Så var det då dags, dags för matchen alla med Athletic hjärta väntat på sedan man körde över Sevilla i semifinalen på San Mames den 4e mars. 

Det är också matchen en hel stad ja nästan en hel region väntat på i 25 år, det är inte bara final i Copa Del Rey det är mycket mer än så.

Det är David mot Goliat, Baskien mot Katlonien, vi mot världen och framför allt är det en återkomst till finrummet där Athletic hör hemma. 25 år utan någon titel är alldeles för lång tid för ett av Spaniens mest klassiska lag.

Det är också något av en upprättelse och ett VI KAN trots att vi inte spenderar 100-tals miljoner på legosoldater från världens alla hörn!

För mig som tycker att dagens fotboll handlar alldeles för mycket om pengar och alldeles för lite om själ, stolthet och klubbkänsla är det också mycket mer än bara en cupfinal. 

Det är ett bevis på att det faktiskt går att ta sig fram i internationell toppfotboll genom att satsa heljärtat på egna spelare eller spelare från närområdet.

Att ett lag som Athletic faktiskt kan ta sig till en turneringsfinal i Europas bästa liga är inte bara helt fantastiskt för laget eller regionen utan också en vinst för fotbollen i allmänhet och för alla med ett äkta fotbollshjärta i synnerhet!

Att cupfinalen är stor med stort S i Bilbao förstår man då sista träningen följdes av nästan 20 000 supportrar och att finalen sänds på storbildsskärm inför 37 000 på ett fullsatt San Mames imorgon kväll!

Fantastiskt var ordet!

Följande trupp har Caparros tagit ut till finalen:

Iraiziz, Iraola, Ocio, Amoerbieta, Koikili, Suaeta, Orbaiz, Javi Martinez, Yeste, Toquero, Lorente, David Lopez, Etxeberria, Ustartiz, Ion Velez, Gurpegi, Balenziaga, Armando

Och den troliga startelvan ser ut så här:
Inga större överraskningar men hade nog själv hellre sett Velez eller kanske Etxeberria på topp tillsmamans med Llorente men förstår Caparros val av Toquero som likt en blodhund skall jaga livet ur Katalanska backar så länge han orkar.

Förutom Llorente lär också unge Javi Martinez ha en ytterst viktig och kanske avgörande roll i matchn, nämligen att agera ryggsäck på spelmotorn Xavi

Får Athletic stopp på honom samtidigt som Messi behåller sin svaga form tror jag faktiskt bucklan kan hamna i Bilbao trots att motståndet heter Barcelona.

Caparros vilade hela startelvan i helgens match mot Betis så laget lär komma heltända och utvilade inför finalen. Förhoppningsvis öppnar man i samma rasande tempo som man gjorde mot Sevilla i semifinalen, gör man det samtidigt som man håller huvudet kallt tror jag man skan överraska Barcelona och få ett tidigt mål.

Vi måste också skilja på att vara tända och övertända(korkade som mot real M) så att vi inte drar på oss någon tidig utvisning.

Hörnor och frisparkar kommer också att vara otroligt viktiga där Yeste och Llorente kommer att ha viktiga roller.

Räkna met ettt heltänt Athletic när de kliver in på Mestalla imorgon kväll!

Vad kan vi säga om Barcelona som vi inte redan vet?

Inte mycket men det verkar som det hårda matchandet börjar ta ut sin rätt på detta fantastiska lag. Henry och Marquez är borta sedan tidigare och i söndags gick vårens bästa spelare Iniesta sönder samditigt som Abidal drog på sig en avstägning.

Dessutom får Pinto fortsatt cupförtroende mellan stolparna och Puyol vilas och in kommer istället  Cáceres

Det borde ge följande startelva:

Pinto
Alves-Pique-Cáceres-Silvinho
Keita-Xavi-Busquets
Messi-Etoo-Bojan

Ett fantastiskt lag men inte alls omöjligt att slå, framfö allt ser backlinjen ganska svag ut.

Vi avslutar med några kommentarer inför matchen:

"Vi måste försöka utnyttja våra fasta situationer men vi får inte tro att det är vår enda chans i matchen"

Llorente

"Vi kommer att överraska Barcelona och vinna den här finalen, vi hoppas att vi kommer att göra våra fans stolta och lyckliga"

Llorente igen

"Nu är det inga returmatcher allting kan hända i den här matchen och Barcelona vet det, imorgon kommer vi att spela för att vinna från första minuten"

Etxeberria spelar för att vinna... från bänken?

"vi är fysiskt starkare"

Anser Yeste

Jag tror och hoppas på att  Athletic tar det här!  Man har den lite hetare viljan att vinna samtidigt som man är skadefria och utvilade, jag tror det fäller avgörandet!

Nästan 6 ggr pengarna på Athletic vinst kan vara väl investerade pengar...

Vinst och Cupguld till Athletic alltså, 2-1 Llornte och Etxeberria blir målskyttar!

Hemos venido aquí a llevarnos la Copa a Bilbao!

AUPA ATHLETIC!

Tv4 Sport, imorgon 21:55 

Allt annat är oviktigt!
 

Läs även Barcaredaktionens utmärkta artiklar:
Inför: http://www.svenskafans.com/spanien/artikel.asp?id=296805
Gästkrönika: http://www.svenskafans.com/spanien/artikel.asp?id=296769

Den senare lite väl Barcelonavinklad men det var väl kanske meningen... :)