Athletic spelar på fredagen sin första hemmamatch för säsongen. Eller hemma och hemma förresten. Det nya San Mamés står fortfarande inte helt färdigt vilket gör att man spelar sin första hemmamatch i en annan Baskisk högborg, nämligen på Anoeta i San Sebastian och jag kan inte säga det nog många gånger:
-Athletic fyller 328 chartrade bussar för att ta sig den 10 mil långa sträckan från Bilbao till Anoeta i San Sebastian. Sug på den karamellen svenska lag och supportrar som inte kan flytta på sig en liten bit för att se en Europa League match.
 
Annars är dagens ”stora” nyheter att Mikel Rico(det har väl varit halvofficielt sedan länge men nu är det officiellt) är klar för Athletic och att Jon Aurtenetxe lånas ut till Celta Vigo för säsongen 2013-14. Till dagens stora vinnare korar jag Celta som får låna en blivande storspelare och Aurtenetxe som får spela när han nu uppenbarligen inte ingår i myran Valverdes planer för säsongen. Han lånas dessutom ut till en primeraklubb och inte till något halvsuspekt baskiskt segundalag. Win-win brukar vi ekonomer kalla det.
 
Athletic har fortfarande inte släppt någon officiell trupp så därför kommer ingen trupp, däremot kommer ett förslag/idé om startelva.
 
I normalfallet skulle jag som vanligt förvänta mig Gorka Iraizoz i mål men efter Valverdes presskonferens där han kommenterade att det blir svårt att spela Gorka som inte är helt fit så får nyförvärvet från Numancia Iago Herrerín stå som favorit till startplats och debut. Andoni Iraola är helgjuten på högerbacken och Gurpegi tar ena innerbacksplatsen sedan är vi tillbaks i skadediskussionerna igen. Mikel San José var förstavalet på försäsongen men blev skadad inför premiären då han ersattes av Borja Ekiza som sedan själv blev utbytt med en lårskada mot den unga fransmannen Aymeric Laporte som dessutom var bättre än Ekiza innan skadan. Mitt tips är därför San José(till mångas förtret) om han är hel annars Laporte oavsett status på andra spelare. På vänsterbacken, och det här känns sköt att skriva, känns Balenziaga självskriven. Balenziaga kanske inte gjorde världens mest lysande debut men han var stabil på sin ytterbacksplats och för första gången på länge finns en riktig vänsterback i Athletic. Valverde verkar dessutom uppskatta lite säkerhet i spelet och då är spelare på sina naturliga intränade positioner också sådana som får starta.
 
 
Defensivt mittfält känns gjutet, Beñat(ja jag viker ner mig, det står hans förnamn på tröjan) och Iturraspe. Offensivt på mitten borde det också bli samma som senast. Från vänster till höger spelar Iker, Ander och stiletten Susaeta. Iker och Markel S målskyttar senast. Ander riktigt bra.
 
På topp kommer ännu en diskussion. Kika Sola hade det trögt senast, inte så mycket hans fel men jag tror ändå att man slänger in den i förra matchen avstängda Aduriz. Däremot tror jag att tronskiftet kommer att komma under året om inte Aduriz presterar vansinnigt bra. Brasklapp dock för att Valverde visar uthållighet och kör Kike Sola(lite favoriserad på försäsongen) en vända till.
 
I Osasuna, som kommer från en tråkig start med förlust hemma mot Granada, så är det Nuñes, Puñal och Armenteros som är dom starka namnen framåt. Varken de las Cuevas eller Cejudo som normalt är starka namn finns med i truppen.
 
Förmodligen kommer vi att liksom senast få se ett Athletic, som precis som Osasunas tränare Mendilibar sa på torsdagens presskonferens, är ett lag som inte alls tar lika stora taktiska risker som under Bielsa. Det är ett lag som har en back-up plan om spelare missar någonstans och som kommer att ha en trygghet om resultaten kommer in rätt istället för den ständiga oron att vara sårbar som fanns under Bielsa.
 
Förra matchens kanske bästa spelare var iturraspe, helt plötsligt käkade han boll i bästa Javi M stil istället för att ägna sig åt chansbrytningar, i andra halvlek växte dessutom det offensiva mittfältet. Nya spelare som Balenziaga och Beñat kommer säkerligen att växa in och bli bättre med tiden efter en lovande men inte fantastisk start.
 
För min del får det här gärna bli en säsongsupptakt där man i lugn och ro plockar poäng utan att det för den sakens skull alltid ser så grymt snyggt ut.
 
Kanske är det så att Valverde blir den perfekta fusionen av Caparrós ”långa bollar på Bengt och nu drar vi upp strumporna och knyter skorna i en kvart för att fördröja spelet taktik” och Bielsas ”nu borrar vi ner skallen och kör huvudlöst i 95 minuter trots att vi kunde stängt matchen i lugn och ro”.
 
Får vi lugn så kan det här bli riktigt bra, för trots att Athletic har ett ungt lag så är det ett rutinerat lag med spelare som Ander Herrera och Iturraspe som är 89:or och Iker Muniain som är 20 där alla tre är stöttepelareoch som spelat i primeran sedan dom var tolv ungefär.
 
Så fredag kväll gör vi 328 chartrade bussar sällskap och ser fram emot att nästa sten läggs på plats i Valverdes bygge. Om det blir tre poäng är jag väldigt glad, om dom poängen kommer med lite finess blir jag såklart aningens lite gladare.
 
Aupa Athletic