Det lilla lokala orginalet mot den multinationella kopian från huvudstaden. En intressant match ur flera aspekter. Att båda lagen har det rätt tufft för tillfället känner de flesta till. Jag tror dock att Madridlaget fått in en riktigt bra tränare och han lär snart få skutan på rätt köl och Atlético lär klättra stadigt i tabellen fram till jul.

Klubben som lever kvar i sin naiva, härliga och uppkäftiga lokala tappning har också problem nu. Det verkar inte som om Athletic klarar att spela i tre tävlingar samtidigt. Truppen är för liten och tränaren för dålig. Vi har tidigare klagat på det märkliga rotationssystem Caparrós använder. Det skapar bara osäkerhet och de senaste matcherna har laget helt saknat spelidé. Hur lätt kan det vara som spelare när du får leta efter nya kamrater i varje match!?

Fotboll bygger till stor del på just kontinuitet. Det är ju till stor del därför Athletic har lyckats försvara sin plats i La Liga under samtliga säsonge. Spelare som blir klubben trogna år ut och år in skapar trygghet. Idag heter trotjänarna Etxeberría (506 matcher), Yeste (333), Orbaiz (267) och Iraola (259). Spelare som är grundfundamenten i det trygga spel som klubben brukar ha. I rotationens tidevarv har vi dock till stor del tappat spelet och förlitar oss på anglo saxiska kämpartakter vilket brukar vara en del av Athletics spel men absolut inte den viktigaste.

Tittar man på Atlético är just avsaknaden av kontinuitet det som hållit den evigt storsatsande klubben ifrån framgångar de senaste åren. Trots bra spelarmateriel. Bra!? Räcker nog inte. Trots utmärkt spelarmaterial har laget inte på allvar kunnat utmana i toppen. Nya tränare, nya spelare och en allt otåligare publik skapar inte det lugn som behövs för att lyfta laget till yppersta nivå. Vi får se om killen Valencia är den som skapar det sista lilla som saknas i klubben. Senast de vann ligan var 1995/96.

Apropå trotjänare så är Gabilondo på väg att sålla sig till skaran. San Sebastianen har ikväll chansen att spela sin 100 match för Athletic. Han har spelat 83 ligamatcher, 12 i Copa del Rey, 2 i supercopa och 2 i UEFA sedan han kom till klubben sommaren 2006.

Storstjärnan Fernando Llorente har äntligen förnyat sitt kontrakt. Det löper nu till 30 juni 2013 och utköpsklausulen ligger på 36 miljoner euro. Llorente som är 24 år har spelat 170 tävlingsmatcher för Athletic.

Vi saknar mittbacken Aitor Ocio som är borta fram till jul. Iker Muniain, vår lilla påläggskalv, är i fast i Afrika ett par veckor till. De Cerio saknas fortfarande, Muñoz opereras igen läste jag någonstans. Yeste är skadad och avstängda efter utvisningarna senast mot Getafe är Ustariz och Gurpegi.

Caparrós har tagit ut följande trupp:

Iraizoz, Toquero, Koi, Ustaritz, Amorebieta, Etxeita, Orbaiz, David López, Iraola, Susaeta, Armando, Etxeberria, De Marcos, Llorente, Castillo, Javi Martínez, Gabilondo samt Iñigo Pérez. 

Jag skulle ställa upp laget så här:

                             Iraizoz
   Iraola - Amorebieta - San José - Castillo
Susaeta - Orbaiz - Javí Martinez - Gabilondo
                  Llorente - De Marcos

Det enda vi vet är att Caparrós uppställning alltid är omöjlig att förutse. Största frågorna är mittbacken där födelsedagsbarnet Etxeita mycket väl kan starta jämte Amorebieta. Gabilondo/David Lopez eller De Marcos på vänsterkanten? Svaret kan mycket väl bli Iñigo Pérez.... mannen med den exelenta vänsterfoten. Bättre än Yeste säger de att han skall bli. I like!! På topp brevid Llorente är tyvärr risken stor att spelaren med träbenet tar plats, Toquero. Äntligen förstår alla varför han valde ett tröjnummer som passar en försvarare... Jag ser gärna att Óscar De Marcos startar på topp. Han är bättre om forward men Caparrós föredrar att spela honom som yttermitt. Märkligt.

Caparrós som vill att laget skall "vara på en hög nivå" önskar bättring i försvarsspelet och han tycker även att passninsspelet har varit för dåligt i de senaste matcherna... no shit Sherlook...

Det troliga är att det blir en ganska klar förlust ikväll. Vi saknar själförtroende och spel. Vi möter ett storlag med ny tränare... Efter den fina inledningen av säsongen med tre raka segrar har Athletic inte vunnit i ligan på över en månad. Senaste vinsten var mot ett annat krislag Villarreal den 20 spetember. Två raka förluster mot Madridlag den senaste veckan. 2-0 till Getafe och Rayo följs troligen upp av 0-2 mot Atlético

Matchstart: 22:00
Var: San Mamés
TV? Yes! TV4Sport
Domare: Ramírez Domínguez
Dricka: Idag blir den San Miguel 0.0%
Hur går det? Förlusten känns bergsäker. 
Tips: 0-2