Förväntningar och försäsong...

Med säsongen 2008/2009 i färskt minne snäpper vi ju upp förväntningarna något trots ett tungt matchande i Ligan, Cupen och Europa League. 

Försäsongen har väl varit allt annat än bra rent spelmässigt men man har gjort precis det där som behövs i de viktiga kvalmatcherna till gruppspelet i Europa League.

16 årige Muniains 2-0 mål borta mot Young Boys tog oss vidare på fler gjorda bortamål i den första kvalmatchen och ett oavgjort resultat räckte borta mot Tromsö i den andra då man kom undan med blotta förskräckelsen.

Förlustmatcherna mot Barcelona är inte mycket att säga om, dock ställde Caparros upp med B-lags liknande uppställningar vilket givetvis gjorde det hela ändå enklare för världens bästa lag.

Försäsongen i siffror...

Träningsmatcher:
Benfica-Athletic 2-1,Athletic-Anderlecht 2-2, 
San Roque-Athletic 0-1, Arenas-Athletic 0-3, 
Athletic-Sporting 0-1, Portugalete-Athletic 0-1
Sporting-Athletic 2-0

SuperCupen:
Athletic
-Barcelona 1-2, Barcelona-Athletic 3-0

Uefa Europa League:
Athletic
-Young Boys 0-1, Young Boys-Athletic 1-2
Athletic-Tromsö 3-2, Tromsö-Athletic 1-1

Vinster:5, Oavgjorda:2, Förluster:6
Gjorda Mål:15, Insläppta mål:17

Målskyttarna:
De Marcos  5, LLorente 2, Martinez  2, Muniain 1,Toquero 1
Eneko 1, Iturraspe  1, Gurpegui   1, Etxeberria 1

Inga resultat som skrämmer några framtida motståndare och det som oroar mest är oförmågan att domniera och vinna klart över betydligt sämre motstånd.

Nyförvärven då? Castillo, De Cerio, San Jose, De Marcos och uppflyttade supertalangen Muniain är alla nya inför säsongen och har för det mesta varit lyckade.

De Cerio och San Jose är de vi sett minst av då Sociedad anfallaren fortfarande återhämtar sig från sitt svåra benbrott  och unge San Jose anlände från Liverpool för bara någon vecka sedan.

Vänsterbacken Castillo har blandat och gett medans 20 årige De Marcos och 16 årige Iker Muniain imponerat stort,  De Marcos har med sina 5 mål gjort överlägset flest mål under sommaren och Muniain blev härom veckan den yngste Athletic spelaren genom tiderna att göra mål i en officiell match då han nätade i Europa League.

Får vi hålla oss relativt skadefritt tror jag på en topp 10 placering i ligan och kanske kanske en kvartsfinal i Europa League. Med lite flyt och rätt utveckling för det här väldigt unga laget kan det bli bättre än så...

Premiären mot Espanyol:

Caparros har tagit ut följande trupp: 

Iraizoz, Armando.
Koikili, Ustaritz, Amorebieta, Iraola, Castillo.
David López, Yeste, Gabilondo, Susaeta, Gurpegi, Javi Martínez, Iturraspe.
Toquero, Llorente, Muniain, De Marcos. 

Skadade: Muñoz, Orbaiz, De Cerio,Aitor Ocio
Petade: Zubiaurre, , Etxeita, San José, Etxeberria, Ion Vélez
.

Vi tror på följande startelva:Ocio är lätt skadad och Caparros vill inte riskera något vilket gör att glasliraren Ustartiz får chansen i mittförsvaret, Ustartiz är en elegantare och modernare försvare än Ocio och jag hoppas innerligt att han får vara skadefri denna säsongen.

Nye Castillo lär ta hand om vänsterbacksplatsen och  får sällskap och succéförvärvet De Marcos på vänsterkanten. Kanske får vi också se unge Munian från start jämnte Llorente i anfallet, pojkspolingen har under hösten möjligheten att bli La Ligas yngste målskytt någonsin om han nätar innan slutet av November.

Nycklespelare heter som vanligt Llorente och måste verkligen kamma till sig och komma tillbaka i samma form som gav honom en landslagsplats i våras.  Fullständigt ur slag under sommaren och dessutom petad x2 i Del Bosques landslagstrupp efter för-vm.

Motståndet:

Espanyol spurtade ju oerhört starkt under våren trots att man mer eller mindre såg uträknade ut ett tag och man hoppas givetvis kunna rida vidare på den framgångsvågen.

Tyvärr har man ju under sommaren drabbats av en oerhörd tragedi i Daniel Jarques plötsliga bortgång,  förhppningsvis får vi se nån form av hyllning på SanMames innan avspark.

Måste annars erkänna att jag tycker Espanyol är otroligt svårbedömda i år, Nakamura kan vara ett bra köp men jag är mycket tveksam och dessutom börjar både Tamudo och De La Pena bli till åren.

Räkna dock med att spelarna tar i det där lilla extra för att hedra Jarque!

Truppen
Målvakter: Kameni, Cristian Álvarez.
Försvarare: Chica, David García, Pillud, Roncaglia, Nico Pareja, Forlín.
Mittfältare/anfallare: Javi Márquez, Verdú, Nakamura, Moisés, Juanjo (från B-laget), Callejón, Luis García, Sahar, Coro, Tamudo, Iván Alonso.


Matchen:
Athletic
borde vara betydligt längre fram rent formmässigt då man spelat  fler matcher och framför allt fler tävlingsmatcher än Espanyol men man har också en lång resa och en tung match i benen efter Europa League matchen mot Tromsö i torsdags.

Athletic kommer att föröka föra spelet med Yeste som spelfördelare som i första hand skall leverera bollar ut till De Marcos och Susaeta på kanterna. 

De 2 kvicka yttrarna skall sen försöka mata inlägg mot urstarke Llorente och Toquero. Skulle det bli så att Muniain startar istället för Toquero får Yeste helt plötsligt ett alternativ till, med sin nästan magiska bollbehandling och kreativitet  kan Muniain öppna upp för lite mer kortpassningsspel och instick i mitten.

För min del känns det som ett mycket roligare alternativ men vi måste givetvis tänka på att pojken bara är 16 år och måste matchas försiktigt. 


Vad: La Liga preimär
Var: San Mames
Hur: Bet 365 och Expekt sänder matcherna live
Domare: ?
Tid: Torsdag 30/8  kl17:00
Förberedelser: Athletic - Sevilla 3-0 från förra säsongen på Youtube
Förtäring: Kaffe och kanske kanske en liten kaka
Förväntningar: Vinst givetvis men ett fungerande spel vore kul