I det som kanske är den mest laddade ligamatchen i Bilbao för säsongen var förutsättningarna perfekta för bra underhållning. Hemmalaget mönstrade starkast möjliga lag och satte gasen i botten från första minuten.

I cupsemifinalen mot Sevilla var det en perfekt nivå på tändingen hos lejonen men mot marängerna var hemmaspelarna på fel sida av den tunna linjen som skiljer mellan att vara överladdade eller perfekt laddade. Redan efter fem minuter hade våra två yterbackar var sitt gult kort.

Det dröjde inte heller länge innan Koikili hamnade i stora problem. Robben var outstanding i den första halvleken och med en varnad motståndare mot sig hade han lekstuga. Hans 1-0 i den 21a minuten var perfekt och kliniskt. Vackert!

Athletic före spelet och stressade de bollskickliga motståndarna. Tyvärr blev resultatet av övertändningen att hemmalaget drog på sig många frisparka. 2-0 kom efter att Ocio onödigt gått in för hårt i en nickduell. Frisparken bra slagen så klart men markeringen obefintlig. Heinze nickade enkelt in 2-0 efter dryga halvtimmen. För enkelt.

Ridå ner trodde de flesta men hemmalaget replikerade ganska snart. Yeste som tillsammans med Robben varit planens bästa spelare drog på en tung bössa som Casillas tippade ut till David López. Snabbt skott eller lågt inlägg av David som styrdes i eget mål av målskytten Heinze. Lejonen var tillbaka i matchen! 

Efter målet blev Casillas ilsken och sprang ut i planen. Varför!? Ingen aning. Yeste tog dock rollen som polis och mötte Casillas med två utsräckta händer i bröstet och den rutinerade målvakten gjorde vad han kunde av den situationen. Kastade sig bakot och tog sig för ögonen. Lika omoget av båda två och ett solklart rött kort till hemmaspelaren. 30 sekunder efter reduceringen i en halvlek där spelet var helt jämt. Fiffigt Yeste, fiifigt!

Athletic var dock fortfarande ilskna och spelade på bra utan sin vänsterbreddare och med några minuter kvar av halvleken kvitterade Llorente med en ganska bra nick efter en frispark. Filmstjärnan i mål borde dock tagit nicken och lite rättvisa skipades i och med 2-2 målet.

Ingen på läktaren trodde dock på seger. Att spela med 10 man mot Real känns inte helt lätt. I paus byttes Balenziaga in istället för Koi. 

Real chockade hemmalaget i den andra och Huntelaar satte 2-3 redan i 46e minuten. Då och där kändes det helt kört. 2-4 kom på kontring av samme Holländare och 2-5 satte Higuin på straff med fem minuter kvar. Athletic var alrdrig nära.

Bäst igår var dock publiken som hyllade laget genom hela matchen. Alltid lika kul att se de 50-60 åriga tanterna vråla ut sin ilska över felaktigheter eller sjunga ut sin glädje. Att Athletic är mer än ett fotbollslag för befolkningen i Bilbao blir så tydligt! 

Domaren från Toledo som såg ut som en bratt från östra malmen var en katastrof. Det såg nog alla. Osäker och kortviftande. Urtypen för en domare man inte vill ha på en fotbollsplan. Sex gula och två röda för hemmalaget och fyra gula för bortalaget. Pinsamt Muñiz Fernández. Jag hoppas att jag slipper se dig igen. 

Appropå pinsamt. Vad skall man säga om Ion Vélez utvisning!? Från bänken lyckades han få ett rött kort och lär även han vara avstängd i nästa match borta mot Villareal. Det lär vara två ubåtar på plan i Villa Real.  En gul och en baskisk, för nu är nedflyttningsstrecket farligt nära.

Jag hade inte tänkt se matchen. Jag var för trött. Men jag tänte kolla första fem för att se att inspelningen kom igång som den skule. Sedan satt jag som klistrad. Så skall en fotbollsmatch vara. Underhållningsvärdet kan nog ingen klaga på!

1 Iraizoz 
15 Iraola 
20 Aitor Ocio 
5 Amorebieta 
3 Koikili 46' 
7 David López 51' 
16 Orbaiz 55' 
24 J.Martínez 
10 Yeste 
2 Toquero 
9 Llorente 
42 Balenziaga 46' 
18 Gurpegi 51' 
14 Susaeta 55' 

0-1 Robben 21'
0-2 Heinze 30'
1-2 Heinze 32' självmål.
2-2 Llorente 45'
2-3 Huntelaar 46'
2-4 Huntelaar 60'
2-5 Higuain 84' straff