I en öppen match där spelet böljade fram och tillbaka var det märkligt nog ett självmål som avgjorde matchen.

La Liga är en offensiv liga där lagen satsar mer på anfall än försvar. Xerez-Athletic var absolut inget undantag. Med gigantiska ytor var det märkligt att det inte blev fler mål.

Hemmalaget inledde starkast och Iraizoz gjorde en svettig räddning redan i den femte minuten. Athletic fick sedan en billg straff efter en hands i straffområdet. Javí klev fram och gjorde som han gjorde två gånger mot Tromsö. Väntade ut målvakten. En farlig taktik om målvakten väljer att vänta ut straffläggaren... Bra räddning av en påläst Renan i hemmaburen. Fram med Iraola nästa gång.

Xerez fortsatte att hålla i bollen men utan att skapa speciellt mycket och i en snabb omställning stötte Prieto in Susaetas inlägg i det egna målet. 0-1 och det kändes inte orättvist för trots bollinnehavet var Athletic tyngre.

Athletic pressade väldigt högt och Xerez var lätta att stressa så bollen hamnade oftast hos en rödvit spelare till sist. Långt innan hemmalaget nådde straffområdet.

Llorrente hade en nick i ibban i slutsekunderna av den första halvleken. En dråplig situation där bollen gick rakt upp från ribban, ner i ribban igen och slutligen millimeter över De Marcos skalle. Det var nära 0-2 där.

Efter paus fortsatte Xerez att hålla i bollen och när orken började tryta för lejonen skapade hemmalaget ett par chanser. De kunde slutat med ett hemmamål men avsluten var inte bra från Xerez spelarna.

Athletic hade även de bra chanser att öka på till 0-2 i den andra halvleken. Llorente hade kanske den bästa chansen några meter framför mål men Renan kom snabbt ut och  räddade.

I den andra halvleken kom Iker Muniain in och han var lika bra som vanligt. Över hela plan. Han vann bollar långt ner på egen planhalva för att i sekvensen efter vara nära att lyckas i ett väggspel med Llorente. Orädd. Störtskön. I slutet fick han Mendoza utvisad genom sin snabbhet.

Det var en kämpaseger för Athletic men de kändes helt klart  inte orättvist att vi tog samtliga tre poäng. Vi var bättre på samtliga positioner och med lite skärpa hade vi hängt minst en till. 

De som höjde sig från mängden var Iraizoz, Susaeta, Muniain, Iraola samt även Llorente. Äntligen visade Llorente lite av det som gav honom en plats i landslaget förra säsongen. Jag hoppas verkligen att han kan fortsätta att höja sig nu!

Bra start i ligan. Maximala sex poäng efter två omgångar. När hände det senast!?

In och rösta på fotbollskanalen nu så vi kan se Athletic-Villarreal på söndag. Använd denna länk. Från och med denna säsong får vi rösta om vilken match som skall sändas klockan 17:00. Kul! In och rösta nu!

Aupa Athletic!

Laget:
1 Iraizoz 
15 Iraola 
20 Aitor Ocio 
5 Amorebieta 
22 Castillo 
14 Susaeta 83' 
24 J.Martínez 
10 Yeste 
24 De Marcos 61' 
2 Toquero 66' 
9 Llorente 

27 Muniain 61' 
18 Gurpegi 66' 
11 Gabilondo 83' 

0-1 David Prieto 32' självmål