Iker Muniain kommer under de kommande veckorna att skriva under sitt första proffesionella kontrakt med Athletic Bilbao. Det skriver El Correo idag och de brukar vara välinformerade när det gäller Athletic.

Iker Muniain som fyller 17 i december ryktas nu skriva under ett fyra år långt kontrakt med klubben. Kontraktet för speedkulan från Pamplona löper till 2013. 

Lönen hamnar runt 250.000 euro per år och med en utköpsklausul på, i mitt tycke, låga 18 miljoner euro. Utköpsklausulen kan dock komma att höjas till 24 miljoner euro beroende på hur många matcher han spelar.

Jag är inte helt lugn innan kontraktet är underskrivet men det ser onekligen bättre ut idag än för ett par år sedan då både Real Madrid och Arsenal försökte locka över Muniain. Dock var Muniain helt ointresserad av att lämna Athletic trots att det inte fanns några kontrakt som band honom vid klubben.

Athletic har ju under de senaste åren tappat fler unga talanger till andra klubbar. Till exempel Mikel San José och Yuri Berchiche som valde att fortsätta sin utveckling i Liverpool och Tottenham. Mikel är tillbaks i Athletic men Berchiche spelar nu i Real Valladolid.

Uppenbart är att spelare i gänsen mellan ungdomslag och seniorlag har för dåligt skydd. Klubbar runt om i europa löper ständig risk att tidigt dräneras på de ungdomar de utbildar. För en klubb som Athletic är det ett stort problem. Kanske större än för många andra klubbar då de har en begränsad möjlighet att ersätta dessa spelare. 

Aupa Iker!