Det var glada direktörer som på tisdagen visade upp Athletics nya tröja. Klubben från Bilbao har för första gången sålt reklamplats på tröjorna. Athletics president Fernando García Macua och Petronors ordförande, Josu Jon Imaz sken ikapp på presskonferensen.

Petronor betalar två miljoner euro per år för platsen. Därtill kommer ekonomisk ersättning om laget kvalificerar sig för UEFA cupen eller Champions Leauge. Dessutom betalar Petronor ut extra pengar om laget når minst semifinalen i Copa del Ray.

Athletic är förmodligen det sista laget inom den europeiska toppfotbollen som säljer sin tröja. Sedan starten för 110 år sedan har laget spelat samtliga matcher i ligan och den inhemska cupen utan reklam. Däremot sponsrade regionen Baskien laget när de senast spelade i UEFA cupen. Tröjorna hade då Euskadi tryckt på framsidan.

Petronor är ett baskiskt oljerafenaderi och avtalet sträcker sig initialt över tre säsonger. Sammanlagt erhåller därför Athletic minst sex miljoner euro. Enligt min beräkning knappt 25% av det som Barcelona kommer att betala för Javí Martinez efter denna säsong...

Personligen har jag svårt att bestämma om jag gillar avtalet eller inte. Två miljoner känns väldigt lite för att vara det första kontraktet någonsin. Kanske hade 4-6 per år varit mer rätt. Jämför bara med ersättningar till spelare som har årslöner på 1 miljon euro och transfersummor på 4-6 miljoner varje gång.

Däremot känns det helt rätt att försöka få in mer pengar till klubben. Med det smala utbud av spelare som vi har att tillgå så blir priserna automatiskt högre för Athletic när de värvar spelare, lönerna likaså. Att då inte försöka dra in extra pengar varje år känns som hål i huvudet. 

Frågan jag ställer mig slutligen är hur ekonomin ser ut i klubben. Att döma av årets värvningar badar inte klubben i pengar och jag läste någonstans att Athletic värvat spelare för 28 miljoner euro de senaste 3 åren. Har vi sålt några!? Inte många... Nu tycker jag inte att laget behöver förstärkas mer än på vänsterbacken så jag är rimligt lugn inför säsongsstarten om en månad. Än så länge...

Lägg gärna en röst på vad Ni tycker om kontraktet!