Två frågor dominerar inför dagens match i Sevilla.

För det första hur Athletic skall klara sig utan landslagsbacken Andoni Iraola. Högerbacken är skadad (muskelskada i väster ben) och missar dagens match. Eventuellt ersätter Ander Murillo. Försvararen som för några år sedan ansågs vara en av klubbens största talanger på länge. Den nu 25 årige spelaren har dock stannat i utvecklingen och endast spelat sex matcher sedan Caparrós tog över inför den förra säsongen. Mitt tips är dock att Koikili spelar högerback.

En annan fråga som nämns i Spansk media är säkerheten på Ruiz de Lopera. Arenan med magisk stämning har tyvärr svårt att få sin publik att återvinna PET-flaskorna. Senast i förra hemmamatchen var det återigen föremål som haglade in på planen. Visst, det händer allt som oftast på flera arenor men just i Sevilla höll det på att gå riktigt dåligt förra gången Athletic spelade på Ruiz de Lopera.

Nu lär det inte vara Armando som vaktar målet idag men förvänta Er att han sitter still i skyddet av avbytarbåsets tak..

Förutom förändringen i backlinjen så är Orbaiz tillbaka efter avstäningen senast. Det blir troligen Susaeta som hamnar utanför starelvan jämfört med matchen mot Sporting.

Athletic verkligen körde över Sporting och de var närmare 6-0 än Sporting 3-1. Matchen dessförinnan mot Racing var den en riktig julgåva från Iraizoz som räddade poängen år Racing. Lägg därtil Amorebietas hårresande miss i matchens sista spark så kändes det poängtappet enormt surt.

Bortsett från matchen på Riazor där Athletic gjorde en katastrofal första halvlek som förlorade matchen så är de rödvitas form ganska imponerande. 

Mallorca-Athletic 3-3
Athletic-Osasuna 2-0
Deportivo-Athletic 3-1
Athletic-Numancia 2-0
Racing-Athletic 1-1
Athletic-Sporting 3-0

Det är faktistk så att försvaret har tätats till. Vi har 3 raka nollor på hemmaplan. Dessutom har anfallsspelet fungerat fortsatt bra. Kan vi knyta till julsäcken i Sevilla så ser det riktigt intressant ut inför våren! Nu skall man dock inte drömma för mycket. La Liga är som alltid superjämn och ett par förluster innebär troligen att vi är under strecket igen. Dagens match är dessutom av det svårare slaget.

Caparrós fortsätter att köra med två anfallare. För tredje raka matchen startar Ion Vélez tillsammans med Llorente på topp.

På tal om Llorente så har han verkligen tagit ytterligare ett kliv i sin utveckling. Det är en spelare värdig den landslagschans han fick i oktober. 

Senast vi hade en sådan fixstjärna var när Yeste var som bäst för 3-4 säsonger sedan. I den mycket jämna Spanska ligan är en superstjärna ofta skillnaden mellan strid om Europaplatser eller strid om kontraktet. Låt oss hoppas att Llorente fortsätter att vara så dominant som de senaste månaderna samt att Yeste, David López, Susaeta och Javí Martinez kan höja sig ytterligare.

Javí Martinez har tyvärr inte varit lika dominant som under den förra säsongen. Då var det han som var vår Llorente. Dominerade ensam mittfältet mot i princip samtliga lag. Denna säsong saknas det ganska mycket i hans spel. Jag är säker på att han blir bättre under säsongen. Hoppas att det kan bli snart. 

Idag kan vi även hålla lite extra koll på de spelare i Athletic som trolgen kommer att vara med i sommarens U-21 slutspel i Sverige. Att Javí spelar från start  i sommarens slutspel är högst troligt. Han har varit kuggen i ungdomslandslagen de senaste säsongerna. Ofta som kapten i matcherna. Eventuellt kan vänstebacken Balenziaga vara med samt yrvädret Susaeta som i och för sig fyllde 21 i förra veckan. Jag kan inte reglerna för exakt vilken ålder som spelaren skall ha. För Athletic supportrar kan jag dock rekomendera att hålla utkik efter Spaniens matcher i slutspelet.

Caparrós har tagit ut följande trupp:

Iraizoz, Koikili, Amorebieta, David López, Garmendia, Llorente, Yeste, Gabilondo, Armando, Susaeta, Orbaiz, Etxeberria, Murillo, Aitor Ocio, Ion Vélez, Javi Martínez, Etxeita y Balenziaga. 

Troligen ser starelvan ut så här:

                              Iraizoz
Murillo - Aitor Ocio - Amorebieta - Balenziaga
David López - Orbaiz - Javi Martínez - Yeste
                  F.Llorente - Ion Vélez

Real Betis trupp ser ut så här:

Betis: Ricardo, Casto, Juanito, Sergio García, Capi, Xisco, Nelson, Juanma, Monzón, Cañas, Juande, Fernando Vega, Arzu, Rivera, Pavone, Melli, Rivas y Damià. 

Athletic har inte haft det lätt borta mot Betis. Endast nio esgrar på 45 försök. Förra året vann vi dock med 2-1 i skandalmatchen.

De senaste 10 matcherna på Ruiz de Lopera:
1997-98 1-1 X
1998-99 1-4 2 
1999-00 2-1 1 
2001-02 1-1 X 
2002-03 1-0 1 
2003-04 1-1 X 
2004-05 2-1 1 
2005-06 1-1 X 
2006-07 3-0 1 
2007-08 1-2 2 

Mitt tips i årets sista La Liga match är 1-1

Matchen sänds på TV4Sport 21:00

Aupa los Lejones!!