Två lag i desperat behov av en seger. I en sådan match brukar det första målet vara av största betydelse. När så Javí Martinez nickade in 1-0 redan i den 18e minuten så ökade pressen på det kristyngda laget från Madrid.

Efter målet hade Athletic sin bästa period i matchen. Det borde varit straff när Toquero blev fälld av Asenjo i bortaburen. Hade han sprungit mot mål hade domaren blåst men nu var han på väg ut ur situationen. De Marcos hade sedan ett mycket bra läge att öka på ledningen.

1-0 i halvtid och trots en fet chans för Atlético i den första halvleken kändes det ändå rättvist och nästan med lite känsla av att det kunde varit 2-0.

I den andra halvleken var det dock mer eller mindre spel mot ett mål. Athletic hade ett par sekvenser där de lyckades lyfta laget och sätta lite press på Atlético men i övrigt var det enkelriktat. Bollarna ven runt Iraizoz och när han inte räddade stod stolpen eller ribban i vägen. Atlético var värda en kvittering. Minst.

Nu var det dock så att det lag som var bättre inte hade den tur som de förtjänade och Athetic höll undan och tog en skön seger. Den första segern i ligan sedan den 20 september. Viktigt för laget och dess supportrar att bygga på poängskörden lite och verkligen viktigt att få vinna med lite flyt. Även om vi klagar på spelet efter de uteblivna poängen så har det varit lite väl många matcher där vi haft rejäl stolpe ut.

Bäst idag i Athletic var målskytten Javí Martinez samt Iraola som kom fram bra på sin kant.

Oroande att samtliga tre byten kom till efter skador. Det tuffa matchandet sliter på truppen helt klart. Susaeta, Obaiz och Toquero klev av med vad som såg ut som lättare bristningar.

Glädjande att vi inte fick mer än ett gult kort. Inte en enda utvisning alltså.. Märkligt..

Nu väntar bortamatch på Madeira kommande torsdag och sedan borta derby mot Racing och avslutningen av perioden med match var tredje dag blir returen hemma mot Rayo där vi skall försöka vända 0-2 till avancemang. Det lär inte gå. Efter det 12 dagars välbehövlig återhämtning. Jag hoppas verkligen att Llorente och Iraola slipper spela i landslaget. Alla behöver vila. De kanske mest, tillsammans med Javí Martinez.

Efter vilan väntar stormatch på San Mamés. 21 november, en vecka innan El Classico och tre dagar innan Barcelona-Inter, kommer Barcelona på besök... Det kunde varit sämre timing på det mötet...

Matchfakta:

Athletic: Iraizoz; Iraola, Ustaritz, Amorebieta, Koikili; Susaeta (David López, 71’), Orbaiz (Iñigo Pérez, 65’), Javi Martínez, De Marcos; Toquero (Gabilondo, 41’) och Llorente.

Atlético de Madrid: Asenjo; Ujfalusi, Pablo Ibáñez, Juanito, Antonio López; Maxi (Jurado, 60’), Assunção, Raúl García, Simão (Reyes, 82’); Forlán och Kun Agüero. 

1-0 (18’). Javi Martínez