Athletics B-lag, Bilbao Athletic har nu spelat två matcher i serien. I den första blev det förlust borta mot Barakaldo mycket på grund av att mittbacken Xabi Etxebarria blev utvisad redan i slutet av den första halvleken. Xabi som spelade hela matchen i supercupen borta mot Barcelona en vecka tidigare. Med en man kort blev det tufft och hemmalaget vände matchen genom två sena mål, det avgörande i sista minuten. Förlust med 3-2.

I helgen gick det bättre. Bilbao Athletic besegrade Osasunas B-lag med klara 3-0. Matchen var på väg att urarta då Osasuna spelarna blev frustrerade och spelade väldigt fult i slutet av matchen. Osasuna slutförde matchen med endast åtta spelare efter tre utvisningar i andra halvlek. Samtliga utvisningar efter det att Bilbao Athletic gjort sina tre mål.

Tränaren De la Fuente spelar ett 4-2-3-1 spel och har sedan han övertagit laget inplementerat ett nytt spelsätt. Borta är långbollarna och det är nu en fröjd att se Bilbao Athletics mittfält trilla boll. Ett snabbt och effektivt kortpassningsspel som för tankarna till de stora pojkarna i Spaniens landslag.

I laget finner vi ett par spelare som vi känner från A-laget. 16-årige Iker Muniain som i helgen hade lekstuga med Osasuna-B. Han gjorde i princip vad han ville på plan. Underbar att se. På det defensiva mittfältet var Iturraspe tongivande med sin goda teknik.

En spelare som det varit en del prat om den senaste tiden är Iñigo Pérez som tillsammans med Iturraspe, Muniain och Adrien Goñi stod för det mesta av det bästa i matchen. Iñigo har en fantastisk vänsterfot och jämförs med Yeste. Den nu 21-årige Iñigo Pérez bör snart få chansen i A-laget. En assist ovh ett mål blev det i helgen. Han var även bra i träningsmatchen mot Sestao River för en vecka sedan och slog bland annat hörnan som San José nickade in.

Adrien Goñi som debuterade i La Liga i våras mot Sporting har spelat mycket bra de två inledande matcherna. Jag skulle inte bli förvånad om han snart är med i A-truppen. Det som dock talar emot det är att det kryllar av mittfältare i A-laget.

Det finns ett par intressanta spelare även i försvaret där 20-årige Xabi Galán gjorde en mycket bra insats som vänsterback. Kanske är det lite Lisa Nilsson varning då vi investerat alldeles för mycket pengar i hyfsade ytterbackar de senaste säsongerna men kanske finns himlen runt hörnet..!?

Även den 20-årige högerbacken Eneko Bóveda har spelat mycket bra de två inledande matcherna. Han är kanske den i truppen som är närmast en plats i A-laget. Framförallt då han visar fina kvaliteter på plan men även på grund av att just högerbacksplatsen i Athletic är utsatt. Bakom Iraola finns i princip ingenting.

En spelare som dock stannat i utvecklingen är Isma López. Den 19-årige anfallaren som redan för två säsonger sedan ryktades vara aktuell för A-laget. Spelaren har de senaste två säsongerna varit drabbad av skador men däremellan inte lyckats glänsa på samma sätt som tidigare. Det stora anfallslöftet är nu inte nära en plats i A-laget. Det är helt klart en spelare med potential men nu måste han nog visa sina kvaliteter denna säsong om vi inte skall lägga honom åt sidan.

Laget:

                Iago
Eneko - Royo - Borda (38')- Galán
       Iturraspe - Iñigo Pérez
Julen Goñi (55')- Adrien Goñi - Muniain
                Aketxe (78')

Goiria (38')
Isma López (55')
Seguín (78')

Målen:

1-0 Iker Muniain 11' (fast situation, assist från Iñigo Pérez)
2-0 Iñigo Pérez 37' (direkt på frispark)
3-0 Adrien Goñi 51' (straff där han själv blev fälld) 

Nästa match spelas på  Lezama nu på söndag mot Sestao River.