Det var en något överaskande startelva som Caparrós bjöd på. Den präglades av ungdomlig entusiasm snarare än rutin. Spelare som Yeste, Exteberria och Gabilondo saknades och var ersatta av Garmendia, Susaeta och Javí Martinez.

Det unga Athletic spelade 4-2-3-1 och ensam kung på topp var vår nya landslagsspelare Fernando Llorente. 

Llorente som äntligen blommade ut i mitten av förra säsongen visade idag att han är väl värd en chans i det spanska landslaget. Han hade en fot eller kanske oftare ett huvud med i princip varje anfall. Med ett par snabba spelare runt honom var det snubblande nära vid ett flertal tillfällen. Garmendia, David López och Susaeta fyllde på bra runt den nya sparrisen.

1-0 kom ockå efter en Llorente dribbling i straffområdet. Skottet räddades och Garmendia kunde trycka in returen. 

Athletic hade en riktigt bra period runt målet och ledningen efter 35-40 minuter kunde definitivt varit större.

De spelare som stod för rutin visade sig också ovanligt bra i den första halvleken. Orbaiz var dominant på mittfältet. David López riktigt bra på sin kant och Iraola var med mycket i offensiven.

I mittförsvaret kretsade dock det mesta kring Ustariz som verkligen inledde matchen bra. Med rörlighet var han med i princip överallt där det behövdes. Jag gillade det jag hann se innan han blev skadad. Det såg ut som en ljumsskada. Det var nog fler än jag som blev nervösa när Caparrós släppte in debutanten Xabier Etxeita Gorritxategi. Den 21 årige mittbacken som innan endast har spelat 5 minuter i Athletics A-lag. Det var i cupmatchen i onsdags. Han har däremot spelat som ordinarie två hela säsonger i Bilbao Athletic.

Etxeita skötte sig däremot riktigt bra. Han var lite yvig men rörlig och framförallt bra i luften.

Vi har större problem på vänsterbacken. Balenziaga ligger ständigt lite för långt ifrån och ger alltid motståndaren chans att ta fart. Jag vet inte hur många frisparkar han drog på sig i inläggsläge men runt 10 var det. Minst.. Han är ju frejdig offensivt men i defensiven måste han skolas. Vi får hoppas att han lärsig lite positionsspel i U-21 landslaget i veckan.

Efter paus blev det så darrigt som man kunde vänta. det var bara en tidsfråga innan killarna på planen skulle känna sig lika nervösa som jag i soffan. Ett par klockrena byten av Caparrós i andra halvlek. Etxeberria in för Garmendia efter cirka en kvart. Vi fick bättre koll på de allt mer sällsynta anfallen. Etxeberria var även inblandad i kvitteringen.

Med kvarten kvar bytte Caparrós in Gabilondo för Susaeta. Det var lite sent för ju tröttare Susaeta blev desto större problem fick Balenziaga. Det var tusan nära att han skulle åkt ut.

Osasuna låg på och skapade framförallt ett par chanser vid inlägg och frisparkar men inget klockrent kvitteringsläge. Hemmalaget sjönk dock längre och längre ner i banan och kvitteringen låg i luften.

Då blixtrade Athletic till med matchens anfall. Signerat Iraola, Etxeberria och avslutningsvis Llorente som vände bort sista spelaren och smekte in bollen i målvaktens bortre hörn. Vilken lättnad! Med dryga fem minuter kvar av matchen så var det avgjort. Det är inte varje gång man ser Athletic spela av en match de sista fem minuterna..

Den gamle bekantingen Ezquerro fick ett visslande mottagande när han kom in i den andra halvleken. 

Nu väntar Deportivo i La Coruna nästa helg. Även den matchen spelas på bästa sändningstid och det troliga är att TV4Sport sänder även den.

1 Iraizoz 
15 Iraola 
20 Aitor Ocio 
4 Ustaritz 31' 
42 Balenziaga 
14 Susaeta 74' 
16 Orbaiz 24 
J.Martínez 7 
David López 8 
J.Garmendia 56' 
9 F.Llorente 
29 Etxeita 31' 
17 Etxeberria 56' 
11 Gabilondo 74' 

Målen:
1-0 J.Garmendia 15'
2-0 F.Llorente 89'

Aupa los lejones!