Idag spelas matchen som bara måste vinnas. De två lagen placerar sig inför helgens omgång på La Ligas två sista platser. Det går inte att överskatta hur viktig dagens match är för de båda.

Athletic som förra säsongen hade ett av ligans bästa försvar har nu svängdörrar i försvaret. Lejonen har släppt in hela 20 mål på 10 matcher och med 2 mål i baken varje match så är det svårt att vinna. En enda seger har blivit facit så här långt om man inte räknar hemmasegern mot Recreativo i Copa del Rey.

Nu möter vi dock ett lag som om möjligt är ännu sämre framåt än vad  Athletic är bakåt. Laget från Pamplona har visat en märklig oförmåga att få in bollen. 3(!) mål på 10 matcher i ligan är skrämmande dåligt. Redan förra säsongen hade de svårt att få in bollen och kontraktet klarades med blott en poängs marginal. De är fjärran från det spel som ledde dem ut i Europa för 3 säsonger sedan.

Osasuna värvade den förre Athletic spelaren Ezquerro inför årets säsong. Ezquerro var så gott som klar för Athletic efter den förra sommarens presidentval men någonstans i slutet av augusti gick det mesta fel i relationen mellan Athletics president, Macua och den dåvarande Barcelonaspelaren. Ezquerro spelade 222 ligamatcher på sina 7 säsonger i Athletic och var så lovande att han gjorde en landskamp i kvalet till EM 2000. Han lämnade Athletic efter säsongen 2004/05. I Barcelona spelade han endast 24 ligamatcher på 3 säsonger.

Ikväll är andra gången Ezquerro kliver in på San Mamés efter han lämnade klubben. Säsongen 2005/06 spelade han hela matchen när Athletic slog de redan klara mästarna i La Liga sista match för säsongen ett par dagar innan (eller var det ett par dagar efter, jag kommer inte riktigt ihåg) Henke Larsson vann Champions Leauge finalen åt den Catalanska klubben. 

Ni hör själva. Just nu är det roligare att skriva om det som varit än det som komma skall. Till och med jag börjar bli nervös efter den poängmässigt svaga inledningen av Athletic.

Det är framförallt det darriga försvarsspelet som oroar men vi har faktiskt spelat bra även denna säsong. Skillnaden mot fjolåret är att vi släpper in för många lätta mål. I många matcher har vi dock varit spelförande och spelat en snabb och löpintensiv offensiv fotboll. 

Jag tror att Javí Martinez formsvacka är en viktig orsak till det svaga försvarsspelet. Inspelandet av den nya ytterbacken, Balenziaga, är en annan anledning till problemen. I cupreturen mot Recreativo spelade Gurpegi och förra årets komet, Koi, ytterbackar och försvarsspelaren från Bilbao Athletic, Etxeita, kom in i andra halvlek. Koi saknas dock i dagens trupp på grund av skada.

Framåt saknar vi ett kompement till Llorente och 4-4-2 har bytts mot en mer 4-2-3-1 uppställning igen. Offensiva mittfältare har vi en klase av.

Truppen:
Iraizoz, Ustaritz, David López, Garmendia, Llorente, Yeste, Gabilondo, Armando, Susaeta, Iraola, Orbaiz, Etxeberria, Gurpegi, Aitor Ocio, Ion Vélez, Casas, Javi Martínez, Etxeita samt Balenziaga. 

Avstängda: --
Skadade: Amorebieta, Koikili och Murillo
Utanför truppen: Lafuente, Iturraspe, Muñoz, Del Olmo och Iñigo

Laget bör formeras så här:

---------------Iraizoz-----------------
Iraola-Ocio-Ustariz-Balenziaga
------------Orbaiz-Javí-------------
David López-Yeste-Gabilondo
--------------Llorente---------------

Det troliga är dock att Caparrós väljer att spela Etxeberria på topp i stället för formsvage Javí. I så fall blir det 4-4-2 på pappret.

Llorente är uttagen i landslagstruppen inför onsdagens vänskapslandskamp mot Chile. Hoppas att det kan ge honom lite extra självförtroende. Jag gillar att han tog den vikitga straffen i onsdags. Det visar på lite tåga.

Balenziaga och Javí Martinez är uttagna i U-21 landlaget inför matchen mot Portugal i veckan. Bra för båda men speciellt för den unga ytterbacken. Jag tror att han blir bra!!

Etxeberria vilade i onsdags med målet att kunna starta idag. Annars har Ion Vélez visat sig mer kapabel att ta hand om Llorentes många nickskarvar. 

En annan spelare som jag tror kan komma in och få fart på laget är Susaeta. Han har det svårare den här säsongen och har inte varit en startspelare i många matcher men offensit är han ju lite mer spänande än Gabilondo. Med tanke på att defensiven ändå inte fungerar med Gabilondo på plan så kan vi lika gärna köra med Susaeta som utmanar i varje situation.

Osasuna har tagit ut följande trupp:
Roberto, Ricardo, Azpilicueta, Miguel Flaño, Cruchaga, Oier, Javier Flaño, Tiago Gomes, Nekounam, Vadócz, Juanfran, Masoud, Jokin Esparza, Ezquerro, Sunny, Pandiani, Portillo ysamt Kike Sola. 

Laget drabbades av en tung skada i veckans cupmatch då Roversio åkte på en knäskada och missar resten av säsongen.

16 segrar på 31 matcher för lejonen hemma mot Osasuna och endast 6 för bortalaget talar för att Athletic har det psykologiska övertaget. De senaste matcherna har slutat så här:

2001-02 1-1 X 
2002-03 1-3 2 
2003-04 1-1 X 
2004-05 4-3 1 
2005-06 1-0 1 
2006-07 0-3 2 
2007-08 0-0 X

Jag tror inte på någon bra match idag. Snarare en ångestmatch med få mål. Osasuna har noll segrar och 3-9 i målskillnad. Imponerar inte på någon men skrämmer mig rejält ändå. Det här är matchen vi bara skall vinna.

Matchen kan alla genomlida på bästa TV-tid. 19:00 på TV4Sport.

Mitt tips: 1-0

Aupa!