Caparrós ställde upp något offensivare än väntat med Susaeta i en släpande forwardroll med David López på ena kanten och Yeste på den andra. I övrigt var Koikili enda överraskningen i startelvan.

Något märkligt tyckte jag det var att Caparrós splittrade den intrimmade högerkanten där Iraola och Susaeta har firat så stora triumfer de senaste veckorna. Yeste kom dessutom, som befarat, för långt ner i banan och deltog inte alls i offensiven.

Caparrós insåg ganska snart detta och swappade Susaeta och Yeste. Tyvärr utan att byta kant på Susaeta så han hamnade framför Koikili och inte framför Iraola. Koikili hade redan i första problem med Joakin på Valencias högerkant och jag tror att det bara var Joakins vilja att dra in i banan istället för längs kanten som räddade Athletic.

Den första halvleken var annars riktigt dålig. Athletic hade i princip inte ett skott mot mål under den första halvtimmen och jag tror bara det blev ett totalt under hela halvleken. Mest fokus på Llorente som såg ut att sträcka ljumsken redan efter en kvart och sedan haltade av efter en halvtimme. Även Susaeta fick ta stryk och jag gissar att han sitter med en rejäl lårkaka idag.

0-0 i paus kändes som ett bra resultat för Athletic. Valencia var mycket närmare ledningen men egentligen utan att vara speciellt heta. 

Den andra halvleken blev dock riktigt underhållande och när domaren blåste av kunde i princip vilket som helst av lagen ha vunnit. Små marginaler skiljde lagen åt. Målschanserna var ganska få men det rasslade nästan varje gång.

Athletic tog ledningen med 1-0. Jag måste skriva det, det är bara två veckor kvar nu men 16-åringen (!) Iker Muniain gav Athletic ledningen efter 57 minuter. Han brottade in en retur men nog var han offside när skottet avlossades. Hur som helst, 1-0 till Athletic och det kändes verkligen inte rättvisande.

Tyvärr fick Valencia in kvitteringen redan tre minuter senare då David Villa slog in en volly via marken och i nät. Välförtjänt kvittering. Målet kom efter ett inlägg från Athletics vänsterkant där Koikili ständigt var på efterkälken.

Samme Koikili fick en knapp kvart senare sitt andra gula kort. En ganska hård dömd varning men han var, som vanligt, bra sen in i situationen. Hejdå Koi och klart övertag för Valencia. Caparrós hade dessutom bytt färdigt så David López fick spela vänsterback.

Valencia skapade inte speciellt mycket med en man mer på plan men segermålet kom med åtta minuter kvar av ordinarie matchtid. Självklart efter ett högeranfall där det nu var David López tur att vara på läktaren. Målskytt den tekniska och spelintelligente Mathieu efter ett ganska svagt ingripande från Gorka Iraizoz.

Ridå ner kunde man tro men oj vad Valencia backade hem. Direkt efter ledningsmålet tog Athletic tag i taktpinnen och när Iraola nickade in kvitteringen var det många som jublade. Målet underkändes dock alldeles korrekt för offside. Synd för han hade varit sopren utan att ta en busmeter på målskytten Mathieu som som bäst gick och drömde om att bli matchhjälte.

Athletic fick sedan en enormt billig straff. En ren kompensation för utvisningen från den överlag svaga domaren. Det var dock en chans som de rödvita inte ville ta då de skickade fram dagens sämsta spelare. David López som faktiskt varit helt iskall denna säsong var så klart dömd att missa. Varför inte Yeste, Iraola eller Javí Martinez tog den straffen är en gåta. 

Stolpen räddade Valencia vid straffen men sedan var det nog mer tur. I den sista övertidsminuten fick Athletic hörna och Cesar missbedömde rejält sin utrusning. Gorka Iraizoz som smugit sig upp från den egna kassen nickade mot det övergivna målet men tyvärr en halv meter utanför. 

Valencia var marginellt bättre men jag tror nog att ett oavgjort resultat till slut hade speglat matchen bättre. Däremot var Athletic inte bra igår. Det blev spännande trots allt men det var inget nöje rent spelmässigt. Svagt passningsspel och ingen struktur i spelet. Laget verkar dock ha ett mycket bra sjlvförtroende och de jobbar kopiöst i defensiven.

I backlinjen spelade Mikel San José hela matchen. Han var ok men inte mer. Slarvade iväg många bollar och spelade utan det lugn man ser hos övriga försvarare.

De Marcos kom in då Llorente klev av och nu är effekten borta. Första förlusten med De Marcos på plan.

Nästa match borta mot Zaragoza på lördag klockan 18:00

Jag ber om ursäkt för en alldeles för sent levererad matchrapport.