Att Athletic har en liten juvel i full blomstring är det får som missat. Den 16-årige Iker Muniain glänser som få spelare i världen i den åldern kan eller tillåts göra. Redan innan hans 17 års dag nästa lördag har han hunnit med att göra mål både i La Liga och i internationellt cupspel.

När allt fokus riktas mot en person blir det lätt att man glömmer bort mycket av det som händer i truppen vid sidan om Muniain.

Den mest spelade och ordinarie spelaren på Athletics mittfält heter Javí Martinez. 21 åringen som värvades från Osasuna är nu inne på sin fjärde säsong i Atheltic och han har hunnit med att spela 114 ligamatcher, 13 cupmatcher och 8 UEFA matcher. Helt galet egentligen att ha en 21 åring med den rutinen. Javí Martinez har dessutom varit kuggen i Spaniens U-21 landslag under de senaste 3 åren.

Klippan i backlinjen heter Fernando Amorebieta. Den 25 årige mittbacken spelar nu sin femte säsong i A-laget efter att ha vandrat igenom samtliga juniorlag inon klubben. Backen med det vackra namnet, som faktiskt fick en av kommentatorerna i TV4 att börja sjunga för ett par veckor sedan. har spelat 118 ligamatcher, 18 cupmatcher och 11 UEFA matcher.

Längst fram dominerar en annan Fernando. Nämligen Fernando Llorente som nu hunnit bli 24 år gamal. Llorente debuterade i A-laget som 19-åring säsongen 04/05 och har spelat 142 ligamatcher, 24 cupmatcher och 10 UEFA matcher. Han har dessutom spelat 5 landskamper för Spanien. Llorente har spelat i Athletic sedan han var 11 år. Anfallaren har gjort 54 mål i tävlingssamanhang för klubben vilket ger ett målsnitt på 0.31. Mål i var tredje match alltså. Rätt skapligt med tanke på han gjort 12 denna säsong, 18 den förra och 12 säsongen 07/08. 42 mål på två och en halv säsong och 107 matcher. Snittet höjs då till imponerande 0.39.

Dessa tre spelare är vad klubben kallar den centrala linjen. Spelare som bedöms extra viktiga för laget och som säkrats med långa sköna kontrakt. Dessa tre klippor i laget är i snitt 23.3 år gamla och de har spelat tillsammans som mer eller mindre ordinarie startspelare de senaste fyra säsongerna. Utan att överdriva bör de kunna spela ytterlgiare fem, sex säsonger tillsammans om de väljer att stanna i klubben. Att det kommer bud på dessa spelare löpande är inte någon hemlighet. Just nu har Llorente varit den hetaste men snart är det nog Javí Martinez som tilldrar sig det största intresset.

Runt denna centrallinje finns det ytterligare skön ungdom att vältra sig i. 

För två år sedan var det Markel Susaeta som fick de stora rubrikerna när han debuterade i A-laget efter en strålande säsong i Bilbao Athletic 06/07. Den kvicka offensiva mittfältaren som fyller 22 år denna måndag har spelat 95 tävlingsmatcher och är nu bättre än någonsin. Även det här är en spelare som vandrat hela vägen genom i princip samtliga Athletics juniorlag.

De senaste matcherna har vi även lärt känna en nygammal spelare i Athletic. Det är den 20 årige mittbacken Mikel San José som nu är inlånad från Liverpool. Atheltic har en option på att köpa loss San José efter denna säsong. På tre tävlingsmatcher har mittbacken dessutom gjort två mål. Succédebut alltså.

I försvaret har vi ytterligare en ung lovande spelare som är användbar både som ytterback och som mittback. Det är den 22 årige Xabier Etxeita som nu spelat 17 matcher i A-laget sedan han lyftes upp från Bilbao Athletic under den förra säsongen.

Lagets ständiga problemplats är vänsterbacken. Allt sedan Del Horno försvann har Athletic famlat i mörkret efter en ny vänsterback. Jag tror, eller kanske hoppas jag mer, att svaret är Xabier Castillo. Den 23 årige ytterbacken som värvades från Real Sociedad inför denna säsong. Det är faktiskt en gammal Athletic produkt som gått omvägen via Durango och sedan ända bort till San Sebastian. Än har han inte imponerat så pass mycket att han spelat till sig en säker startplats.

På mittfältet har vi två ungdomar som är på god väg in i laget. Den första är 20 årige Ander Iturraspe som är en spelare som liknas en del vid Javí Martinez. Bra tvåvägsspelare men som ännu väger lite lätt. Den andre är den spelare som av många jämförs med Yeste. 21 årige Iñigo Perez är en offensiv mittfältare med en glänsande fot. Det är en spelare som verkligen bör ha framtiden för sig! Jag tror han är ordinarie nästa säsong.

En av säsongens bästa värvningar, kanske rent av den bästa, är Óscar de Marcos. Den 20-årige anfallaren värvades från krislaget i Vittoria, Alavés. Det är en snabb, teknisk och irrationell anfallare som även används som offensiv yttermittfältare. Han gjorde ett oerhört viktigt och framförallt vackert mål i hemmamötet mot Tromsö IL. Jag tror snart han tar anfallsplatsen brevid Llorente.

Om inte Óscar de Marcos tar platsen brevid Llorente i anfallet så gör snart Iñigo Diaz de Cerio det. Spelaren med det förhoppningsgivande smeknamnet Iñigol har ännu mycket att bevisa. Han värvades i vintras mer eller mindre med benet i gips efter ett svårt benbrott för rätt precis ett år sedan. Han är kanske inte purung men med 25 år på nacken bör han komma med både talang och erfarenhet. Må vara från Real Sociedad som inte varit Baskiens gåva till fotbollsvärlden de senaste åren... 

Har vi nu klivit upp ett par år i ålder så är det här stommen i Athletics lag förutom de redan nämnda:
Iraizoz - målvakt - 28 år
Iraola - högerback, landslagsspelare - 27 år
Aitor Ocio - mittback - 33 år
Ustariz - mittback - 26 år
Castillo - högerback - 23 år
Orbaiz - mittfältare- 30 år
Gurpegi - mittfältare - 29 år
Yeste - yttermitt- 30 år
Toquero - anfallare- 25 år

Startelvan i lördags mot Zaragoza hade en snittålder på 24.8 år

Bland avbytarna har vi bland annat:
Ion Vélez - snart i Numancia - 24 år
David López - mittfältare - 27 år
Gabilondo - mittfältare- 30 år
Etxeberria - legenden -32 år

De ungdomar som har en tröja denna säsong:
Boveda - försvarare - 21 år
Ramalho - försvarare - 16 år
Aketxe - mittfältare - 20 år

Helt säkert har jag glömt några och bland de yngre åldrarna har vi under hösten haft flera landslagsspelare. Dessutom nådde Juvenil A (J-17) finalen i Copa del Rey förra säsongen där de dock förlorade mot Sevilla efter förlängning. Det var en onödig förlust dessutom. Jag såg finalen på en minimal bar i en minimal by, Elantxobe, strax intill Playa de Laga öster om Bilbao. Sevilla kvitterade i sista minuten men den dramatiska byn tog överhanden och förlusten sköljdes ner med ytterligare en caña..