I en ganska trist match förlorade Athletic med 1-2 mot Barcelona hemma på San Mamés. Känlsan av att det var en cupfinal var inte allt för stark och spelarna, som borde haft mycket att bevisa, verkade ganska oskärpta. Jag tyckte det kändes som en träningsmatch långa stunder.

Resultatet var rättvist. Barcelona inledde bäst och skapade ett par bra chanser under de första 20-25 minuterna. Även om passningsspelet inte var av vanlig Barca klass så lyckades de pressa tillbaka Baskerna som knappt kom över halva plan. Gorka Iraizoz räddade hemmalaget från ett tidigt underläge.

När det så som sämst ut vände plötsligt matchbilden och när Athletics, för dagen bästa spelare satt 1-0 i halvlekens sista minut kändes det inte helt ologiskt. De Marcos vände snyggt bort en försvarare och avlossade ett skott som gick i mål via ett försvarsben. 

Sista 20 minuterna av den första halvleken var Athletics. De lyfte upp laget och satte press på Barcelonas backlinje som gång efter gång gav bort bollen till de nu ganska ettriga hemmalaget.

Halvtid och 1-0 alltså. 1-1 hade speglat den halvleken.

Athletic fortsatte bra den första kvarten av andra halvlek. Susaeta hade ett utmärkt läge att frispela Llorente. Den lilla magikern på kanten såg dock inte vad alla andra såg och chansen rann ut i sanden. 

Det blev istället som så ofta mot världens bästa lag. Athletic orkade inte hålla sin höga press och helt plötsligt föll laget ner i banan igen. Det tog ett par minuter och så satt Xavi kvitteringen. En stund senare smällde Pedro in 1-2 med ett perfekt skott. Hejdå bucklan.

Efter 1-2 skapade Athletic ingenting och det var närmare 1-3 än 2-2 i slutet av matchen.

Domaren var svag matchen igenom. Speciellt i första halvlek där han blåste när han inte skulle och lät bli att vissla när han borde.. Med en sådan osäker domare kom bråken i andra halvlek som ett brev på posten. Koikili och Dani Alves visade upp sina dåliga sidor. Svag inasats av domaren.

I Athletic var Oscár De Marcos kul att se. Han var snabb, teknisk och kvicktänkt. Det är en spelare som skall bli kul att följa! 

I backlinjen var Ustariz och Aitor Ocio bra. Kul att se Ustariz spela! Ytterbackarna var dock rätt svaga defensivt och osynliga framåt.

Mittfältet dominerades av Orbaiz. Gurpegi sprang och sprang men han är ingen bra spelare. Funderar på om han skulle prova Thriatlon istället. Alltid sen in och med ett enormt dåligt passningsspel. Bort.

På kanterna var Susaeta ok men absolut inte bländande och Gabilondo lika osynlig som vanligt. Han är dock stark i defensiven och jag förstår varför han spelade istället för Yeste.

Llorente var så där tråkigt loj och faktiskt riktigt dålig.

Castillo visade inte mycket av kvalitet när han kom in. Det första han gjorde var att nästan servera Henry ett friläge och i efterspelet satte Barca 1-2. Toquero kom in och sprang som Gurpegi. Lika svaga tekniskt och Toquero bör snart bli Numancierad. Vi har en handfull bättre anfallare i De Cerio, Vélez, Muniain, De Marcos och Etxeberria.

Etxeberria som var riktigt bra när han kom in. Han spelar lika respektlöst som tidigare och filmar fortfarande lika bra. Kul att han är med! Borde starta istället för Toquero om de två är de enda alternativen jämte Llorente.

Av startelvan att döma och de byten Caparrós genomförde så var det helt klart att han sparade på krutet inför matchen mot TIL på torsdag.

Supercupen fortsätter i Barcelona nästa söndag. 

Fakta

Athletic Club Bilbao - FC Barcelona 1-2 (1-0)

Mål: 1-0 (44) De Marcos, 1-1 (58) Xavi, 1-2 (67) Pedro.
Varningar, Athletic: Gurpegui (69), Koikili (78).
Barca: Piqué (52), Dani Alves (89). 

Athletics lag: Iraizoz - Iraola, Aitor Ocio, Ustaritz, Koikili - Susaeta, Orbaiz, Gurpesi, Gabilondo (65) - Llorente (75), De Marcos (59).
Ersättare: Toquero (59), Castillo (65), Joseba Exteberria (72), Armando, Yeste, Iturraspe, Amorebieta. 

Barcas lag: Victor Valdés - Dani Alves, Gerald Piqué, Carles Puyol, Eric Abidal - Xavi (79), Touré Yaya, Keita - Pedro, Bojan Krkic, Thierry Henry (71).
Ersättare: Jeffren (71), Sergio Busquets (79), Maxwell, Fontás, Muniesa, Eidur Gudjohnsen, José Pinto (målvakt). 

Publik: 35 000 

Källa: Svenskafans samt TV4Sport