Lite historia:

Athletic är ju faktiskt storebror och klubben startades av 3 Baskiska studenter i början av 1900-talet och tog då namnet Athletic Club de Madrid som i modern tid blivit Club Atlético de Madrid.

Till en början fick inte lagen mötas i några officiella matcher då de räknades som samma klubb.

Athletics rödvitrandiga tröjor(som Baskerna faktiskt snodde av Southampton) finns än idag kvar men på senare år har likheterna klubbarna emellan bara vuxit sig större.

Då Athletic varit orubbliga i sin filosofi att enbart använda Baskiska spelare har Atletico gått åt motsatt håll och har i huvudsak värvat utländska spelare i parti och minut.

I år har man däremot en intressant mix av utländska storstjärnor och unga egna talanger som gjort bra ifrån sig i både ligan och Champions League.

Matchen:

Athletic kommer alltså till matchen utan förlust på de 6 senaste matcherna medans Atletico har börjat det nya året med 2 raka förluster.

Att säga att Atletico är ur form är kanske en smula överdrivet då man stött på hyfsat motstånd i de 2 förlustmatcherna( Barcelona och Valencia) och att man dessförinnan inte förlorat på 8 matcher.

Men lägg därtill att Paulo Assunçao, Luis Perea och Johnny Heitinga är avstängda så tror jag att det finns en liten chans att resultatet från förra årets vinst på Vicente Calderon kan upprepas.

Det som skrämmer mig mest är trion Agüero, Forlan och Simao. Skrämmande bra och kvicka spelare som inte passar vår lite tunga backlinje om dem får komma rättvända.

Får vi stopp på dessa 3 herrar är chansen god att vi tar med oss alla 3 poängen hem till Bilbao då Atleticos målvakt och backlinje ser lite svajiga ut, Llorente kan om han är på rätt humör fira stora triumfer med sin tyngd och nickstyrka om vi får matchen dit vi vill. 

Truppen till Madrid:


Iraizoz, Armando.
Koikili, Ustaritz, Amorebieta, Iraola, Aitor Ocio, Etxeita.
David López, Gabilondo, Susaeta, Orbaiz, Gurpegi, Javi Martínez.
Toquero, Llorente, Etxeberria, Ion Vélez.

Avstängd: Balenziaga.
Skadade: Murillo, Yeste, Garmendia.
Petade: Lafuente, Casas, Muñoz, Del Olmo, Iñigo.

Inga direkta överraskningar i truppen som tagits ut, avstängda Balenziaga ersätts av förra årets succé Koikili medans Yeste lämnas hemma efter en sen konsultation med klubbens läkare. Murillo och Garmendia är skadade sedan tidigare men David Lopez och Ustaritz är tillbaka efter sina respektive rehabiliteringar. Tråkigt nog verkar ingen av Del Olmo eller Inigio Velez ta en plats i truppen, extra synd med Del Olmo då han är en irrationell spelartyp som saknas i Athletic. Frågan är väl hur delaktig Caparros varit i dessa värvningar...

Trolig startelva:

IRAIZOZ

IRAOLA - AITOR OCIO - AMOREBIETA - KOIKILI

SUSAETA - JAVI MARTÍNEZ - ORBAIZ - DAVID LÓPEZ

ION VÉLEZ - F.LLORENTE


Atletico Madrids trupp:

Målvakter
01: Grégory Coupet
25: Leo Franco

Försvarare
02: Giorgios Seitaridis
03: Antonio López
04: Mariano Pernía
17: Tomáš Ujfaluši
22: Pablo Ibañez
28: Álvaro Domínguez

Mittfältare
08: Raúl García
11: Maxi Rodríguez
16: Éver Banega
18: Maniche
19: Miguel de las Cuevas
20: Simão
24: Ignacio Camacho

Anfallare
07: Diego Forlán
10: Sergio Agüero
14: Florent Sinama-PongolleFakta:

Tid: Söndag 17:00

Plats: Vicente Calderon

Domare: Muñiz Fernández

Så ser du den: http://rojadirecta.com/

Statistik: Inte speciellt smickrande för Athletic då man på Vicente Calderon har följande resultat de senaste 10 säsongerna: 5 förluster 3 oavgjorda och 2 vinster.

Så tippar vi: 1-1