Inför matchen var det mest fokus på Zaragoza och speciellt deras tränare Marcelino Garcia Toral som hängde på en tunn tråd.

Tråden gick av och tränaren har nu sparkats från hemmalaget och självklart var det Athletics supertalang Iker Muniain som låg bakom lejonens seger. Lite lustigt att sommarens hetaste värvningskarusell i Baskien handlade om en annan ung talang. Nämligen Ander Herera som förra veckan gjorde sitt första mål i den högsta ligan. Det verkade under våren klart att Ander skulle spela i rödvitt denna säsong men han valde till sist att stanna i Zaragoza eftersom de avancerade från Segundan.

Athletic startade med Llorente och Toquero på topp. Tre defensiva mittfältare och Susaeta på vänsterkanten igen. Mycket märkligt att han inte spelar framför Iraola.

Första halvlek var inte bra. Inget av lagen kunde föra spelet och det var ont om chanser. Athletic fick ett mål korrekt bortdömt för offside. Zaragoza hade en trippelchans i slutet av halvleken som verkligen kunde resulterat i hemmaledning. Det man minns mest från den första halvleken är dock den osäkra och dåliga domaren som blåste sönder spelet. Jag har verkligen svårt med domare som viftar flitigt med korten. De ger ingen trygghet till spelarna.

Athletic bytte ut Castillo i paus och in kom Etxeita.

Andra halvleken var inledningsvis lika seg som den första. Zaragoza förde spelet, eller snarare höll i bollen, men skapade i princip ingenting. Med halvtimmen kvar var de så äntligen dags för kelgrisen, supertalangen, fenomenet eller vad man nu skall kalla honom, Iker Muniain! Llorente ut och 16-åringen Muniain in. 2 minuter senare låg han bakom matchens första mål.

I den 61a minuten Iker Muniain sög smart in bollen i hörnet av straffområdet. Rundade sin back och spelade snett in bakåt där Mikel San José mötte med pannan i höjd med straffpunkten. 1-0 till Athletic och manegen krattad för kontringslirarna Muniain och Susaeta.

Ahtletic gick efter målet ner på en 5-4-1 uppställning med Muniain ensam kvar längst fram. Med ett betongförsvar väntade lejonen bara på att sätta tänderna i strupen på den försvagade motståndaren. Efter ett par trevande försök kom så den perfekta kontringen. Självklart var det Muniain i huvudrollen. Efter en lång och snabb bolltransport smekte han bollen perfekt till Susaeta som slog in 2-0 målet med knappt tio minuter kvar. 

Spiken i kistan och trots att hemmalaget till slut fick hål på Iraizoz så kändes segern ganska solklar med tanke på hur den andra halvleken gestaltade sig.

Makalösa Muniain assisterade alltså vid båda målen. Slog dessutom ett gäng sköna passningar och återigen glänsande. I övrigt var det ingen bra match. Athletic försvarar sig återigen på ett mycket bra sätt men med 8 försvare på plan så är det kanske inte så konstigt.

Framåt däremot är det tunnt. Passningsspelet dåligt, eller snarare obefintligt. Llorente är seg. Toquero är kass och jag saknade faktiskt Yeste som varit bra i både passninsspel och inlägg den senaste tiden. 

Något som laget dock är fullpumpat av är självförtroende. Det märks att de är trygga i sitt spelsystem och de sätter i princip de chanser de får denna säsong.

Så här långt har Athletic 12 segrar, 5 oavgjorda och 10 förluster på säsongens 27 tävlingsmatcher. I ligan har vi 23 poäng med 19 gjorda och 18 insläppta mål på 14 matcher. Rätt skaplig utdelning poängmässigt.

Nu väntar seriefinalen i Europa League på torsdag och därefter ny lördagsmatch klockan 18:00 då Osasuna rundar av matchandet på San Mamés 2009.

1 Iraizoz 
15 Iraola 
12 San José 
5 Amorebieta 
22 Castillo 46' 
14 Susaeta 
16 Orbaiz 
18 Gurpegi 
24 J.Martínez 
2 Toquero 83' 
9 Llorente 59' 

6 Etxeita 46' 
27 Muniain 59' 
11 Gabilondo 83' 

0-1 San José 61'
0-2 Susaeta 81'
1-2 Diogo 91'