Athletic och Caparros ställde som vanligt en ny startelva på benen.
Som ni ser saknas en hel drös viktiga spelare som Llorente, Yeste, Ocio, Muniain och Toquero... nja den sistnämnda kan ju diskuteras om han är viktig eller ej.

Det mest anmärkningsvärda förutom att Gurpegi spelade höger mittfältare var ändå Ion Velez plats i startelvan. Velez har varit placerad i Caparros frysbox hela hösten och fick sina första minutrar som inhoppare i cupen förra veckan.

Nu var han helt plötsligt med i startelvan och det skulle visa sig vara ett genidrag av Caparros, mer om Velez lite senare.

Första halvlek var en ganska jämn historia där Racing hade mest boll utan att skapa speciellt mycket,  Athletic kontrade med en pånyttfödd Ion Velez i spetsen. 

Velez  verkar ha fått ordning på fötterna sen  han förra säsongen verkade ha skrivit på skokontrakt med en tillverkare av clownskor.

Snabb har han ju alltid varit men idag var han dessutom vän med bollen och därigenom ett ständigt orosmoment för Racingförsvararna.

I 34e minuten får Athletic en frispark på sin och Gurpegis högerkant och vänsterbacken Castillo får chansen att skruva in lädret i straffområdet.

Frisparken är perfekt och Gurpegi kan enkelt nicka in 1-0 till Athletic! Snyggt!

Efter 1-0 känns det som Athletic tar över mer och mer av spelet dock står sig resultatet halvleken ut.

Racing som inte vunnit på 5 hemmamatcher såg väldigt tyngda ut av det dåliga självförtroendet och kom ut som ett slaget lag i andra halvlek.

I 75e minuten trampar Velez in i Racings straffområde och blir fälld, ingen tvekan utan domaren dömer straff.

Evighetsmaskinen Iraola får det ärofyllda uppdraget att förvalta straffen, upp i nättaket och 2-0 är ett faktum! 

Vid det här laget känns Athletic så stabilt att matchen känns avgjord och det är sannerligen inget man är van vid. Normalt sett brukar motståndarna svärma runt Athletic straffområdet likt pensionärer runt ett bord gratismat men så icke ikväll.

Härligt att kunna följa sista kvarten utan att ha hjärtat i halsgropen hela tiden.

Athletic vinner välförtjänt med 2-0 och har nu 2 raka segrar, det kan och borde bli 3 raka när man möter Rayo Vallecano i cupen på onsdag. Ett litet problem dock, man behöver ta in ett 2-0 underläge från första matchen.

Llorente lär vara tillbaka och kanske får vi se Ion Velez bredvid honom vilket är något han absolut förtjänar efter dagens instats.

Nu tar vi Rayo Vallecano av bara farten! AUPA!

Statistik!
Racing - Athletic  0-2 (Gurpegi, Iraola)
Skott på mål: 7-5
Bollinnehav: 53-47