att ge honom den? Var det bara ekonomiska funderingar kring hans lånekontrakt och utköpsklausul!? Risken att vi tappar honom direkt i vinterfönstret känns fortfarande överhängande.

Caparrós gör mycket bra men hans sätt att rotera truppen gillar jag verkligen inte. Hans val att ge bort matcher är inte ok. Kan han dessutom inte rotera så att alla får spela trots att han offrar resultat så har jag svårt att köpa det han gör.

Att han sedan fortsätter att spela Toquero stärker min syn på att Joakin inte alltid har de bästa fotbollsglasögonen på sig... 

Nog kunde Armando fått chansen att spela lite även han.

I övrigt läste jag om EL lottningen i DN nu på morgonon. Enda kommentaren var svenskmötet mellan Hamburg och PSV där vinnaren har en stor chans att gå långt i turneringen då de får möta segraren i mötet mellan Ahletic och Anderlecht... Sa vi inte samma sak igår.. fast tvärt om... kul!

Avslutningsvis är det skönt att se TV4Sport som faktiskt använder Athletic som lagnamn och inget annat nu efter 4-5 års sändning av La Liga. Gamla hundar kan faktisikt lära sig att sitta. Kanske inte den äldsta av dem alla förresten. SVT och framförallt deras textTV har alltid bara Bilbao som lagnamn. Pinsamt och okunnigt.