Det var ett par överraskningar i Caparrós startelva. Som mittback jämte Amorebieta fann vi Gurpegi. Jag kan tänka mig att tanken med det var att ha en snabbare mittback brevid den nickstaka Amorebieta mot smånätta Barcelona. Lite Patrik Andersson och Jocke Björklund tänk.

I anfallet var det inte alls Toquero som startade utan Yeste. Det innebar att Gabilondo tog plats till vänster på mittfältet.

Med ett hemmalag i desperat behov av seger så var vår enda chans att sätta första målet och oj, så nära det var! I den 15e minuten kom Yeste helt fri med Valdes och tryckte bollen förbi den utrusande målvakten. Tyvärr en meter utanför. Själv hann jag studsa upp och ner en kort stund. Så säker var jag på att den satt.

Ett mål där hade inte bara stressat det redan pressade hemmalaget utan det skulle även ha gett Athleticspelarna den extra energin som det så väl behövde ikväll. Farhågorna innan match var ju just att de var så bakfulla av sitt lyckorus att de inte skulle orka mobilisera kraftera idag. Precis så blev ju också fallet.

I anfallet efter får Barcelona en ganska billig frispark längs lånsidan cirka 15 meter från hörnflaggan. Frispaken är perfekt och markeringen en katastrof. Busqets sätter enkelt 1-0. Små marginaler som avgjorde hur matchkaraktären skulle bli. Den som inte kom upp ur gropen var så klart Gurpegi.

Gurpegi som vi senast såg som mittback i comebacken borta mot Real Madrid förra våren spelade återigen mittback som en mittfältare. Alldeles för mycket på chans i alla situationer. Ofta sen och mot snabba världsspelare som Messi, Etoo och Henry håller det inte. Det gjorde det inte på Bernabeu heller.

Det dröjde till den 30 minuten innan Gurpegi smällde på en Barca spelare i straffområdet. Solklar straff ojch Messi gjorde inget misstag från straffpunkten.

Athletic var nu avklädda och helt oförmögna att vända på matchen.

I paus bytte Caparrós ut Javí Martinez och in Toquero. Yeste fick flytta ner på innermittfältet. 

Yeste har många kvaliteter och han gjorde verkligen en bra första halvlek. Han spelar med återfunnet självförtroende och det är kul att se honom älska bollen igen. Däremot saknar han nästan helt defensiva kvaliteter och på bortaplan mot Barcelona är det inte den spelaren man vill skall säkra upp tillsammans med Orbaiz.

Barcelona fick nu enorma ytor centralt och det är en gåta hur de misslyckades med att göra minst ett par mål till under den andra halvleken. Jag tror att de hade 26 avslut under matchen. Tre träffar i virket. Två rensningar av utespelare på mållinjen och en handfull svettiga räddningar av Iraizoz. Galet.

Till Barcelonas stora lycka så var bortalaget helt oinspirerade och oförmögna att skapa några chanser. Visst, det fanns 3 halvchanser kring den 80e minuten och ett mål där hade gett lite liv till den sömniga tillställningen.

Nu blev det inga mål och det mest bestående minnet av den andra halvleken var den fruktansvärt dåliga domaren. Jag orkar inte ens kolla vad han hette men oj så osäker han var. Viftade med kort så att jag blev kallsvettig av oro att någon skulle åka ut.

För Orbaiz var det nära och Caparrós bytte lyckligtvis ut honom med kvarten kvar. Muñoz fick lite speltid. Llorente byttes även han ut och Garmendia fick cirka 30 minuter.

Nu väntar en välbehövlig vecka av vila och återhämtning innan nästa stjärnmöte när Real Madrid gästar Katedralen. Räkna med lapp på luckan och sjuk stämning igen. Jag tror vi tar den matchen och hjälper Barcelona till ligatiteln och oss själva till Supercupfinalen.

Jag kollade matchen via TV4anytime vilket fungerade perfekt. Det var värt sin stora stark. 49:-

Laget:
1 Iraizoz 
15 Iraola 
18 Gurpegi 
5 Amorebieta 
3 Koikili 
14 Susaeta 
16 Orbaiz 75'
24 J.Martínez 46' 
11 Gabilondo 
10 Yeste 
9 Llorente 59' 
2 Toquero 46' 
8 J.Garmendia 59' 
22 Muñoz 75' 

Målen:
1-0 Busquets16' 
2-0 Messi 31' straff

Aupa los leones!!!