Om Athletics inledning av serien var strålande så har den senaste tiden varit mer tveksam. Fler än jag har kritiserat tränaren Caparrós sätt att rotera i truppen. I matcherna mot Villarreal, Teneriffe och Sevilla bytte tränaren ut två dredjedelar av laget mellan matcherna. Stor oro i truppen och klara förluster mot Teneriffe och Sevilla.

Till den oron lägger vi nu ilskan i klubben över att underbarnet Iker Muniain tvingas iväg till Nigeria för att spela J-17 VM. En tillställning som för 99% av deltagarna är det största som hänt deras unga fotbollskarriär. För Iker däremot har hjulen snurrat fortare än normalt. Han är redan idag, som 16-åring, en av klubbens bästa spelare. Målet i den senaste omgången borta mot Valladolid gjorde honom dessutom till La Ligas yngsta målskytt genom tiderna. Nej, för Iker Muniain är resan till Nigeria inte ett lyft i karriären. Han har redan lyft och har mycket större utmaningar i LA Liga, Europa League och Copa del Ray. Risken är nu att han missar upp till 8 matcher. Spaniens matcher i J-17 VM ser Ni i högerspalten. Märkligt nog var han även tvungen att vara med på det två veckor långa uppladdningslägret..

Ja ja... Vi har i alla fall fått hem U-20 VM spelaren Óscar de Marcos. Han är kanske inte lika het som Muniain just nu men faktiskt den spelare som glänste mest under försäsongen. Det positiva är att han nu säkert får ett flertal chanser att spela in sig i laget. Tyvärr lutar det åt att Caparrós sätter den vassa anfallaren på en yttermitfältsplats. De matcher han spelat som anfallare har han varit glänsande. De matcher han startat som ytter har varit svaga. Så svaga att Caapparós ganska tidigt under matchen ändrat sig och bytt upp honom på topp.

Ersättare på yttermitt blir då ofta Toquero, anfallaren med nummer 2 på ryggen som ingen blir klok på. Med lungor som Miguel Indurain kan han löpa ett par mil (nästan) varje match men det döljer föga hans obefintliga bollkänsla. Få har nog sett en så svag spelare som varit nästintill ordinarie i ett La Liga lag. Historien om hur han upptäcktes av Caparrós är dock kul. Atheltic tränaren såg spelaren i en vänskapsmatch mellan Bilbaolaget Sestao River och Athletic. Tränaren blev imponerad och sa till sina tränarkollegor att det var en bra spelare men synd att han är så gammal. Han upplystes dock direkt om att Gaixka Toquero endast var 23 år, den obefintliga hårväxten till trots.. Nu är det dock fler än jag som hoppas att Amurrio sonen snarast lånas ut till Eibar igen.

En spelare som var omdiskuterad förra säsongen var Aitor Ocio. Den rutinerade mittbacken såg allt mer frustrerad ut då han hade svårt att hinna med. Hans rutin räddade honom de flesta gånger men varningarna och utvisningarna haglade. Nu har han inte varit helt oridinare under inledningen denna säsong och i veckan genomgick han en axeloperation som håller honom borta i tre månader.

Det borde öppna dörren för ett av säsongens mest intressanta nyförvärv, mittbacken Mikel San José. Caparrós var drivande bakom att plocka hem den unga mittbacken från Liverpool men tränaren har sedan endast låtit Mikel spela en kort avslutande kvart i en tävlingsmatch. Nu lär han få fler chanser.

Idag inleds en intensiv period för Athletic. På 24 dagar skall lejonen tugga i sig inte mindre än 8 motståndare. Match var tredje dag i tre veckor...

Ligamatch idag, Europa League hemma mot National på torsdag. Sedan väntar en orgie i Madridmöten. Först en ligamatch borta mot Getafe på söndag (25/10), sedan tillbaks till huvudstaden för cupmatch mot Rayo Vallecano onsdagen den 28 oktober och avslutningsvis hemmamötet med Atlético Madrid den 1a november. Veckomatcherna fortsätter och den 5 november spelas ytterligare en match i Europa League (Nacional borta) för att följas av ligamatch 8/11 borta mot Racing och sedan avslutningsvis cupreturen hemma mot Rayo den 10e november. 

Det är en period med matcher var tredje dag så det kommer att ställa stora krav på att truppen är stark, att tränaren behärskar rotationstekniken och att kollektivet har förmåga att ladda om och om och om... Lyckas vi nu mot dessa ganska överkomliga motståndare kommer resten av säsongen att vara mycket lättare! Viktigt nu!!!!

Sedan väntar ett uppehåll tills dess det vankas stormatch i Katedralen då Barcelona kommer på besök den 22/11.

Så vad ställer Caparrós för lag på plan idag? Följande trupp har tränaren tagit ut:

Iraizoz, Toquero, Koikili, Amorebieta, Etxeita, Llorente, Gabilondo, San José, Armando, Susaeta, Iraola, Orbaiz, Etxeberria, Gurpegi, Castillo, Javi Martínez, De Marcos samt Xabi Etxebarria. 

Skadade: Muñoz, Díaz de Cerio, Zubiaurre, Ocio, Yeste, Vélez och David López; 
Avstängd: Ustaritz, efter utvisningen mot Valladolid; 
Kidnappad: Iker Muniain, J-17 VM i Nigeria.

Att pricka rätt i Mr Roterings startelva har visat sig nästintill omöjligt denna säsong men jag skulle ställa upp så här: 

                             Iraizoz
   Iraola - Amorebieta - San José - Castillo
Susaeta - Javí Martinez - Orbaiz - Gabilondo 
                De Marcos - Llorente

Viktigt och intressant att notera att för det första att Orbaiz är tillbaka efter sin skada. Det är den spelaren på Athletics centrala mittfält som har bäst förmåga att sätt offensiva passningar till rätt adress. En annan passningsspelare av klass saknas dock i truppen, nämligen den skadade Yeste. En annan klassspelare som saknas på grund av skada är David López men hans form har inledningsvis varit skral. Förvirra Er inte heller av att den unga försvararen Xabi Etxebarrria som är med i truppen. Gratisräven Joseba Etxeberria är även han med och han har verkligen varit bra under inledningen av säsongen! 

Högerbacken Andoni Iraola spelade i veckan hela matchen i Spaniens avslutande VM-kvalmatch. Kul och säkert nyttigt för ytterbacken. Dock är han en av ett par spelare som aldrig vilas av Caparrós. Vi får se hur länge han orkar. Att han är oerhört viktig för Athletic råder det ingen tvekan om!

Det är nu upp till lejonen att visa tänderna!! En sådan här match skall bara vinnas. Annars lär vi sitta och bita på naglarna helt i onödan under våren. Athletic är bättre än så denna säsong och nu skall vi visa världen att vi tillhör toppen!

De senaste fem matcherna på San Mamés har slutat så här:
1994-95 - 2-0
1995-96 - 2-1
1996-97 - 4-0
1997-98 - 2-2
2008-09 - 3-0

Ett tydligt övertag för hemmalaget alltså och Athletic har ett stort mentalt övertag på kustlaget från Asturien.

Missa inte sedan att gå in på www.fotbollskanalen.se och rösta på Getafe-Athletic som 17:00 match nästa söndag!!

Vad: Omgång 7, La Liga
Var: San Mamés
Hur:TV4Sport!
Domare: González Vázquez (Galicien)
Tid: Söndag 18/10 kl 19:00
Förtäring: Txakoli och en krabb pintxo
Hur går det?: Härliga 3 poäng efter landslagsuppehållet!