Matcherna mellan Athletic och Valencia brukar vara underhållande. De brukar dessutom alltid innehålla många mål. Lagen gjorde ingen besviken på San Mamés ikväll.

Den första halvleken var väldigt underhållande. Spelet böljade över plan med viss övervikt för hemmalaget.

Det var däremot Valencia som chockstartade. David Villa smällde in 0-1 redan efter 4 minuter. Ustariz som ersatte den avstängde Amorebieta låg fel i positionen och det var en enkel uppgift för skyttekungen att hänga ettan.

Efter målet var det egentligen mest Athletic. Det skapades många hyfsade chanser och till slut satt kvitteringen. Gabilondo nickade in 1-1 efter ett inlägg från David López. Crossen över till David var fantastisk men jag missade vem som slog den. Borde ha varit Koikili..?

Athletic fortsatte att trumma på och när man satt och väntade på 2-1 så var det Valencia som gjorde mål. Ett fantastiskt vackert anfall där Joaquin, Villa och Morientes rullade bort Athletics mittförsvar. En mycket snyggt mål!

Skam den som ger sig, och är det något som symboliserar Atheltic just nu så är det att jobba hårt. De ger aldrig upp. De spelar ett vackert och snabbt anfallspel där Llorente nu har en snabb radarpartner som hittar mer och mer rätt. Ion Vélez löpningar skapar mycket ytor för de två offensiva yttrarna. Chanserna skapas ofta genom kantspel.

Ensam dominant är dock Llorente. Som en snabb reinkarnation av Urzaiz snurrar han friskt med försvararna i La Liga. Det går ett sus av förväntan när den nya sparrisen rör bollen.

Kvitteringen till 2-2 är något turlig. Valencia har precis tvingats till ett målvaktsbyte och Athletic får i princip samtidigt en frispark utanför straffområdet. Javí tuchar bollen och den nyinbytte målvakten plockar den ur nätet som första bollkontakt.

I slutet av den första halvleken matar Athletic på och de är nära ett 3-2 mål.

Första halvlek slutar 2-2 och var kanske en av de bättre halvlekarna på länge på San Mamés. Min känsla var dock att 3-1 hade varit mer rättvisande än 2-2. 

Det var inte utan förhoppningar man bänkade sig för den andra halvleken. Men, som så ofta i fotboll, så blev den andra halvleken snarare en inverterad första halvlek. Helt plötsligt var det Valencia som för spelet och Athletic visar sig allt mer tandlösa. Valencia borde gjort minst ett mål under den andra halvleken och avgjort matchen.

Nu blev det till slut Athletic som drog det längsta stråt. En straff på stopptid avgjorde matchen. Javí Martinez var nära att sättta 3-2 men drogs i armen och Llorente fick chansen från 9 meter. Llorente slog en märklig straff, där han fösökte vänta ut en målvakt som vägrade att slänga sig. Det gick dock bra och 3-2 spikades med minuten kvar av stopptiden.

Athletic är inne i ett sagoligt flyt nu och det är en njutning att se laget spela. Det verkligen sprudlar av självförtroende och det strålar av positiva känslor bland spelarna. 

Spelmässigt befäste Koikili sin vänsterback ytterligare och när Ballenziaga kom in var det som yttermittfältare. 

Yeste fick spela den sista kvarten och det var lite av en chansning från Caparrós. Ett lite lättare mittlås men lite bättre passningsfot. om än marginellt då Orbai känns säkrare även i passningsspelet i år.

På topp bör nog Ion Vélez spela minst 75 minuter nästa match. Toquero skrämmer nog inga försvarare i La Liga.

David López tog chansen när Susaeta saknades och Gabilondo fortsatte att spela bra för tredje matchen i rad.

Ny match redan på ondsdag. Första mötet av två mot Sporting. Hemma på Katedralen.

1 Iraizoz 
15 Iraola 
20 Aitor Ocio 
4 Ustaritz 
3 Koikili 
7 David López 
16 Orbaiz 74' 
24 J.Martínez 
11 Gabilondo 70' 
21 Ion Vélez 64' 
9 Llorente 
2 Toquero 64' 
42 Balenziaga 70' 
10 Yeste 74' 

0-1 Villa 2'
1-1 Gabilondo 17'
1-2 Morientes 29' 
2-2 J.Martínez 40' 
3-2 Llorente 90'pen