Största intresset inför machen tilldrog sig den japanska stjärnspelaren Nakamura i Espanyol. Det var minst 20 fotografer från Japan vid sidan av plan. Spelaren var även av intresse för de rödvita men han lyckades skapa en del trots intensiv uppvaktning.

Annars var det Athletic som startade bäst och de hade ett par bra chanser redan i inledningen. Närmast var Javí Martinez som var helt fri med Kameni redan i den åttonde minuten. 

Det var ett snabbt Athletic som tog sig fram genom ett snabbt passningsspel och de lyckades skapa chanser på ett sätt de inte klarade på hela matchen i Tromsö.

Undan för undan jämnades dock spelet ut även om det var Athletic som var närmast ett ledningsmål i den första halvleken.

I den andra lyckades till slut Athletic få hål på gästernas försvar men det var faktiskt i en sällsynt kontring från hemmalaget. Efter ett par snabba passningar på mittplan mellan Gurpegi och Javí Martinez serverades Toquero i straffområdet. Toquero tog ner på bröstet och smällde in målet med högerfoten. Viktigt, skönt och matchavgörande!

Athletic verkade tryggare i sitt spel med två defensiva innermittfältare och spelade med Muniain i en friare roll bakom de två anfallarna. inte riktigt 4-2-3-1 men det liknade det långa stunder.

Lagen:
Athletic Club: Iraizoz; Iraola, Ustaritz, Amorebieta, Castillo; De Marcos (Susaeta, min.53), Gurpegui, Javi Martínez, Muniain (Gabilondo, min.89); Toquero (Yeste, min.87) & Llorente.

RCD Espanyol: Kameni; Pillud, Roncaglia, Pareja, David García (Chica, min.61); Nakamura, Moisés, Verdú, Luis García; Iván Alonso (Callejón, min.87) & Tamudo (Ben Sahar, min.77). 

Målet: 1-0, min.77: Toquero.

Nu väntar ett två veckor långt uppehåll innan Athletic spelar nästa match i La Liga, borta mot Xerez. Det måste kännas skönt att vara klara för Europa League samt ha 3 poäng med sig in i uppehållet. Speciellt efter en period med ganska hårt matchande. 

Efter uppehållet väntar två intensiva veckor med 5 matcher på 14 dagar. Tuffa matcher dessutom. Två nykomlingar borta, två topplag hemma samt den första matchen i Europa League.

13/9 Xerez borta
17/9 Austria hemma
20/9 Villarreal hemma
23/9 Teneriffa borta
27/9 Sevilla hemma