Athletic ställde upp med förväntad elva och ett mer eller mindre ordinarie lag när man äntrade Alfheim stadion i Tromsö.

Iraizoz
Iraola-Ocio-Amorebieta-Castillo
Susaeta-Yeste-Javi Martinez-De Marcos
LLorente-Toquero

Med 3-2 segern i ryggen spelade Athletic väldigt försiktigt i inledningen och riskerade igentligen ingeting offensivt. Dessutom verkade på den långa resan, 
vädret(brrr  kkkkaaaallllttt) och konstgräset gjort Athletic spelarna helt apatiska.

Första halvlek spelades av utan några jättechanser från något av lagen, att Moldskred sköt strax utanför och Martinez samt Susaeta strax över var väl kanske det mest intressanta i en dirket usel halvlek.

Andra halvlek hände det dessto mer i,  redan i den 53e minuten drar Iraizoz på sig ett gult kort som vissa påstår borde varit ett rött(får vänta in reprisen innan jag bedömmer) och bara 2 minter senare får Athletic en kontroversiell straff med sig. 

Susaeta avancerar in i straffområdet och skjuter på en Tromsö back som enligt domaren är på bollen med handen(återigen ingen repris), straff och Javi Martinez gör återigen inget misstag 1-0 och allt är frid och fröjd.

Men säg den glädjen som varar, 5 minuter efter Javi Martinez straffmål kommer kvitteringen genom ålermannen Rushfeldt som nicklobbar in Moldskreds inlägg.
1-1 och den inte helt oväntade Baskiska nervositen tar ett järngrepp om apatsiska Athletic spelare...

Resten av matchen är en enda lång plåga att se, Athletic gör idel defensiva byten och är tillbaka pressade större delen av andra halvlek. Kanske inget att skämmas över... PÅ NOU CAMP!!! Däremot ÄR det något att skämmas över på Alfheim stadion mot ett Norskt mittenlag!!

Med mycket möda och stort besvär håller man dock 1-1 tack vare att man lyfter spelet något de sista 10 minutrarna där matchen också rycks sönder av mängder med frisparkar. Tromsös sista ryck dör ut när målvakten Ramovic springer över hela plan för att hjälpa Yeste av plan vid ett byte, en lätt knuff och domaren drar upp det röda kortet.

Tack och hej till lusekoftorna för denna gång men ser man med lite mer objektiva ögon hade det inte varit orättvist med en Norsk seger idag. 

Athletic gör en bedrövlig insats såväl spelmässigt som inställningsmässigt, pinsamt och patetsikt är några vanligt förekommande ord på diverse Athletic forum.

Några beskriver det till och med som Athletics sämsta match någonsin och det vill inte säga lite det...

För mig är det helt obegripligt hur man kan ha så dålig inställnig när det gäller en av Athletics viktigaste matcher på 2000-talet? Underskattning kan man ju knappast skylla på heller då man vann turligt hemma på San Mames... 

Bäste Athletic spelare måste ändå utses och Iraizoz känns som det enda alternativet och det säger en hel del om Athletics match i helhet.

En dag som denna förstår jag varför Del Bosque petat LLorente inför kommande landslags samlingar. Kanske sämst på plan idag.

Nog med beklagande för vi är ju faktiskt vidare till gruppspelet som jag tror lottas imorgon.
Dock krävs det ju en rejäl skärpning av spelet inför ligastarten  till helgen och även när gruppspelet i Europa League sätter igång.


Matchfakta Tromsö - Athletic
Mål: Javi Martinez(straff) 56, Rushfeldt 61
Bollinnehav: 55-45
Skott på mål: 6-4